Mere biodiversitet – lidt har også ret

Af Hanne Søgård, jordbrugsteknolog Landskab og Anlæg, anlægsgartner og konsulent

Uanset om du »kun« har en altan, eller disponerer over et højbed nede i gårdens fællesareal, kan du stadig give et vigtigt bidrag til biodiversiteten i dit område – du kan gøre en stor forskel!

Listen over de tiltag der virker er lang, og følgende forslag dækker ikke nødvendigvis alt du kan gøre. Selv om du ikke kan have alle, de tiltag der nævnes, på den plet du forvalter, er et bidrag fra et af punkterne også vigtigt! Mange bække små, giver, som bekendt, en stor å!

Tag et fad og sæt ud med vand, hvis du vil gøre det ekstra godt så læg en klud eller sten i, så der insekterne ikke drukner når de skal drikke Foto: Fanny Møller

1-Vand! Alt levende har brug for vand, og det er ofte en mangelvare. En lille bradepande med vand og et par flade sten, til at sidde på, er måske det der redder livet på sommerfuglene eller bierne, der hvor du bor.

2-Nektar og pollen er fødegrundlaget for masser af insekter, så dyrk mange blomster. De skal helst være enkeltblomstrende, da de fyldte udgaver, med mange lag af kronblade, gemmer maden for godt. De sultne insekter kan simpelt hen ikke komme til. Målet er blomster hele året. Men hvis du kun har noget der blomstrer i en kort periode, er det også et bidrag, der tæller i det samlede billede.

3-Plant hellere noget der kan stå i mange år, end fx sommerblomster som skal skiftes hvert år. Bland gerne blomstrende stauder og lidt stedsegrønt. Prøv at gå i havecentret og kig på de små stedsegrønne nåleplanter. Mange af disse kan sagtens gro i en altankasse og vil tilbyde vinterskjul til en hel hær af forskellige dyr.

Kællingetand er en hårdfør og længeblomstrende staude fra den danske flora. Elsket af humlebier og sommerfugle Foto: Hanne Søgård

4-Endnu bedre bliver det, hvis du planter noget fra den hjemmehørende danske flora. Hvad med en altankasse med kællingetand?Her kan udfordringen være at finde planter til udplantning, men mange kan i stedet sås. Frøet kan du selv samle i en grøftekant. Så det med det samme efter indsamling. Måske spirer det først næste forår, men de er værd at vente på!

5- Fuglekasser – sæt mange op. De må meget gerne være forskellige og sættes op mange forskellige højder. Inddrag naboerne og deres altaner i projektet. Måske husets gavl kan rumme en samling af fuglekasser? Det kan gøres smukt og være et godt fælles projekt. Hent inspiration i Dansk Ornitologisk Forenings butik »Naturbutikken.dk«.

6- Undlad brug af gift – af alle slags, også de hjemmebryggede. Virker det mod lus, så slår de også alt det andet liv ihjel. Eddike på fliserne, for at slå ukrudtet ihjel i fugerne, ødelægger betonfliser og slår også en masse andet ihjel. Osv. Lug fugerne, hvis de skal være fri for plantevækst. Sæt mejsekasser op, så mejserne flytter ind. De konsumerer mængder af lus. Blomster med nektar og pollen tiltrækker svirrefluer og masser af andre insekter, som enten selv spiser lusene eller også er deres larver storforbrugere.

Der er meget at se på, her en mariehøne på jagt

I en have – eller en altankasse – i balance, bliver der sjældent de store skadedyrsangreb. Skulle det ske, så husk at »skadedyr« også er en del af biodiversiteten! Tag det roligt, sig pyt og måske skulle du hente børnene, lup og kamera for at I kan studere fænomenet i fællesskab?

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Byhaver > Mere biodiversitet – lidt har også ret

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider