Tagetes

Af Anemette Olesen, forfatter og foredragsholder, Skarresøhus

Tagetes er en kurvblomst af astersfamilien, og der er ca. 60 forskellige arter, som kan blive 15 til 75 cm høje, afhængig af art og voksested. Men den er ikke kun en smuk sommerblomst, den er også en gode insektplante og spiselig. Den kan farve både stof og æggeblommer samt udrydde nematoder.

Her er en oversigt over de arter, som dyrkes i Danmark.

Afrikansk tagetes

Tagetes erecta

En frodig plante med frisk grønt løv og med fyldte blomster, der kan minde om nellikeblomster. Farverne varierer fra lysegul til orange. Der findes et utal af sorter f.eks. ‘Gold coin’ og ‘Crackerjack’, som bliver ca. 75 cm høj, sidstnævnte udskiller især stærke rodsekreter, som virker afskrækkende på nematoder og modvirker jordtræthed. Den vil derfor være anbefalelsesværdig til rotation i køkkenhaven, og er desuden god som afskæringsblomst. ‘Jubilee’, der er tidligt blomstrende, får ca. 60 cm høje planter med tætfyldte kurvblomster. Alle tagetesarter stammer egentlig fra Amerika, men når T. erecta hedder afrikansk tagetes skyldes det, at denne art er blevet særlig populær i Afrika, hvor den har naturaliseret sig. Tagetes erecta var. nana får tidligtblomstrende lave nellikeagtige blomster, og en række sorter af denne art bliver kun 20 til 25 cm høje.

Mexicansk tagetes

Tagetes minuta

Mexicansk tagetes bliver en op til 1 m høj plante med små blomster. Den skulle være god til at holde ukrudt nede bl.a. skvalderkål, kvikgræs og snerler. Hvis den sås for sent (maj) vil den ikke altid komme til blomstring herhjemme. Denne plante er kendt og dyrket af inkaerne gennem århundreder og har også en vis effekt overfor nematoder og insekter. Bladene af Tagetes minuta bruges i Sydamerika som krydderi i supper, kød og grønsager. Og olien, der udvindes af planten, bruges som smagsingrediens i iscreme, gelatinedesserter, i slik og sågar i cola.

Almindelig tagetes

Tagetes patula

Tagetes patula dufter stærkt. Dens rodsekreter virker afskrækkende på nematoder, og den stærke bladlugt kan afskrække mellus, og den skulle være god at plante mellem tomater for at holde dem fri for diverse skadedyr. Blomsterne er enten enkelte eller fyldte. De kan være ensfarvede eller i flere farver i forskellige mønstre. Farven kan variere fra orange til rødbrun.

Tagetes tenuifolia pumila

Tagetes tenuifolia pumila

Pumila betyder dværgagtig og lav og hybrider af denne giver både mørkorange, citrongule og rødbrune blomster. Disse sorter får små blomster. Sorterne T. tenuifolia ‘Tangerine gem’ og ‘Lemon Gem’ får mange enkelte orange blomster og det fine bladløv er citronduftende. Det er især disse blomster, der smager godt i mad, og de bruges i salater og til at drysse over pandekager, ost og sovse. Planterne har en lang blomstring. Fyldte blomster af denne tagetes skulle være mildere i smagen. Disse sorter er bl.a. brugt til at farve smør gult med, og de er brugt som erstatning for safran.

Mexicansk esdragon – lakridstagetes

Tagetes lucida

I tropiske lande er Tagetes lucida kendt som en erstatning for den franske esdragon, der ikke trives, hvor jorden er for tør og mager. I Mexico hedder den anisillo og hierba anis. Den kaldes også lakridstagetes, da den dufter stærkt lakridsagtigt. Planten kan blive ca. 80 cm høj og får glinsende aflange og frynsede blade. Den bliver træagtig ved grunden og får i sommerens løb stande af gyldengule små blomster der er 1 cm i diameter. Den blev oprindelig brugt i Aztekernes chokoladeopskrifter og bruges den dag i dag i religiøse ceremonier, hvor den afbrændes som røgelse. Tagetes lucida forkultiveres og kan gro på friland eller i drivhus, hvor den kan nå at sætte modne frø. Hvis den tages ind før første nattefrost, kan den overvintre inde i havestuen, hvor der kan klippes af de lakridssmagende blade til te og kødretter m.m.

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Egeskov

Gartneriet producerer planter til salg

Solsikken

Alt til den økologiske have

Albinus Frø

Stauder, sommerblomster; mange spiselige

Albertines

Frø, løg, græs, gødning og havetilbehør

Florama ApS

Nye og spændende frøsorter

Staudemarken

Stauder sendes, bestil på nettet.

Gartneriet Jensen

Vinteropbevaring – 31 års erfaring

Impecta Fröhandel

Bredt udvalg av kvalitetsfrø.

Frødepotet.dk

Bredt udvalg af diverse blomsterfrø

Susannes Blomster Café

Frø og plante salg

Kerneliv.dk

Meget stort frøudvalg. Online salg

Haveshopping.dk

Kvalitet & faglig service lige til døren

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Jyllands Frøhandel

Camilla Plums økologiske frø

Øko sommerblomster og duftplanter

Frøbutikken

Spiselige blomster eller blot til pynt?

Økologiens Have

Besøg Økologiens Have

Trifolium Frø

Blomsterfrø og løg. Over 700 sorter.

Plantefrø.dk

Find frø til køkken- og blomsterhave her

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Thyboesminde Stauder

Skøre og skønne planter til haven

Frøtorvet

Frø – blomsterløg til farverige blomster

Bjarne’s frø og planter

Frø af spændende og eksotiske planter

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Sommerblomster > Tagetes

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…