Leycesteria formosa

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Leycesteria får smukke røde efterårsfarver

Leycesteria får smukke røde efterårsfarver i mange nuancer. Foto: Jens Thejsen

Nougatbusk, fasanbusk og karamelbusk er nogle af de navne Leycesteria er blevet kaldt, men den foreløbig forholdsvis sjældne busk Leycesteria formosa har fået det danske navn himalayaleycesteria. Det er en af efteråret sjove og hyggelige buske.

Leycesteria

Leycesteria vokser som her oftest som en staude

Leycesteria vokser som her oftest som en staude, der skyder fra bunden hvert forår. Foto: Jens Thejsen

Himalayaleycesteria Leycesteria formosa, er i gedebladfamilien, samme familie som bl.a. hyld, kvalkved, dronningebusk, diervilla, klokkebusk, snebær og gedeblad. Den er vildtvoksende i Himalaya og den vestlige del af Kina. Her vokser den i skovbryn og krat, ofte langs vandløb, men også på bjergskråninger hvis jorden er fugtighedsbevarende.

Leycesteria er en løvfældende busk, som kan blive et par meter høj. Den har grønne savtakkede blade der sidder modsatte. Om efteråret bliver bladene røde i forskellige nuancer. Den blomstrer fra omkring august og til september med små hvide blomster siddende i hængende stande. Bægerbladene er forholdsvis store og purpurfarvede. Frugterne udvikles i løbet af oktober – november og bliver ved modenhed brunlige og helt bløde. På dette tidspunkt smager de som hård nougat. Men smag endelig ikke på bærrene, før de er helt bløde, for inden modenhed smager de mildest talt forfærdelige, og smagen bliver hængende i munden i lang tid.

I haven

I Danmark er Leycesteria lidt speciel som haveplante, for selv om det naturligt er en busk, så optræder den oftest staudeagtig. Grenene bliver aldrig helt vedagtige, og den fryser derfor næsten altid ned, men den bryder fint igen året efter.

Den skal naturligvis placeres et varmt sted, men det vigtigste er, at der er godt dræn i jorden, så den ikke står med vand om vinteren. Man skal dog ikke placere den i ren sandjord, da den så vil få det for tørt. Placeret det rigtige sted vil den kunne overleve i langt de fleste haver i Danmark.

Det er en fin plante til krukker, hvor den udvikler sig flot. Hvis planten bliver for ranglet i løbet af sommeren, kan man sagtens klippe den ned, den vil nå at bryde igen, blomstre og sætte frugt.

Formering

Når den skal formeres, kan den også være staudeagtig, da man om foråret kan dele den. Man kan også lave den ved sommerstiklinger og kan man skaffe frø, kan den også sås.

God for insekter og fugle

Leycesteria er ikke kun en sjov og flot plante, insekterne og fuglene er også glade for den

Kommentarer

Der er 30 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Blomstergården

Prydtræer og prydbuske.

Primabolig

Se hvor billigt det kan gøres

Gamlefrugtsorter.dk

Vi opformerer gerne frugttræer.

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Bjarne’s frø og planter

ikke bare æbler men også de sjovere ting

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

En verden med rhododendron

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Træer og buske > Leycesteria formosa

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider