Havenyt uge 26, 2016

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Der er intet som en dag i haven, og Havenyts læsere elsker det også, næsten 60% bruger haven til at slappe af i. Og havearbejdet til at slappe af med. Kun 2% bruger haven til at slippe væk fra deres bedre halvdel. Andre 2% er i haven, fordi den er der, og noget skal de jo gøre ved den.

Roserne står flot, det er bare med at nyde dem, da ikke alle remonterer

Jeg sidder foran huset og skriver i solen. Drivhuset skal vandes, der skal slås græs, løvstikken skal klippes ned, der skal sås et nyt hold bønner og gulerødder. Redskabsskuret ser ud, som om der har været en teenagerfest derinde, jordbærrene bugner, og jeg har en træterrasse, der er livsfarlig, når den er våd. Jeg burde kaste mig over det hele, især her midt på dagen, når det ikke er så sundt at være i solen.

På tallerkensmækker kan både blade og blomst spises

Men der er så dejligt i solen, det blæser lidt op, så jeg overbeviser mig selv om, at det er helt o.k. at blive siddende. For jeg kan ikke vide, hvor længe det dejlige vejr holder.

De tidlige stauder er ved at miste pusten, men det gør ikke så meget, for der er så mange roser, der kan tage over. Nogle af de senere stauder kommer også snart for at give mere farve i haven, hvor det grønne er blevet mørkt. Måske er det, fordi det har været så tørt.

Vi har endelig fået regn, nogle af danskerne har fået rigtig meget. Men ser du på DMI’s tørkeindeks, er både Sjælland og øerne stadig tørre, og det er kun Jylland, der har fået nok. Haven har nydt regnen, og det er især godt for både bær og kartofler, de har brug for vandet til at kunne give et godt udbytte.

Slanger i hvidløg

Her mener jeg ikke det slangekød, du til tider kan købe i supermarkedet. Men måske går du i køkkenhaven og ser, hvordan de lange stængler snor sig og ligner slanger i hvidløgsrækkerne. Men bare rolig, de er ikke farlige, du har slangehvidløg.

Der er flere slags hvidløg, blødnakkede og hårdnakkede. Hvis du har hårdnakkede, er der nu en stilk på vej – der kommer ikke blomster på, men en samling af små løg i toppen, topløg. Hvis du har tålmodighed, kan du bruge dem til opformering, men det tager 1–2 år, før de udvikler sig til et stort hvidløg med fed. Af de blødnakkede findes der flere, hvis du har slangehvidløg, danner deres stængel lige nu de flotteste snoninger.

Hvis du ikke vil bruge dine topløg, så kan du bare spise dem. De smager skønt, og så hjælper det måske lidt imod de mange myg, vi har i år. Det er også en sjov gave til andre haveejere, der har lyst til at kaste sig over at opformere de små løg

Normalt ville man tro, at det ville dræne løget for kraft at sætte en løgtop og måske gøre selve hvidløget mindre, men faktisk er det vigtigere, at du sørger for, at der er godt gødet og vandet for at få større løg.

Krydderurterne blomstrer – hvad nu?

Der er klippet langt ned på de blomstrende krydderurter. Afklippet er gået til gryder, gaver og urtesalt. Nu blomstrer resten snart

Som oftest er det bladene fra krydderurterne, vi bruger, men der er mange, der allerede nu er i blomst f.eks. purløg, timian og salvie, eller de er tæt på som mynte, merian, oregano. De blomstrende krydderurter er ikke bare meget smukke, men rigtig gode insektplanter, og de tiltrækker mange insekter.

Men du kan ikke få i både pose og sæk, så hvordan får du så både de gode blade og mulighed for at nyde blomsterne? Det gør du ved at beskære dele af planten før blomstring, eller før blomsterne springer ud. Så kommer der nye friske skud og blade til køkkenet, men der er også blomster til både insekterne og til en lille buket.

Hos mange af os er løvstikken allerede i blomst, måske har du lagt mærke til, at der er brune krøllede blade på den? Så er den angrebet af selleribladplet, der kan sprede sig til knoldselleri og bladselleri. Klip planten helt ned, den må ikke mangle hverken vand eller gødning – så kvitterer den med nye friske blade til de ny opgravede kartofler.

Lille snegl, hvor er du?

Sneglene, dem der i folkemunde hedder dræbersnegle, har de sidste år givet os mange problemer. Både i haver, på planteskoler og i landbruget har de små slimede væsener vist sig at kunne være en sand plage, de fortærer i foruroligende hast både prydplanter og hele køkkenhaver.

Deres voldsomme udbredelse har givet anledning til mange kreative bekæmpelsesmetoder. Der er ingen grund til at kaste sig ud i gift, end ikke den milde slags, der er mange naturlige fjender der kan hjælpe med at holde antallet nede. Men i år lader det til, at der slet ikke har været så mange snegle, det skyldes nok den varme og tørre første del af sommeren.

Svigermor vander, måske

Alle de dejlige børn har fået fri, studenterne er sprunget ud, og der er alt for varmt på kontorerne til at få noget fra hånden. Det er med andre ord ferietid. Vi kan herhjemme aldrig være sikre på, hvordan sommeren bliver. Mange har allerede booket en ferie til andre himmelstrøg eller måske lejet et sommerhus i Sverige, for at prøve andre myg end de hjemmehørende.

Desværre er det et problem at passe krukkerne i ferien. Om de står i en have eller på altanen. På en eller anden måde står de allerbedst, lige når du skal på ferie. Frodige og grønne, fulde af farver og knopper, der bare venter på deres tur til at vise deres kulør.

Planterne er blevet meget store i forhold til den mængde jord, der er i krukkerne. Hvis vejret viser sig fra den gode side, vil både vind og sol hurtigt tørre dem helt ud. Der skal som oftest vandes hver dag ogdet er svært helt nede fra Spanien.

Den bedste løsning er at spørge naboer eller at tilbyde huset eller lejligheden til venner, der vil passe hele herligheden. Hvis det kun er krukkerne, der er problemet, så kan du måske aflevere dem til pasning, så kan passerne nyde den store frodighed, og du kan komme hjem til grønne krukker.

Hvis du ikke har mulighed for at få dem passet, skal du sætte dem et skyggefuldt sted og vande dem godt igennem. Du kan også tage en vinflaske, eller en anden flaske med lang hals, og bruge den til langsom vanding. Fyld flasken helt op, lav et godt dybt hul i pottejorden med en finger, hold på flaskeåbningen med tomlen og vend flasken på hovedet. Stik flaskehalsen godt ned i hullet, og den vil langsomt vande din krukke. Det holder naturligvis ikke til 14 dage i Grækenland, men til en forlænget weekend.

Du kan også forære hele herligheden væk til naboer, familie eller på Del Jorden så kan de give glæde, mens du er væk. Når du kommer hjem, godt brun eller myggestikbesmykket – kan du lave dejlige, nye krukker, der kan give dig glæde næsten helt, til frosten kommer.

The duck has landed

Som mange af jer læsere ved, er mine løbeænder blevet ædt af ræven, derfor er der nu flyttet nye ind, denne gang Moskusænder. Jeg bruger mine ænder til at kontrollere sneglene, de har været meget effektive.

Ællingerne er ud af 2. kuld, med kun en uge imellem. Men genetik er stærke sager, den største er næsten 5 gange så stor som den mindste

Ænderne er desuden meget skønne at have rendende rundt og er meget smukke. Nu skal de vokse sig store og lækre, og en del af dem vil så ende på julebordet til glæde midt i en kold tid, hvor både snegle og haven virker langt væk. Der er mange, der spørger, hvordan jeg kan spise mine egne dyr, men med disse dyr ved jeg, hvordan de har levet, og hvad de har spist. De har ikke været transporteret til slagtning, og de har haft rigelig mulighed for at bevæge sig og være, ja helt naturlige dyr. Så jeg spiser mine dyr med god samvittighed, respekt og taknemlighed.

Bønner i varmen

Bønner elsker varme, så kommer de hurtigt op og er derfor ikke nær så udsat for svampeangreb. Ved at blive ved med at så bønner kan du få en lang sæson.

Sort lus søger valsk bønne

Valsk bønne eller hestebønner, de får desværre gerne sorte lus. Lusene er vilde med de nye blade i toppen af planterne. Lige så snart du ser dem, må du i aktion. Du kniber toppen og fjerner den helt fra haven. De sorte lus ødelægger de små bønner, så der slet ikke kommer bønner ud af det.

Hestebønnerne, der kom ud tidligt, har fine store bælge, og når jeg dutter på dem, kan jeg mærke, de er ved at blive fyldte

Hvis du har sået valske bønner senest midt i april, har de nu et større antal bønner længere nede, og de vil udvikle sig til fede bælge, selv om toppen knibes af og fjernes.

Her er du: Forsiden > 2016 > Havenyt uge 26, 2016

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider