Havenyt uge 30, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Det er dejlige dage at komme rundt i Danmark og få set på det, mens det er smukt og grønt. Jeg har kørt meget omkring i landet, og det er en glæde at se, at der mange steder begynder at komme mere liv i de små landsbyer igen – ikke mindre! Hvor vi igennem mange år har kunne se, at der hele tiden kom færre butikker og flere tomme huse, begynder der langsomt at komme små butikker, cafeer og smukt restaurerede huse.

De smukke huse rundt om i landet gør én helt varm om hjertet.

På en tur op igennem Jylland kom jeg igennem landsbyen Boes, den var så fin, at jeg valgte at lade bilen stå og gå en tur igennem. Her var fine haver og smukke huse. Også et nybygget, men smukt indpasset hus, lige i svinget. Her kunne vi få en dejlig kop kaffe, men viste det sig, også sove på denne lokale B&B. Boes byder også på en have med georginer; alt det i en lille bitte by.

Bierne har stadig travlt; her i krydderurterne.

Så se op fra køkkenhaven og kom ud i det danske land, se nogle af de mange arrangementer på Havenyt og planlæg evt. en tur rundt.

Lav en ønske-havebog

Køb en dejlig bog med blanke sider… den skal ikke være for lille men ej heller så stor, at du hele tiden vil lægge den »på plads«. I bogen kan du skrive dine nye ideer ned, hvad du ikke vil gøre til næste år, og hvad er et must. Hvor var det du ville flytte den staude hen og hvilke var det, du ville dele? Det kan være svært at holde det hele i hovedet – tag evt. billeder eller lav en lille skitse.

I min bog står der, at næste år skal byde på mere sol.

Du kan også klippe billeder ud af et magasin eller blad, som du finder som inspiration. Det er lige nu, at vi er på besøg hos hinanden eller i de åbne havelåger, og så er det godt at have alle indtrykkene samlet ét sted. Husk at tage et foto med telefonen når du ser lige det, som du gerne vil sætte i din egen have. Så er alle ideerne nemme at få fat på, når du skal planlægge efteråret i skyggen eller sidder til vinter, og vil købe frø ind.

Farver, flere farver

Der er skønt i haven nu, fyldt med farver. Smukke lathyrus vil blive ved at give blomster, hvis du husker at tage bælgene af. De høje blå riddersporer der giver ikke kun højde men også lethed til bedet. De er yndige i buketter. Gule prikbladet fredløs spreder sig hvis de får lov.

Hortensia er også en flot farvegiver.

Den lilla kattehale som sommerfuglene elsker. Stokroser blomstrer i mange farver og er nemme at tage frø af. Der er også gul pragtrøllike, der kan give solskin selv på overskyede dage – også indendørs. Natlys der giver farve selv om natten. Og så er der de mange roser og hortensiaer.

Der er så meget, vi kan glæde os over, og hvis du syntes, der er lidt for grønt i din have, så skriv det i din havebog. Næste år kan du have byttet dig til nye stauder, der blomstrer nu eller så 10 breve spraglede sommerblomster.

Du kan stadig så nyt

Hvis du har bare pletter i køkkenhaven, eller bare har mod på at dyrke flere grønsager, er der stadig mange slags grønt, du kan nå at så. Du kan finde inspiration og en tabel over, hvad du kan nå at så i artiklen Planlæg køkkenhavens 2. afgrøde. Der er en del afgrøder, som skal sås inden udgangen af juli for at nå at udvikle sig fuldt ud, men der er også mange afgrøder, som kan sås i august og endda i starten af september.

Selv om der er godt gang i høsten, kan du nå en smule endnu.

Spindemider og bladlus i drivhuset

Det har været et godt agurkeår, og de vokser så fint. Du skal holde øje med evt. angreb af spindemider på agurkerne, så du kan sætte ind med rovmider på et tidligt tidspunkt af et angreb og forhåbentlig få det stanset i tide. Se mere i artiklen Brug af nyttedyr i drivhuset.

Hold også øje med angreb af bladlus på chiliplanter. Heldigvis er der nu masser af nyttedyr – især svirrefluer, og der er også en del mariehøns.

James har indsendt dette smukke billede af en bi på arbejde.

Sæt en kompostbunke

Der er meget at luge for tiden, der er græs, der skal klippes og hække der klippes. Så der kommer hurtigt en del haveaffald, som ligger i en stor bunke i et hjørne i haven, så er det en god ide at varmkompostere det. Det dræber eventuelle ukrudtsfrø og sygdomskim, hvis du kan få temperaturen op omkring de 60° C. Det kræver en vis mængde haveaffald, for at det lykkes – minimum en kubikmeter – men det skal nok lykkedes rimelig hurtigt i de fleste haver. Desuden skal materialet være tilpas fugtigt og trådt sammen, så der ikke er store luftlommer. Når kompostbunken er sat, overdækkes den, så varme og fugtighed tilbageholdes. Det lyder måske en smule besværligt, men faktisk kan du sætte en kompostbunke på en kubikmeter på en times tid.

Det er ikke alt, hverken høns eller ænder spiser, så der er altid meget at komposterer i en have.

Hvis varmkomposten lykkes helt perfekt, kan du allerede efter nogle måneder bruge den til jorddække. Eller du kan lade den kompostere helt færdig og bruge den næste forår til fremstilling af pottemuld. Læs mere i artiklen Varmkompostering i praksis. Eller læs mere om kompostering her.

Høst dine hvidløg

Hvidløg er nemme at have i køkkenhaven, de passer næsten sig selv. Det er også noget, du næsten ikke kan få for meget af. Hvidløg skal høstes, mens der stadig er mindst to grønne blade. Så kan du næsten være sikker på, at løgene har en forsvarlig »indpakning«, så feddene kan holde sig vinteren igennem. Hvis du altså er så heldig, at du har mange nok, til at de kan holde frem til vinteren. Er hvidløgne visnet helt ned, gælder det op at få dem op hurtigst muligt.

Efterår er hvidløgstid

Det er dejligt at have egne hvidløg, og de skal sættes om efteråret, så de kan komme godt i gang, inden vinteren sætter ind. Der findes flere slags hvidløg, og egne hvidløg har godt med spark i til vinterens retter.

Dette bed er mit rodebed, og er blevet om end endnu mere rodet. Især de selvsåede tomater er jeg glad for – de er lidt bagud i forhold til dem i drivhuset – men hvilken livskraft de udviser.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 30, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider