En mur af fortiden

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Vi er kommet til Magdeburg, og foran os er et kæmpemæssigt nyt haveanlæg, så stort at man straks kan se, at her er en dag for lidt, hvis det hele skal opleves. Her afholdtes det 25. BUGA Bundesgartenschau. De traditionsrige tyske haveudstillinger, som afholdes hvert fjerde år.

Fra militært anlæg til have

Det store haveanlæg er etableret i et gammelt militært skyde- og øvelsesområde. Et område som Magdeburgs borgere aldrig har haft adgang til. Her gemte sig interessante arealer, som arkitekter og gartnere nu har omdannet til en spændende udstilling, og som senere skal udvikles til en stor bypark.

En mur til erindring

At bevæge sig mellem den ene fine eller sjove have kan, efter et par timer, give en vis sløvhed, men pludselig skærpes sanserne. Hvad er nu det? Stien skærer sig ind gennem en mindre bakke med uregelmæssige mure til begge sider.

Murene er bygget op af brugte mursten, knækkede fliser, gravsten, store natursten, munkesten, forskelligartet nedbrydningsmateriale. Nogle steder er den godt 2 m høj andre steder 75 cm. Der signalerers ruin, uorden, rod og forfald og samtidig skønhed og nye muligheder. På bakken og ud over muren er en mangfoldighed af vilde planter, blomstrende urter som dufter, og som besøges af humler og bier. Det kan være svært helt at få hold på oplevelsen, hvad skal man nu mene?

Når man så bevæger sig rundt om og op på bakken, tegner sig billedet mere klart. Det er meningen, vi skal forvirres, vi skal tænke os om, her fortæller haven historie på en ny måde.

En plads med fortid og fremtid

Mur

Krigens rod og naturens kaos – til eftertanke. Foto: Jens Thejsen

Den 16. jan 1945 blev Magdeburgs centrum omdannet til ruiner efter et voldsomt luftangreb. En gammel historisk by blev lagt i grus, masser af folk mistede livet. Her er haven til erindring, til påmindelse om krigens hæslighed, men samtidig er den en påmindelse om at komme videre, skabe noget nyt, tænke nye tanker og ikke blive offer for vanetænkning.

Ja, og her er noget nyt, man blander materialer, og samtidig lukkes naturen ind. På den tørre stenede bakke, hvor der også gemmer sig rester fra den gamle by, er der sået urter som passer til dette stenlandskab. Tørkelandskabets urter, steppens og strandens stauder giver det hele en vild og uregerlig skønhed.

Eksempler på planter er farvereseda (Reseda luteola), farvevajd (Isatis tinctoria), gul snerre (Galium verum), almindelig røllike (Achillea millefolium), moskus-katost (Malva moschata), havemalurt (Artemisia absinthium), markstenkløver (Melilotus officinalis), engsalvie, (Salvia pratensis), esparsette (Onobrychis sativa), giftig kronvikke (Coronilla varia), filtbladet kongelys (Verbascum thapsus), farvegåseurt (Anthemis tinctoria) og mange flere.

Smukt dækker de bakken og vokser op mellem ødelagte skulpturer og giver murene en spændende pels.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

FC Beton

Fliser, belægningssten og støttemursten

Robinie.dk – SkovTrup

Træfliser eller brædder i robinietræ

Her er du: Forsiden > Inspiration > Sten og fliser > En mur af fortiden

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider