Indkørsel med dagliljer og prydløg

Af Camilla Plum, kogekone og forfatter, Fuglebjerggaard

Uden at tage andres navn forfængeligt, må jeg indrømme at inspirationen til vores indkørsel kom fra den engelske haveskribent Rosemary Verey. Hun har i sin have i Gloucestershire indrette en overdådig overdækket laburnumgang. Øverst et espalier af guldregn der hænger med i kaskader, nedenunder to fede rækker af bl.a. Allium. Det ser dejligt ud, og det er ikke forbudt at lade sig inspirere. Heller ikke at kopiere direkte, i hvert fald når det er haver, det drejer sig om.

Essensen af hendes ide er et overdækket rum, man kan gå tur i, og den spændstige kontrast i at bruge komplementærfarverne gul og lilla så det gør noget.

Guldregn blev det ikke til, men en nyplantet lindeallé skulle have noget om fødderne langs hele vores indkørsel. Der var år til at den lille skravlede alle bare begyndte at lige noget man kunne gå tur under, men man må starte i tide.

Nu er den der, efter 7 år bliver en lind til et træ og holder op med at være en håbefuld pind. blomsterne skulle kunne klare sig i græs, og være nemme at have med at gøre.

Fra mosters staudebed havde vi arvet flere kvadratmeter gule, duftende dagliljer, Hemerocallis flava. De blev plantet i klumper med en meters mellemrum, og så man kunne køre med slåmaskinen mellem grusvejen og planterne.

Gule dagliljer

Gule dagliljer er meget almindelige i gamle landbohaver. Billedet her er fra staudehaven ved Odense Slot. Foto: Karna Maj

I en række bagved satte jeg 100 stk. Allium aflatunense. Den er en meter høj, og ligner et kæmpepurløg. Det er et godt show, de blomstrer samtidigt, de to farver er gode at se på, uden at være for vilde.

Bedst af alt ser det ud, som om det har været der altid. Når et arrangement er særligt vellykket i haven, tror mennesker altid, det har været der i årtier. Og credits går til de tidligere beboere af haven.

Farverne og formerne hviler i en særlig balance, der kommer af kontrasten både i form og farve. Det er behageligt, på en stille glædesfyldt måde, på præcis samme facon som grøftekanterne sidst i juli og først i august er fyldt af de samme farver, i meget større målestok, af regnfang, knopurt, pastinak og blomstrende tidsler.

Gult og gulorange kan godt være svære, men de er da endnu sværere at undvære, hvis man vil undgå, at ens have ligner et ugeblad.

Der findes mere opsigtsvækkende Allium, det næsten 1.5 m høje prydløg,Allium giganteum, der bare er større på alle leder, eller det lavere Allium Christophii (Allium albopilosum), men de blomstrer senere. Den sidste ligner noget fra Tornerose. En eventyrsky af de mest utrolige 25 cm lette stjernekugler i en skøn blanding af grønt, sølv og lilla. De bliver ved med at være fine, længe efter blomstringen. Jeg har dem mellem roserne, pæonerne, i dufthaven og mellem juleroserne og i skyggebedet. Der findes et endnu mere attråværdigt løg, som bare er et must at have, der ligner Allium Christophii, men hvor der skyder lilla stikkejaverter ud fra en central bold. Her er vi helt ovre i amerikansk julepynt med glimmer fra 50’erne.

Allium [ndash] prydløg

Der er mange forskellige arter af store prydløg med lilla blomster, som ligner hinanden, men har forskellig blomstringstidspunkt. Foto: Karna Maj

Allium sphaerocephalon er en helt anden historie. de blomster sent og længe og har en mørkere mere oval blomsterskærm. De ligner nærmest store bløde brombær. De er høje, men stilkene snor sig som de blomstrende slangehvidløg, ind og ud og op igen. Det er sjovt hvis de vokser imellem noget andet halvhøjt, og særligt fint til Scabioser, der gør det samme og som også kan have brombærfarvede blomster.

Hvis den skal køres helt ud kan man blande igen med Sanguisorba officinalis, der har den samme slags blomster i en lidt mindre udgave, nærmest som små blommefarvede kogler.

Men ingen er så driftssikre – og så billige som Allium aflatunense. Den findes også i hvid, ‘Albiflorum’ og i en mørkere mere violet variant, ‘Purple Sensation’

Jeg har drømt om at plante dagliljerne ind med hver anden i en senere blomstrende sort, og sætte en række andre løg, der blomster samtidigt med dem, og hvis det skule være helt rigtigt også en række med store totter purløg. Men egentlig ligger meget af charmen i at glædes over pragten i en måned, så er det forbi, og der sker noget andet.

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

  • Ramsløg
    Artikler: Køkkenhaven > Grønsager > Løg og porrer
  • Dagliljer
    Artikler: Prydhaven > Blomster > Stauder
  • Porrer
    Artikler: Køkkenhaven > Grønsager > Løg og porrer
  • Blommebladhveps
    Skadedyr og plantesygdomme > Fluer, hvepse og myg

Forhandlerguide

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Her er du: Forsiden > Inspiration > Havearkitektur > Indkørsel med dagliljer og prydløg

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider