Vinterforberedelser

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

På et eller andet tidspunkt fortæller vejrudsigten, at der begynder at komme nattefrost i mere udstrakt grad end let nattefrost ned til et par grader. Og er det flere nætter i træk og med lave dagtemperaturerer kun lidt over frysepunktet, så må vi i gang med at finde ud af, hvordan vi skal forberede haven på den kommende vinter.

Tjekliste for vinterforberedelser i prydhaven

Her er en liste – hvor de fleste vinterforberedelser er med. Det er svært at huske det hele:

  • Alle potter med små planter under opformering skal ned i jorden eller potteklumpen skal beskyttes på anden måde.
  • Alle ikke frostsikre krukker skal tømmes og under tag
  • Alle planter, som ikke tåler frost skal ind et frostfrit sted, f.eks. pelargonier, fuchsia, ananassalvie, citronverbena, citrustræer og mange andre.
  • Planter som tåler let frost kan evt. overvintres i drivhuset slået ned i jorden og dækket med to lag fiberdug. Det gælder f.eks. rosmarin og laurbær. Hvis temperaturen er på vej under 10° frost kan der være grund til at flytte dem til lunere omgivelser – hvis jorden endnu ikke er frosset til.
  • Krukkeplanter, som ellers godt kan tåle frost, skal enten slås ned i jorden, da rodsystemet ikke kan tåle frostpåvirkningerne ovenfor jorden.
  • På friland er det en god ide at beskytte sarte stauder og buske med grangrene.
  • Er der endnu knolde i jorden af f.eks. georginer og knoldbegonia, så er det sidste chance for at redde dem ind under frostfrie forhold.
  • Er der endnu pæne chrysantemum i drivhuset, så pluk dem ind i spande og sæt dem et køligt sted, hvis de endnu ikke er udsprungne nok til at sætte i husets vaser.
  • Hvis man har chrysantemum, som har svært ved at overleve en dansk vinter med kulde og fugtig jord, så slå planterne ind i et hjørne i drivhuset.
Dahliaknolde tages op.

Georgineknoldene skal tages op og i hus, inden frosten sætter ind. Har man mange flere, end man kan opbevare indenfor, kan man forsøge at overvintre nogle af dem nedgravet i drivhusjorden og med et lag jorddække. Foto: Karna Maj

Tjekliste for vinterforberedelser i køkkenhaven

Inden frosten sætter ind, er det en god ide at have sørget for følgende:

  • Æblerne er taget ind og opbevares et frostfrit sted eller dækket godt til mod nattefrosten. Sorter dårlige æbler fra, inden de tages ind.
  • Rodfrugter, som ikke tåler frost, kan man tage op og lægge i kasser med sand et frostfrit sted, f.eks. et udhus, jordkælder eller jordkule. Man kan også vælge at lade dem stå på friland og dække dem mod frosten med et isolerende lag på min. 25 cm. Dæk evt. også jordskokker, skorzonerrod og pastinak, selv om de tåler frosten – det gør det muligt at grave op i frostvejr. Selleri, rødbede, majroe, kålroe m.m. med knold over jorden skal graves op og slås ned i jorden inden dækning, hvis de skal blive på friland.
  • Hovedkål tåler i modsætning til grønkål og vinterrosenkål ikke frost og skal tages ind til opbevaring et frostfrit sted eller opbevares i kule med effektivt dække mod frost.
  • Sommer- og efterårsporre tåler ikke gedigen nattefrost eller døgnfrost. Tag dem og op sæt dem i en spand et frostfrit sted. De kan fint holde sig i 14 dage. Har man større mængde, kan de nedfryses uden blanchering. Vinterporrer klarer fint frost og sne. Hvis du dækker jorden godt mellem dem, kan du måske blive ved med at hente porrer, selv efter længere tids frost.
  • Bladselleri og knoldfennikel tåler ikke frost, og ved vedvarende frost kan man ikke dække godt nok. Plant en spand til med opgravede planter og sæt den frostfrit.
  • Bladbeder og spinatbeder kan man evt. dække ind omkring og overdække dem med en tunnel med plast. Det kan give mulighed for høst i starten af vinteren. Planterne overlever ofte og giver nye blade i det tidlige forår.
  • Har man flere salathoveder, bladselleri eller knoldfennikel tilbage, end der kan tages ind til opbevaring i f.eks. køleskabet eller et koldt udhus i plastposer, så forsøg at dække så godt som muligt på friland. Måske kommer der en mildning i løbet af nogle dage og redder de kære grønsager endnu en gang.
  • Beskyt frugttræernes stammer mod mus, harer og rådyr.
Kål tages op til vinteropbevaring.

Rød- og hvidkål er taget op og har fået fjernet bladene, inden de skal opbevares, så der sker mindst mulig fordampning fra hovedet de næste måneder. Hovedkål opbevares bedst på stok og rod. Kål skal opbevares frostfrit, men så koldt som muligt. Foto: Karna Maj

De tekniske installationer og haveredskaber

Der er også andre ting, som skal være i orden, inden vinteren.

  • Batterier i elektriske maskiner skal tages ind,
  • Vandet skal tømmes ud af vandtønder, og vand fra nedløbsrør skal igen ledes til kloakafløbet.
  • Havemøblerne kommer nok ikke i brug mere i år, så derfor er det en god ide at tage de havemøbler, som ikke kan tåle at stå ude, ind for vinteren.
  • Mange haveredskaber skal ikke bruges mere før til forår. De bør rengøres, træskafter gives olie eller lak. Gravegreben skal dog fortsat bruges, hvis man vinteren igennem skal hente rodfrugter eller porrer i haven. Løvriven kan der også være brug for lidt endnu, for mange blade har endnu ikke fundet en blivende plads for vinteren, men blæser fortsat rundt og lægger sig til bunke, hvor man skal færdes. Spaden skal måske også bruges – plantesæsonen er jo slet ikke slut for de løvfældende, de kan stadig plantes i frostfri perioder.
  • Opbindingspæl er det en god ide at tage op nu, hvis de ingen gavn gør længere. Det forlænger deres holdbarhed.

[x]

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hjemmeriet

Konservering af grøntsager ved mælkesyre

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Høst og opbevaring > Vinterforberedelser

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider