Indsamling af figensorter fra danske haver

Af Villy Mougaard, planteskoleejer, Blomstergården

Der har været dyrket figner i Danmark i flere hundrede år. Tilbage i 1700-tallets orangerier blev fignerne dyrket i store krukker, som om vinteren stod inden døre i orangeriet og om sommeren udendørs sammen med andre typisk sydeuropæiske planter som citrusfrugter, trillingranke, skærmlilje og mange andre.

På et tidspunkt er man begyndt at plante dem på friland. Den klimaændring, der er sket gennem de sidste 100 år har bevirket at, det i dag ikke er umuligt at dyrke figner på en lun plads op ad en sydmur eller lignende. Figner tåler ned til 10 graders frost. Med de milde vintre, vi har haft de sidste mange år, er det derfor almindeligt, at der kan høstes modne figner i Danmark. Figner blomstrer normalt 3 gange om året, men i Danmark må vi normalt nøjes med en gang. Jeg har dog hørt om flere, som har haft modne figner 2 gange samme år.

Selvfølgelig sker det, at der kommer en vinter, hvor figner fryser tilbage, men roden vil normalt overleve, og i løbet af den følgende sommer er der igen masser af nyvækst. De sidste hårde vintre har fået de fleste figentræer til at fryse mere eller mindre tilbage.

I 2013 koncentrerer vi os i højere grad om nye adresser, da vi er interesseret i flere figner, så vi får så mange som muligt at afprøve, når vi skal finde de kloner, som er særligt velegnede til det danske klima. Målet er at finde et par kloner, der med rimelig sikkerhed kan klare sig udendørs i Danmark og give mange dejlige figner.

Figner har været dyrket omkring Middelhavet i mange tusind år. Herhjemme kender de fleste nok de tørrede figner, som vi kan købe til jul. Friske figner har en helt anden smag og figner har utrolig mange anvendelses-muligheder. Efter 5 minutter med Google var de første 50 opskrifter, hvori figner indgik, hentet ned.

Frugten på figner ligner pærer og er meget næringsrige. Figenfrugt har et stort indhold af sukker, A-vitamin og mineraler. Af samme årsag har figner også altid haft stor ernæringsmæssig betydning i de lande, hvor der dyrkes figner.

modne figner er søde og lækre

Figner modner normalt i september. Foto: Karna Maj

Dyrkning af figner

Figner dyrkes bedst i en kalkholdig, næringsrig jord. Jorden skal være veldrænet, så der ikke kommer til at stå vand omkring rødderne. Figen er ret tørketålende, og selv om den plantes op ad en væg, hvor der kan være ret tørt, så er det som regel kun de første år, hvor det er nødvendigt at vande i tørre perioder.

Figen er en udmærket prydplante, der med sine store fligede blade giver enhver have et eksotisk præg. Med sin store evne til at skyde igen efter en hård vinter kan det undertiden være en fordel med en hård vinter, så den bliver beskåret.

Figenblade

De store, fligede figenblade giver enhver have et eksotisk præg. Foto: Villy Mougaard

Indsamling af figensorter fra danske haver

Hvis vinteren har været mild, kan et figentræ give et meget stort udbytte af store modne figner. Foto: Karna Maj

Dette projekt er en del af PGR projekterne under FødevareErhvervs landdistriktsprogram til bevaring af plantegenetiske recourse. Projektet har til formål at indsamle og bevare plantemateriale fra figenbusk/-træ, som har overlevet i danske haver igennem en årrække på minimum 25–30 år og har båret moden frugt i flere år. Der lægges vægt på, at de udvalgte kloner kan bruges frisk i husholdningen, som tørrede eller syltede, som udtræk i kryddersnaps eller anden anvendelse, som vi får kendskab til i forbindelse med projektet.

Det indsamlede plantemateriale opformeres på Blomstergården. Alle indsamlede kloner bliver udplantet på Blomstergården ved Viborg og på Københavns Universitets Pomet i Tåstrup. På Blomstergården dyrkes de indsamlede figner under beskyttede forhold og overvintres frostfrit de to første vintre, og derefter plantes de frit ud på en beskyttet plads, hvor de står i læ for de koldeste vinde.

Projektet er støttet af FødevareErhvervs landistriktsmidler til bevaring af plantegenetiske resourcer.

Efterlysning

Træer
For at sikre de forskellige kloner for eftertiden indsamles der formeringsmateriale. I sommerhalvåret er det de nye skud der bruges, i vinterhalvåret er det skud fra foregående sommer. Det vi skal bruge er så lidt, at det ikke kan ses på en stor busk.

Gamle opskrifter med figner
Hvis du har gamle opskrifter, som du selv eller andre i familien har brugt, så vil vi gerne have en kopi. Vi skal evt. låne opskriften, så vi kan lave en fotokopi. Du får selvfølgelig din original tilbage.

Frugt til afprøvning af opskrifter
Da vi ikke selv har frugt på de indsamlede før efter 2–3 år, har vi behov for frugt til afprøvning af nogle opskrifter. Afprøvningen af opskrifterne udføres af Pernille Rasmussen på Kongenshus Hotel.

Erindringer og historier om figner
Kan du fortælle os noget om om dyrkning, formering, salg og anvendelse af figner, lægger vi gerne øre til og skriver ned.

Det hele samles sammen og offentliggøres på www.gamlefrugtsorter.dk.

Henvendelse til Villy Mougaard, Blomstergården, tlf: 86 65 12 88, info@blomstergaardenvedviborg.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nyheder > Indsamling af figensorter fra danske haver

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider