Havenyt uge 40, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Det er stadig høsttid, der er æbler, vindruer, figner, pære, tomater i drivhus og på friland også lidt blommer og squash. De faldende temperaturer har gjort, at hvor planterne for 2 uger siden, voksede med vildhed og kraft- nu er de langsomme og det gælder bare om at få så meget ud af dem som muligt inden den første frost kommer.

Vintertid er græskartid, hvis du passer godt på græskarrene kan du sagtens have dem hele vinteren igennem. Til supper eller gryderetter.

Måske er dine græskar klar til høst, du kan sagtens lade dem sidde lige nu, for DMI lover ikke lave temperaturer de næste 14 dage.

Nyd så mange af de friske grønsager, salater og krydderurter du kan nu. Om hjørnet venter vinteren, med de varme supper og krydderkager, hjemmeblandede urtethe og hyggestunder med at planlægge næste års høst.

Chili er nemme at tørre. En chili kan snyde, det er ikke til at vide hvilken der lige er den stærkeste. Det er bare at prøve sig frem.

De sidste afgrøder, du skal have i jorden i år, er hvidløg og efterårsstikløg, og det kan være en god ide at begynde at klargøre jorden og overveje, hvornår de skal sættes. Hvor mange hvidløg skal du sætte? Det er et godt spørgsmål, men det er min erfaring at de hjemmedyrkede hvidløg forsvinder som dug for solen. Jeg er så heldig, at min søn på 9 er blevet helt vild med hvidløg, han spiser gerne 20 fed på en aften. Han mener at alt under 100 hvidløg pr person i husstanden er en joke. Men det vil sige at vi skal sætte 500 hos os, så jeg skal lige finde ud af hvad jeg kan sætte sammen med dem, for ellers bliver der vist ikke plads til andet.

Det er dejligt at have mange æbler, husk at se dem godt efter- for der skal kun et æble til at få hele kassen til at rådne.

Mere Liv i Haven Festival – En festival for alle

Igen i år afholder Praktisk Økologi der også udgiver Havenyt.dk Mere Liv i Haven-festivalen. Det er den dag om året, du bare ikke må gå glip af, hvis du er til økologi, bæredygtighed og mere liv i haven. I år holder vi festivalen lørdag d. 28. oktober i Holbæk.

Kom og mød holdet bag Havenyt.dk på festivalen.

300 deltagere og 40 forskellige værksteder inden for bæredygtig husholdning, økologisk havedyrkning og selvforsyning. Hvad mere kan du ønske dig?

Alle værkstederne afholdes af helt almindelige mennesker, der bare brænder for lige præcis det emne, de holder værksted om. Det er nemlig praktisk vidensdeling og ikke så meget teori – så glæd dig til en masse praktiske tips, du kan tage med dig hjem og prøve af. Du kan nå at deltage i 5 forskellige værksteder i løbet af dagen, og vi har naturligvis sørget for lækker, økologisk, lokal mad til dig. Alt dette er inklusiv i billetprisen.

De vilde, vilde bier

På festivalen holder Willy Retvig et værksted om »De vilde bier«. Foredraget er for »nybegynderen« og forudsætter ingen viden om de vilde bier. Det vil give et indblik i de vilde biers verden, hvem de er og hvor og hvordan de lever. Foredraget kommer også ind på, hvad de vilde bier gør for os i form af bestøvning af vores frugttræer og frugtbuske samt mange andre afgrøder. De vilde bier er, som så meget andet i vores natur, trængte og i foredraget kommer Willy Retvig kort ind på de væsentligste trusler. Endelig kommer foredraget ind på, hvad vi hver især kan gøre for de vilde bier, med hensyn til at sikre gode fødekilder og steder, hvor de kan bygge rede og overvintre. Foredraget henvender sig primært til mennesker, der er interesseret i natur og biodiversitet, som har en have – lille eller stor og lyst til at gøre noget for disse spændende og nyttige skabninger vi ikke kan undvære.

Det er vigtigt at have mange blomster i haven hvis du gerne vil have bier. Blomsterne skal være der så længe som muligt, det vil sige at starte tidligt i foråret og holde længe om efteråret.

Vil du bygge et bo til enlige bier eller plante for bierne, der er meget at læse om bier på havenyt, hele 79 artikler.

Permakultur

Cathrine Dolleris kommer på festivalen og fortæller om »Permakultur og klimavenlige vaner«. Kom med og lær om hvordan du kan dyrke din have med flerårige nytteplanter og grønsager. Dette er et emne der endnu ikke er skrevet meget om på Havenyt, men flere og flere begynder at dyrke efter permakultur principper.

Mød en pioner

Jens Juhl har skrevet mange spændende bøger om mange forskellige økologiske emner, han er en ivrig foredragsholder og en pioner indenfor økologien og den økologiske lille have- kolonihaven. I år holder han et værksted om nænsom jordbehandling. Hans erfaringer på dette område viser, at det giver større udbytte fordi der er mere mikroliv i jorden, hvis den behandles nænsomt. Vil du læse mere om Jens Juhl og jord kan du læse en artikel her.

Fermentering med tørt salt

Søren Holt vil bidrage til festivalen med en workshop om »Fermentering med tørt salt«. En »Begynder workshop med saltlage« der egner sig til snittende grønsager, hvor salt kan trække lagen ud af grønsager. Metoden egner sig til hele eller groft skåret grønsager og umoden frugt, hvor tørt salt ikke kan trække en lage ud. Ligeledes for begyndere »Eddike gæring«. For øvede »Start din egen eddike«, den kan brygges på æblemost, øl eller honning. Søren får rigtig travlt og jeg er sikker på der også er en workshop du har lyst til at være med i. Søren har også skrevet om yakon.

Squash har oversvømmet os de sidste par uger, nu kommer der ikke meget du kan høste. Her er et par fra sidste uges høst og denne.

Åh hvem vil ikke gerne have en blomster eng?

Inge Olsen vil holde et inspirerende oplæg, hvor hun fortæller om sine egne erfaringer 1:1. Med oplægget »En blomstereng – hvordan gør jeg«, for 20 år siden etablerede jeg en blomstereng på et tilkøbt markareal. Erfaringerne omkring dette vil jeg gerne give videre, da det er en stor berigelse både for mennesker og insekter. Vi vil alle gerne have mere natur, så hvorfor ikke starte i egen have og lave en eng og se alle de vilde planter gro frem lige uden for døren?. Hvis vi alle gjorde det, var det et skridt på vejen til bevarelse af vores vilde flora og ikke mindst vores vigtige bestøvere, som vi ikke kan undvære. Med en god forberedelse af arealet og såning af blomster og græsser, der blomstrer fra forår til efterår, er der mange oplevelser i vente.

En blomstereng med urter er et fantastisk syn- her på Samsø.

Det er ikke så nemt at få en blomstereng, som du måske tror. Ofte er problemet, at der er for mange næringsstoffer i jorden. På Havenyt er der 17 artikler om blomsterenge om etableringen, naturhaven og den langhårede plæne, og meget mere.

Lægeurter for begyndere

Sanne Lind vil komme på festivalen» og hun fortæller om nogle af de mange lægeurter. Hvordan vi kan benytte dem?. Hvad de er godt for?. Sanne medbringer urteolie, teer og friske urter og fortæller om blandinger.

Salvie er en nem kryderurt at have i din køkkenhave.

En af de mere almindelige lægeurter er salvie.

Økologi for store og små

Økologi bliver mere og mere en del af hverdagen for mange familier. Den første weekend i september besøgte cirka 77.000 danskere deres lokale økologiske landmand og 84 økologiske gårde indbød til «Økologisk Høstmarked".

Danskerne kvitterer for den åbenhed, de økologiske landmænd viser, og mødte talstærkt op, når de blev inviteret på gårdbesøg. Det er fantastisk, at tusindvis af danskere 25 år i træk har taget børn og børnebørn i hånden, og er draget på landet for at opleve, hvordan deres økologiske fødevarer bliver til.

Får under æbletræerne giver god mening, så bliver græsset slået, der kommer gødning og kød. 3 X win.

Pas godt på din jord

Langsomt bliver vores bede tømt, og jorden ligger bar, men det har den ikke godt af. Enten kan du lade noget fra bedet ligge, eller selv lægge noget over jorden – fx græs afklip eller blade. Læs mere om hvordan du bedst kan passe på din jord.

Slip af med bananfluer – uden gift

Der er meget frugt for tiden, vi har æbler og pærer liggende i kurve, fade, spande og kasser. Det er ikke hver dag, at vi får set det hele efter, og så kan det nemt ske, at vi får en masse fluer i køkkenet, bryggerset eller hvor vi nu opbevarer frugten. Men det er nemt at lave en fælde til fluerne, hvis uheldet er ude:

  • Hæld en lille smule æbleeddike i et glas.
  • Klip et hjørne af en plasticpose. Hullet skal være stort nok til, at bananfluerne kan komme igennem, men ikke for stort så det er nemt for dem at flygte fra glasset igen.
  • Sæt posen over glasset og placer den så hjørnet med hullet er i midten af glasset.
  • Skub hjørnet med hullet ned i glasset, så det bliver til en lille tragt. Posen skal ikke røre eddiken.
  • Sæt en elastik over glasset for at holde posen på plads.

Jeg vil gerne understrege, at fluerne ikke er farlige, men derfor kan de godt være vældig generende – hvis der er mange nok af dem. Læs mere om bananfluer her.

Havtorn er at finde langs de danske kyster lige nu. Det er blevet meget moderne at bruge den i alt, lidt ligesom lakrids. Gad vide om de to kan kombineres?

Danmarks længste rigkær er nu samlet

Et stort arbejde er endelig slut og et sammenhængende naturområde og en delvis genslynget å er resultatet af ti års arbejde. Det hele er foregået i Kastbjerg Ådal syd for Mariager. Et 16 kilometer langt stisystem gør det nu muligt at komme hele vejen rundt i den sjældne og smukke natur.

Et rigkær kan forekomme i moser og på enge, der har en vandmættet jordbund hele tiden og hvor grundvandet indeholder en del kalk. Rigkærene er en af de mest fantastiske blomsterrige naturtyper der findes, og derudover kan du også finde forskellige arter af star og mosser.

De fleste ådale har været delt op igennem mange år, da alle gårde skulle have et stykke eng. Sådan har det også været med jorden i Kastbjerg Ådal der har været fordelt på mange ejere. Dele af ådalen og de smukke rigkær var truet af tilgroning. Naturstyrelsen har samlet arealerne og arbejdet med hegningen, så arealerne kan blive græsset som et vigtigt redskab i naturplejen. Åen er flere steder blevet genslynget, hele 3 nye slyng på åen mellem Sem og Enslev, der følger de gamle sogneskel. Læs mere om projektet her.

Du kan have humle i haven, måske nok til dit eget øl?

Havenyt har brug for din hjælp

Vi skriver artikler, ekspertsvar, har forum, anmelder bøger og hver uge kommer Havenyt med tips og ideer, fif og gode råd. Helt gratis og åbent. Vi håber, at rigtig mange af jer vil give os et gavebidrag – og ethvert beløb er velkomment.

Vi har brug for din hjælp.

Med godt 4000 artikler, et aktivt forum, vidende eksperter og et ugentligt nyhedsbrev der når næsten 10.000 læsere – er Havenyt.dk en guldgrube af viden og haveglæde. Men vi har brug for jeres støtte, så vi fortsat kan tilbyde alle haveejere gratis viden og inspiration til at dyrke deres have miljøvenligt.

Forhåbentligt er der mange, som har lyst til at give os et gavebidrag på mindst 200 kr., da vi skal indsamle 100 gavebidrag a 200 kr. for at blive godkendt efter ligningslovens §8A. Godkendelsen betyder, at vi må indsamle gavebidrag, er fritaget for arveafgift, og må søge driftstilskud fra tips og lottomidlerne. Giv et bidrag med MobilePay til 72132 eller her.

Der er stadig mange flotte farver i haven, stolte kavaler er en af dem, en dejlig og nem blomst.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 40, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider