Havenyt uge 5, 2006

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Haven er frossen og snedækket og helt fantastisk flot de dage, hvor der er rim på træer og buske, ja selv på spindelvæv kan der sidde rim. Det er måske lidt hårdt for planterne med skiftevis frost og tø, men vi mennesker har det nu meget godt med temperaturer over frysepunket en del af døgnet.

Vi skal huske fuglene med fedtkugler, fedtholdigt fuglefoder og lidt æbler til solsortene. Lad være med at købe fuglefrø med korn i – de ligger bare tilbage på jorden og spirer næste forår. Det er olieholdige frø, der er brug for i den her kolde vinter. I de fleste haver er der også stadig frø i de visne frøstande, hvis man har ladet dem stå. De giver mad til fuglene og er flotte med rim på. Vand skal fuglene selvfølgelig også have adgang til, så de ikke skal bruge energi på at smelte sne for at få noget at drikke. Men vi skal ikke gå helt så meget i grædeposition over, at nogle fugle dør i en hård vinter, som medierne har lagt op til i den forgangne uge. Når de svageste fugle bukker under i en hård vinter, er det et led i den naturlige udvælgelse ude i naturen, hvor kun de stærkeste fører arten videre.

Der er ikke så meget at foretage sig derude i den hvide have. Det er mest det over jorden, man kan gøre noget ved, f.eks. kan man fjerne frugtmumier, skjoldlus og solbærgalmider, så smittetrykket næste år bliver mindre.

Men måske skal man starte med at hente en buket grene til at drive, f.eks. en buket forsythiagrene eller troldnød. Det er så livsbekræftende med en stor gul buket midt i stuen. Troldnød springer næsten ud fra dag til dag. Og det er der behov for, når man tænker tilbage på foregående år og kan huske, at erantiserne blomstrede på fuld kraft sidst i januar, græsplænen var grøn og forårsblomsterne piblede frem med små grønne spidser overalt.

Man kan være heldig at finde de første pilegrene, hvor knopperne er begyndt at briste og vise hvid spids. Der er stor forskel på, hvor tidlige de forskellige arter er. Pilegrene er meget velegnede og lette til at drive inde i stuen her fra januar.

Solbærknopgalmider ødelægger knopperne

Solbærknopgalmider kendes lettest på de opsvulmede, kuglerunde knopper. Galmiderne er meget små, så de kan sidde i hundredevis inde i de angrebne knopper. Solbærknopgalmider suger saft af bladanlæggene inde i knoppen. Det kan i sig selv føre til, at knoppen ikke springer ud, men i næste omgang fører det til nedsat blomstring og dermed mindre frugtudbytte. Larverne overvintrer i de angrebne knopper. I maj bryder de frem af knopperne og vandrer ud på nye skud. Æggene lægges i de nydannede knopper.

Hvis man vil forsøge at minimere problemet, er det nu, man skal bruge en times tid til at gennemgå solbærbuske og fjerne alle opsvulmede knopper eller hele grene (de skal helt væk fra haven eller brændes). Er buskene meget angrebne, kan man blive nødt til at fjerne dem helt fra haven eller brænde dem, og så plante nye sundhedskontrollerede planter et andet sted i haven i det tidlige forår. Læs mere i artiklen Solbærknopgalmider

Frugtmumierne skal pilles af frugttræerne

Hvis der sidste år var æbler, som hang på træerne og i løbet af få dage rådnede med karakteristiske hvide cirkler på det rådne område, så var det forårsaget af svampen gul monilia. Hvis ikke du omhyggeligt fjernede alle rådne æbler efterhånden, så sidder der helt sikkert et større eller mindre antal meget små indskrumpede æbler ude på træet. Nogle er måske nogle centimeter i diameter, andre er helt sorte og tørre og kun ½ centimeter store. Det er en rigtig god ide at fjerne alle, som man kan få fat i uden knække grene og sporepartier af, da svampen overvintrer i mumierne som mycelium. Hermed kan man begræsne smitten, så der bliver færre rådne æbler næste år. Læs mere i artiklen Gul monilia

Fjern skjoldlus i drivhuset

Skjoldlus er svære at komme til livs. Men hvis man gerne vil ud en tur, og det er lidt for kold, kan man jo gå en tur i drivhuset og med en kniv forsigtig lirke skjoldlus af, hvis man er så uheldig at have fået disse skadedyr på f.eks.vin og fersken. Skjoldlus er så godt beskyttet, at man kun kan bekæmpe dem for alvor, når de er i vandrestadiet i maj–juni. Læs mere herom i artiklen Skjoldlus

Mange nye artikler om skadedyr og plantesygdomme

Ovenstående tre links er til artikler i vores skadedyrsdatabase, hvor der her i januar kommet rigtig mange nye artikler til, som hermed er klar til brug i den ny havesæson. Det kan godt være, at den hårde vinter er med til at reducere antallet af skadedyr lidt, men den reducerer også antallet af nyttedyr, så der bliver nok ikke den store forskel til sommer, når alt kommer til alt.

Den Økologiske Have klar med frølisten 2006

Den Økologiske Have forhandler frø i deres onlinebutik fra det tyske firma Bingenheimer Saatgut AG, der drives på professionel vis med salg til både erhvervsgartnere og private haveejere. Alle frøene er økologiske og nogle desuden biodynamiske, og de er forædlet med henblik på netop økologisk dyrkning. Der er ved udvælgelse af sorter lagt vægt på smag, ernæringskvalitet og modstandsdygtighed. Alle frøene er frøfaste, dvs. de bliver til planter, hvorfra man kan tage spiredygtige frø. Frøene sælges i originalpakninger og der er væsentlig flere frø i poserne end, hvad man normalt ser. Pris pr. pose er derfor lidt højere. I år er der dog også frø fra enkelte andre firmaer for at kunne dække alle grønsagsarter med gode sorter, bla. er majssorten ‘Double Standard’ ny.

Her er du: Forsiden > 2006 > Havenyt uge 5, 2006

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider