Havenyt uge 22, 2016

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Danmark er så lille et land og det til trods kan vi have vidt forskelligt vejr i de forskellige landsdele. Hvor vest har haft køligt vejr og en del regn, har vi i øst haft bedre vejr og ganske lidt vand. Generelt er jordtemperaturen steget og har sneget sig op over 14 grader, så nu burde det være helt sikkert at sætte bønnerne ud.

Det kan godt være, at vores land er lille, men det har en voksende gruppe af økologi interesserede og det viser sig også her, på Havenyt.dk der er drevet af Landsforeningen Praktisk Økologi. I Praktisk Økologi er alle velkomne, om du har en have, altan, et lille landbrug eller bare er interesseret i økologi. Ved at være medlem af Praktisk Økologi støtter du også Havenyt.dk, modtager vores flotte blad 6 gange om året, kan få hjælp til din have gratis af en haveambassadør, for slet ikke at tale om fuld adgang til Havelyst og meget mere. Bliv medlem her

Lupin i flotte farver, giver liv i havens grønne

Der er så meget der blomstrer, det er næsten ikke til at gå nogen steder uden at bliver overvældet af blomsterpragten. Luften dirrer af forskellige dufte, også tjørnen giver sig til kende. I køkkenhaven kan vi hente dejlige asparges, rabarber, purløg, persille, dild og salat – og måske de første små, nye kartofler.

Fransk bunddække

Ketchup eller indkogt tomat puré, gammel eller antik, faldefærdig eller rustik, gammeldags eller retro. Måden vi ser ting på, er ofte farvet af, hvad vi kalder dem.

Derfor har jeg i min have en hel del fransk bunddække. Det er virkelig godt til at dække, det spreder sig hurtigt, og har fine, hvide blomster der er gode i vilde buketter. Ja rigtigt gættet, det er skvalderkål Aegopodium podagraria jeg mener. Men på en eller anden måde bliver det nemmere at håndtere, hvis jeg kalder det fransk bunddække. Det høster også stor anerkendelse hos ikke så havekyndige med dens imponerende livs – og vækstkraft.

Lad det være sagt med det samme – den er noget af en pest. Men den kan naturligvis spises og i det tidlige forår er den skøn. Senere bliver den lidt mindre spændende, men det er der også råd for, den kan nemlig også blive til en sund juice

Men også jeg har nået min grænse med det franske bunddække og har kastet mig over alt det grønne og ikke mindst deres lange hvide rødder. For kun ved at få dem alle væk kan man komme det franske bunddække til livs, læs mere om det her

Nu har jeg også lært, at man faktisk kan lave en skvalderkål snaps og det kan være jeg prøver, i så fald skal jeg nok fortælle, hvordan den blev.

Når de tidlige kartofler er væk, så sæt en ny afgrøde

At have tidlige kartofler bringer mange glæder. En af dem er, at de mange og store planter kommer væk tidligt på sæsonen og derfor giver plads til, at man kan dyrke endnu en afgrøde på det samme stykke. Det kunne være, at man har lyst til at plante majs, kål, porrer, knoldfennikel eller så bønner efter kartoflerne.

Der er andre af køkkenhavens mere pladskrævende planter, der også egner sig glimrende til dette. Til squash, græskar og sylteagurker høster man 1–2 toppe kartofler og nyder dem… og i stedet planter man den unge plante ud, og den vil stå fint i læ blandt de høje kartofler. Så graver man kartoflerne op, så de nævnte planter gradvis får mere plads til alle sider.

Når blomsterne er gået af busken, kommer saksen frem

Forsytia og fjeldribs buskene er afblomstrede, og de to buske bliver endnu flottere, tættere og med flere blomster næste år, hvis man beskærer dem. Skær de grene tilbage som har blomstret i år, måske skal der lidt form på, eller de begynder at presse andre buske og planter. De nye skud der kommer, vil blomstre næster forår.

Vintergulerødder skal sås nu

Der er mange, der ikke skelner imellem vintergulerødder og sommergulerødder, men man får de bedste gemmegulerødder ved at så sidst i maj til først i juni. Hold øje med om der kommer vand nok til det nysåede, så de kan få en god start, ellers må der gang i haveslangen. Det er et godt råd, at rive jordoverfladen ganske let efter såning, så det øverste tynde lag jord tørrer op, så vandet ikke så let fordamper.

Boganmeldelse; Naturpynt dit hjem

Renate Rosenmeier har på Klynggaard Forlag udgivet denne store bog. Den er fyldt med stemningsfulde billeder og en tekst, der viser hendes umiddelbare glæde ved naturen. Bogen er inddelt i årstider, hvilket gør den meget overskuelig. Renate Rosenmeier er god til af finde ting – ikke bare dem i naturen, men også vaser og krukker der gør det hele endnu yndigere.

Basilikum kan sås endnu

Det kan være, at du ikke har nået at så basilikum, men det gør ikke noget, hvis du bare skal have den »almindelige«. Så kan du købe en potte i supermarkedet og prikke planterne derfra ud, eller stiklingeformere dem.

Denne basilikum er købt i supermarkedet, og vil blive sat ud i drivhuset i mindre stykker. Jeg nipper dem godt i toppen, så de bliver mere buskede

Der er kommet flere slags basilikum i handlen. Hvis du ikke kan få dem hos din lokale planteskole, skal du ud i specialplanteskoler. Det letteste er selv at så, og du kan sagtens nå at så basilikum endnu.

Basilikum er glad for varme, på friland i Danmark kræver de lidt mere end de fleste krydderurter. De bliver bedst i drivhuset og trives for fødderne af tomaterne. Har man et varmt hjørne på terrassen med masser af sol og læ, kan det også lade sig gøre der.

En tur ud i den helt store have

Der er så mange smukke steder i Danmark, og en af de billigste og nemmeste måder at opleve dem på, er ved at overnatte i et af de mange shelters. Der findes både privatejede og offentlige. Der er mange steder at finde oplysninger om, hvor man kan overnatte, blandt andet denne app, hvis man har lyst til at være spontan. Nogle steder er der meget store shelters, mens andre er helt små med plads til 4–6 overnattende. Hvis man er en stor gruppe, skal man som regel bestille plads.

Det er en dejlig måde at være sammen på og opleve naturen, især hvis man vælger at overnatte et sted lidt væk fra alfarvej, hvor man skal vandre ind. Man kan lave bål og nyde aftenen der falder på. Det danske vejr er ikke altid forudsigeligt, men det gør ikke så meget i gode venners lag og en håndfuld unger der ligger i deres soveposer, under den åbne himmel.

Sommerblomster med pang

Sommerblomster er gode til at sætte fut i farverne. Der er så meget at vælge imellem og så er det op til en selv, om man vil blande det hele eller om man, som jeg, har valgt at farvekoordinere det hele. Ved at sammensætte farverne tone i tone, er det lettere at få ro i havens bede. Imellem de farvede blomster kan man bruge grønne og lime blomster eller hvide og på den måde passe på, at det ikke bliver et farveorgie.

Der er en masse farver at vælge imellem hos sommerblomsterne, husk at tænke på hvilke betingelser du giver dem i haven. En tørstig blomst, tåler ikke en tør vokseplads

Planter man køber eller sår, bliver kun rigtig flotte, hvis de får de rigtige vækstbetingelser. Vær derfor opmærksom på om de skal have sol, skygge eller om de skal have tør eller fugtig jord. Skyggeplanter trives slet ikke i sol, og de der er til sol, bliver små og blege i skyggen.

Her er du: Forsiden > 2016 > Havenyt uge 22, 2016

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider