Forum

Hønsegødning

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Henrik Andersen, 10. juli 2014 kl. 11.33

Har 5 høns og samler gødningen under deres sidepind, blander det med vand i en 300 L tønde og vander krukker og køkkenhave med det en gang hver 7-14 dag. koncentrationen er tilfældig. Er der behov for anden gødning/kalk ? Gødning fra hønsegård/hus ryger i komposten.

Mvh. Henrik

1 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 10. juli 2014 kl. 14.37

Hej Henrik Andersen

Lige en tanke, du kan overveje:
Hvis nu dine høns er helt sunde og raske har de alligevel salmonella i tarmsystemet (og der gør de ingen skade).
Hvis hønsene bliver syge og det skyldes opformering af salmonella i deres tarmsystem kan der meget hurtigt opstå problemer.
Hvis salmonellabakterierne overlever opholdet i din (på denne årstid) lune vandtank og kommer til at kunne opformere sig i hulninger på salatblade, på jordbær, hindbær, blåbær, tomater og andre grøntsager, du foretrækker at spise / servere uden forudgående kogning - så kan du og dine gæster ved bordet få alvorlige problemer.
Ikke alle har en velfungerende tarmflora, der kan udkonkurrere salmonella.....

Men nu til dit spørgsmål, som det ikke er helt let at svare på.
Et rigtigt svar afhænger nemlig meget af, hvad det er der havner i din kompost og hvordan du fordeler den i havejorden og i krukkerne.
Hvis kulstofindholdet i det du komposterer er højt & kvælstof-, phosfor-, og kaliumindholdet er lavt, så vil der over tid (få år) opstå ubalancer i næringsindholdet i overflade- eller krukkejorden.
Ofte viser det sig ved tydelige mangelsygdomme, andre gange opdages det ved generel dårlig plantetrivsel.
Og du kan ikke kompensere for dette ved at vande med hønsemøg opblandet i vand.....

Jeg vil derfor foreslå dig at samle lidt mere viden i Havenyt's arkiv - bare skriv de tre titler på artiklerne i søgefeltet øverst på siden.

Hvordan anvender jeg bedst mit hønsemøg?

Hvor meget kvælstof indeholder ikke omsat gødning ?

Gødningsmængder i køkkenhaven ?

Venlig hilsen fra
Lone

2 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Andersen, 13. juli 2014 kl. 11.05

Hej Lone
Tak for dit svar, har da givet lidt at tænke over.
Der bliver jo tilført en del kvælstof/hønsemøg til komposten, ændre det på phosfor og kaliumindholdet i denne. Begyndte at vande med hønsmøg for at der ikke skulle komme for meget i komposten, syntes ikke der er helt så mange orm i komposten som før den fik hønsemøg.

Mvh.Henrik

3 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 13. juli 2014 kl. 13.42

Hej Henrik Andersen

Hønsegødning indeholder ud over rigeligt med kvælstof forholdsvis meget fosfor og kalium (kig listen igennem under arkiv-emnet "Indhold af næringsstoffer i husdyrgødning").
Ingen af næringsstofferne forsvinder, hvis du overdækker komposten, så regnvand ikke siver gennem dyngen.

Medmindre du udelukkende avler græskar, kål og majs, som alle har brug for rigeligt med kvælstof kommer dine planter ikke til at trives hvis hovedindholdet i kompostdyngen er hønsemøg - især hvis halm eller anden strøelse kun er en lille del af det, du komposterer.
Du kan supplere indholdet i komposten med udvasket tang og store mængder af sammenrevne blade fra træer og buske - det balancerer det høje kvælstofindhold med et øget indhold af kulstof.

Over tid vil der ude i havejorden ske mineralisering (og udvaskning!) af alle slags næringsstoffer hvis dine planter ikke kan optage dem, der er til rådighed.
Men nu er 5 høns jo ikke noget kæmpestort hønsehold - og ihvertfald ikke, hvis du har bare eksempelvis 200 m2 urtehave.
Så hvis du går efter at have et godt sædskifte i urtehaven, kan der jo hvert 4. eller 5. år være en "kvælstof-sluger" som kål, kartoffel, squash eller majs - så risikoen for overgødskning er ikke særligt stor

Venlig hilsen fra
Lone

Nyt svar til emnet »Hønsegødning«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Hønsegødning

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider