Havenyt uge 38, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Det har været en våd og kold sommer, og det gør, at der til trods for kalenderens midt september ikke er gået så meget efterår i bladene. De fleste ting i køkkenhaven har også ladet vente lidt på sig. Jeg har først fået en rimelig bønnehøst nu, og der er stadig rigtig mange brombær på vej.

Lige nu er sankthansurten polulær blandt bierne.

Der er ikke noget bedre end at stå tidligt op. Jeg er A- menneske, og elsker den tidlige morgen. Når dagen begynder, og græsset er tungt af dug. Jeg går igennem det, ned mod hønsegården. Gummistøvlerne bliver helt blanke, og jeg laver et spor igennem plænen. Hønsene har allerede fået flair for det frie liv, og går (stadig med høje ben) ud i haven for at finde lidt at spise. Allerede på en uge har høns og ænder fundet ud af, at vi alle » bare er fjerkræ«. Der spises side om side foran hovedhuset, ænderne lyder sådan lidt paf, paf, paf, når de hakker næbbene i skålen. Hønsenes næb er hårdere og skarpere, så det er mere klang, klang… Er det hverdag og trivielt? Måske, men det giver jordforbindelse og glæde. En glæde der varmer indefra.

Åh at stå tidligt op og hilse solen velkommen.

Det har været et vildt vejr, mange har fået ødelagt deres drivhuse af vinden og nogle både blomster og andre afgrøder af regn og hagl. Vejret har altså ikke været helt normalt, jeg ved godt, at vi siger det hvert år, men det er altså ikke, som da jeg var barn.

Dette lille drivhus blev ødelagt i den ene ende i en storm, Kristian fandt på at lave det lidt om- det er vidunderligt. en skøn lille udestue med tomater.

Hyldebær lige nu

Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ej bo, sagde man i gamle dage. Hyldetræet var helligt, og havde en stor betydning i nordisk mytologi og eventyr. Symbolsk er det knyttet til kærlighed, frugtbarhed, medfølelse og sympati.

Og det forstår man godt, for hylden giver vidunderlige blomster i foråret og bær i efterår. Bærrene er modne fra september og ind i oktober. Samler du de modne bær, kan de bruges til en masse skønne, spiselige lækkerier – og de er fyldt med vitaminer, som kan hjælpe os gennem vinteren.

Hylden er næsten klar hos mig.

Der kan plukkes mange steder i naturen, men vær opmærksom på at det ikke er i private haver eller måske heller ikke langs med en befærdet vej. Hylden indeholder stoffer, der kan udvikle giftig cyanid (blåsyre), derfor skal du aldrig spise umodne hyldebær eller deres blade. Når du har kogt hyldebærsaft – modne hyldebær skal koges over tyve minutter til saft – så er en hyldebærtoddy godt mod forkølelse. Og det får vi jo nok brug for!

Ginko har meget smukke blade, tag dem ind og brug dem i dekorationer eller tør dem til vinterbrug.

Ørentvisten

Er du heller ikke helt vild med ørentvisten, så er der godt nyt. Nu forbereder den nemlig sin vinterdvale. Det er hunnen, der graver en hule under sten eller grene og først når den er klar, kommer hannen. Så tilbringer de to vinteren sammen, indtil varme og sol vækker dem igen. Det er til at forstå, jeg indrømmer gerne, at vinteren til tider gør, at jeg har lyst til det samme.

Blommer er efterårets smukke frugt

Ja undskyld – naturligvis én af dem! Men jeg er så glad for blommer, at jeg bruger dem både til sødt og surt, og håber en dag, at også mine mirabeller vil give flere af den skønneste slags.

Blommerne er også udnævnt til at være en supersund frugt, der har lige så stort indhold af forebyggende antioxidanter som blåbær, solbær og tranebær. Husk ikke at pille skrællen af dem, da det er der at de mange antioxidanter sidder. Hvis jeg får mulighed for det, vil jeg plante mange blommetræer, med den skønne saftige stenfrugt i de smukkeste farver af blåviolet, gul eller grøn. Hvis du vil vide mere om de forskellige blommer, og ønsker at plante træer så læs mere om blommer __her_ (http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/frugttraeer_og_buske/blommer_og_kirsebaer/911.html)

Der skal ikke meget til at få en god effekt.

Husk lige nu

–At nu må du ikke beskære dine træer længere. Når vi er midt september, har træerne ikke længere overskud til at hele sårene, inden det bliver vinter, og der kan komme skadelige svampeangreb, der trænger ind i selve træet.

–At plante nyt og dermed give planterne den optimale start. Det gælder både stauder, træer og buske.

–At den 23.september er efterårs-jævndøgn – så er nat og dag lige lange.

Halloween græskar

Skal høstes nu, hvis du ikke allerede har gjort det. Lad mindst 5 cm stilk blive på græskarret, tjek at skallen er glat og hård, og der må ikke være friske skader, hvis det skal holde sig indtil Halloween den 31.oktober.

Kender alle dine havevenner Havenyt.dk?

Vi vil gerne ud til alle haveejere i Danmark – ja det er ambitiøst. Den bedste måde er altid at blive anbefalet, så kunne du sende denne uges Havenyt.dk til 2 af dine venner og opfordre dem til at skrive sig op til nyhedsbrevet, så lover jeg at der kommer gode råd og smukke billeder ind i deres mailboks hver uge.

De varme farver kommer frem her i efteråret, enendu smukkere på baggrund af de mørke grønne.

Dyrk æbler, det betaler sig

Æbler er en af de frugter, som det kan betale sig, sådan i penge, at dyrke. Hvert eneste æble du høster, vil normalt koste 2–4 kroner i et supermarked. Der skal ikke meget hovedregning til, for at kunne se business i det. Et lille træ kan købes for et par hundrede kroner, men i langt over 30 år vil du kunne plukke flere tusinde æbler.

Forårsblomsterløg skal i jorden hurtigt, hvis du kommer til at grave dem op

Hvis du er gået i gang med at omlægge blomsterbede nu, så graver du sikkert også ind i forårsløgblomsterne, for det er jo ikke lige til at huske, hvor de ligger. Løgnene har allerede nu dannet fine små hvide rødder. Så hvis uheldet er ude, gælder det derfor om hurtigt at få dem sat ned igen, evt. efter at du har delt dem.

Kan du ikke plante dem med det samme, så skal løgene pakkes ind i en avis, og lægges i skyggen, udenfor vinden, så rødderne ikke tørrer ud. Præcis som du også skal gøre med stauder under en omplantning eller deling. Der skal ikke meget til at udtørre de fine rødder, og så sættes både løg og planter meget tilbage.

Glem ikke blomsterløgene i skuret

Hvid du har taget løg op og tørret i forsommeren, så husk at få dem i jorden – ofte glemmer man, at de står i en kasse i skuret.

Hønerne har fundet ændernes mad- det var de meget glade for. Ænderne vist ikke så meget.

Vinteropbevaring af løg

Det er meget vigtigt, at spiseløgene er godt tørre, inden de gemmes væk til vinteren. I de fleste år kan løgne nå at tørre udenfor et overdækket sted, når august og starten af september er solrig og varm. Desværre lader det ikke til at være tilfældet i år. Jeg vil altid anbefale, at du sorterer løgene, og tjekker, at de er godt tørre.

Du må ikke klippe løgtoppen af lige over løget, da det giver risiko for et rådangreb. Løgtoppen skal visne helt ned af sig selv under tørringen, så den bliver helt tør, og det øverste kan hives af. Hvis dine løg ikke er blevet tørre, kan du eftertørre dem ved kunstig varme. Så må de indenfor; måske ved fyret i et fyrrum – her vil de kunne bliver godt tørre på nogle få døgn.

Lige nu er staudebedet flot i farverne, løvet kommer så godt til sin ret.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 38, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider