Året rundt i haven

Susannes have

I 2 somre har jeg ikke dyrket have. I den periode boede min familie og jeg ude, hvor ingen ærlig haveplante kan trives uden beskyttelse af massive læhegn. Og de læhegn manglede altså.

Men i august 2002 købte vi dette husmandssted med 2 ha sandblandet muld i det mere fredelige Himmerland, og hvis nogen spørger, om jeg nu skal have revanche for 2 års haveafsavn, er svaret: Ja! Jeg skal i gang med køkkenhave, prydhave, drivhus, frugthave, levende hegn, kvashegn, pil til flet, havehøns og… okay, måske når jeg ikke mere lige i år.

Kvashegn

Susanne Mørk-Jensen under anlæg af et kvashegn i Den Økologiske Have. Foto: Jens Thejsen

Tidligere har min mand og jeg dyrket have siden 85. I 13 år boede vi nær Odder, og jeg var ansat i Den Økologiske Have i Odder fra 1991 til 2000. Der har jeg guidet et uanet antal rundvisninger, og holdt en mængde foredrag og kurser om havedyrkning.

Jeg er uddannet agronom og organist. Nu lever jeg af musikken, men er fortsat engageret i havedyrkning i form af foredrag, konsulenthjælp og altså dyrkning af min egen have.

Min have

Vores nye have er lidt underlig. Stedet har i mange år været beboet af folk, som ikke dyrkede have. Det eneste, de gjorde, var at plante træer til at give læ om bygningerne. Så vi har en del seniortræer, deriblandt også frugttræer, desværre også en del døende elme. For 4–5 år siden blev stedet overtaget af en dame med interesse i stauder – og med 100% check på, hvilke stauder, der er velegnede til at tiltrække insekter. Så her er en massse gode stauder. Men hun har ikke nået at plante buske, og i kategorien løgplanter/forårsblomster har jeg fundet een eneste vintergæk, foruden dem, jeg nåede at sætte i efteråret.

Græsplæne er der ikke meget af i den store have. Foto: Susanne Mørk-Jensen

Græs er her ikke meget af, for stauderne er sat, hvor der traditionelt skulle være plæne. Men vi har ikke børn i legealderen, så vi savner ikke græsplænen. En plæne skaber jo ikke meget liv, medmindre den da udlægges som eng. Mit forhold til have er sådan, at der skal være flotte og duftende planter deri, men det er ligeså vigtigt, at der er liv omkring planterne. Der skal være noget der summer, kravler, flagrer, hopper, pipper, basker og plasker.

Plaskene besørges her af fugle, som udfolder sig uhæmmede i fuglebadene, men også af frøer, der ved sommertid plasker rundt i stenkisten på terrassen. Sidste år undrede det mig lidt, at vi havde så mange herlige frøer og tudser overalt, og først i vinter fandt jeg et vandhul, godt gemt bag pil og ukrudt ude i et extensivt hjørne.

Foderplads for havens fugle. Foto: Susanne Mørk-Jensen

Sagde jeg ukrudt? Det gjorde jeg vist. Og sandt er det, at haven ikke har været passet i et par år, så senegræs og skvalderkål arbejder målbevidst på at tage over. Det skal de ikke have lov til, så allerede sidste år startede senegræs- og skvalderkålkrigen, som føres med alle midler undtagen kemiske.

Det er planen at jeg i år fortæller her omtrent en gang om ugen, hvordan arbejdet skrider frem med de forskellige elementer i min have. Måske også om bevægelserne ved ukrudts-fronten, og om haven summer og flagrer som den skal.

Bistader

Bistader – her summer det snart. Foto: Susanne Mørk-Jensen

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Susannes have

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider