Krukkede roser og roser i krukker

Af Hanne Søgård, jordbrugsteknolog Landskab og Anlæg, anlægsgartner og konsulent

Her er der smukke roser, men det er ikke helt så let Foto: Inge A. Futtrup

Roser i krukker er en udfordring, men det er værd at prøve. Her er en grundig vejledning i hvordan- men starter med at vælge den helt rigtige sort og man derefter kan skabe de bedst mulige betingelser og måske få roser på både altanen og i havens krukker.

Om at vælge den rigtige sort til formålet

Desværre kan man ikke stole på planteskolernes oplysninger, men en pålidelig kilde er Lars-Åke Gustavssons bog Rosor för Nordiska Trädgårdar. Der er 3 bind og den kan anbefales at kigge i. Hans opslagsværk er ikke oversat til dansk, men skrevet på et letforståeligt svensk. De kan lånes på biblioteket.

Når man har bestemt sig for en sort og skal købe den, er det vigtigt at man sikrer sig en god plantekvalitet. Der er 2 muligheder. Enten køber man den i potte, eller også en barrodsplante. En rose i potte kan plantes hele året. Det vil sige at man, fx, kan købe den i blomst og plante om til en krukke med det samme.

Barrods planter, er som navnet siger, med bare rødder. De kan kun skaffes og plantes i perioden oktober til marts, mens planten er i hvile og uden blade. Uanset hvilket man vælger, skal planten have mindst 3 kraftige grene fra podestedet. Rosen i potten skal have fyldt potten ud med rødder; tjek det inden man forlader havecentret. Der er opstået den uskik, at plantehandlerne sælger nypottede roser fra i maj–juni. Disse skal, groft sagt, behandles som kuvøsebørn, hvis de skal have en chance for at overleve. Og ofte ender de som nogle skravl.

Valget af krukke er vigtig

En stor krukke, er et vidt begreb. Roser skal plantes med podestedet 10–12 cm under jordoverfladen. Det betyder, at krukken, minimum, skal have en indvendig højde/dybde på 60 cm. Krukkens indvendige diameter bør ikke være mindre end 70 cm. Den bør også være bred i bunden, så den kan stå stabilt og ikke vælter ved det mindste vindstød. Dette er minimum-mål på en stor krukke til roser generelt. Og der kan den så gro i måske 3–4 år, så skal den have en større krukke, eller plantes ud i haven. Husk, at der skal være 3 huller i krukkens bund, på hver mindst 1,5 cm i diameter. Så er man sikker på at overskydende vand kan komme ud igen og din rose ikke drukner.

New Dawn er en dejlig klatrerose, blomstre længe og dufter Foto: Karna Maj

Jord og tilplantning

God rosenjord kan laves af 50% ler, 20% grov, velomsat kompost og 30% groft grus (fx perleral, kornstørrelse 4–8 mm). pH skal ligge på cirka 7. Spagnum er direkte uegnet, ligesom den kompost der kan hentes på genbrugspladser rundt om i landet. Om der skal skår, sten eller andet i bunden af krukken til dræn, er en smagssag. Jeg har gode erfaringer både med og uden.

Ved plantningen, skal man, at rosen skal dybt ned. Podestedet skal ende med at være 10–12 cm under jordoverfladen. Er det en barrodsplante kan de have nogle lange rødder, og det er altid bedre at beskære dem end at bøje rødderne rundt eller opad. Hvis man har købt rosen i potte, skal man sætte den i en spand vand, så potten er helt dækket, i 15–30 minutter inden man planter den.

Lad der være cirka 2 cm fra jordoverfladen til krukkens kant, så er der god plads til at vande efterfølgende.

Krukken placeres nu hvor den skal stå og gennemvandes.

Hvis det er en klatrerose, skal der også tage stilling til hvad den skal klatre på. Det kan være et stativ monteret i krukken, eller et espalier på væggen bag potten.

Nu er rosen plantet og klar til at gro. For at projektet skal lykkes, skal rosen nu passes og der er stadig meget der kan give problemer. Livet er ikke perfekt, så tag det som en oplevelse, når der er noget »der går galt«!

En fed rose i aftensolen, man kan næsten dufte den

Livet som rose i en krukke

Roser må aldrig mangle vand. Så der skal vandes. Husk, at tjekke om krukken mangler vand, også når det regner!

Roser er næringskrævende, hvis planten skal levere blomster hele sommeren. En god langtidsvirkende rosengødning, kan købes i havecentret. Følg brugsanvisningen.

Vedrørende beskæring, så er der forskel på hvordan roser skal beskæres, alt efter hvilken art de stammer fra. Også her kan Lars-Åke Gustavsson hjælpe. Det bind hedder Användning och Skötsel, og handler om hvordan man kan bruge roser og hvordan de skal plejes.

En god regel er dog altid at fjerne dødt og sygt udseende grene. Om der skal fjernes visne blomster, kommer an på om der er valgt en type der kan sætte hyben. Fjerner man blomsterne, kommer der ingen hyben. Er det en rosentype, der ikke sætter hyben, vil jeg anbefale man løbende fjerne de visne blomster. Så kommer der flere friske knopper og man får en længere blomstring.

De mest almindelige sygdomme

Hvis rosen mangler vand ved rødderne, men luften omkring planten er fugtig, kan den få meldug. Husk at vande grundigt, når man vander. Undgå vand på blade og blomster. Stil krukken så planten får morgensol og tørrer hurtigt efter nattens dug.

Hvis bladene er fugtige, fx når det i en længere periode er daglige regnbyger, kan rosen få rust eller stråleplet. To svampesygdomme der angriber bladene. Det er svært at forebygge, men fjern altid syge blade – også dem der er faldet af. Dæk jordoverfladen med et lag frisk jord eller kompost i marts, så smittekim der har overvintret på jordoverfladen dækkes og smitte dermed forhindres.

Af skadedyr er lus nok den mest kendte. Invitér et mejsepar til buffet, ved at sætte mejsekasser op i nabolaget. Mejserne har en forunderlig evne, til at time deres første kuld unger, til det første boom af lus. Senere er der masser af insektbørn (larverne) der har lus øverst på menyen. Sørg for nektar til forældrene, så skal de nok blive og lægge deres æg ved lusekolonierne. Hvis man vælger at sprøjte med et eller andet, om det så bare er koldt vand, vil man helt sikkert også ramme »hjælperne«. På den måde er man sikker på at der aldrig kommer balance i systemet. Så lad være med at gøre andet end at tilbyde hjælperne gode betingelser.

Roserne kan give farveglæde i mange måneder Foto: Karna Maj

Vinter – hvad så med krukken?

Hvis der har mulighed for det, så flytte krukken med rose til et beskyttet sted, fx i en carport, så gør det omkring jul. Hvis ikke, så pak krukken ind i boblefolie, en vintermåtte eller andet isolerende. Er rosen sart, eller er den placeret op ad en væg mod syd, vil dække den med grangrene. De kan bindes på espalieret og hænge ned over rosen. De må ikke fjernes igen før sidst i april. Grangrenene skal beskytte mod forårssolens varme, da den lokker rosen til at skyde. Hvis der så kommer nattefrost, svides disse skud og rosen skal starte forfra og bliver svækket fra starten.

Der er stadig meget der kan siges om dyrkning af roser, men dette er det vigtigste og jeg håber projekt lykkes, så man til sommer kan nyde en blomstrende rose!

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Roser > Krukkede roser og roser i krukker

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider