Forum

Hvilke æbletræer skal vi vælge?

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Runa, 7. februar 2009 kl. 23.45

Hej,

Vi vil gerne plante to æbletræer i vores svenske have, men er i tvivl om, hvilke vi skal vælge. Er der mon nogen herinde, der kan hjælpe? Æblerne skal helst være røde.

Hvornår skal vi plante dem, og er der noget særligt, vi skal være opmærksomme på? Har læst noget om bestøvning, men forstår ikke helt, hvad det går ud på.

Mvh. Runa

1 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: T.Rasmussen, 8. februar 2009 kl. 12.03

Til Runa.

Gode røde æblesorter kan f.eks. være Rød Ingrid-Marie (kaldes også for Karin Schneider), Rød ananas, og "juleæblet" Ildrød Pigeon. Et godt og sundt madæble er Rød Belle de Boskoop, som bliver et ret stort kraftigt træ med årerne. Et fint sensommeræble er Discovery, som har en ret svag vækst. Æbletræer kan plantes nu, hvis jorden ikke er helt frossen, de kan også plantes til foråret – eller hele året, da de fleste æbletræer sælges fra planteskolerne i potter.

Af de her nævnte røde æblesorter kan Belle de Boskoop IKKE bestøve de andre sorter, men bliver selv bestøvet. Bestøvningen foretages af honningbier, som overfører støvkorn til æbleblomstens støvfang. Befrugtningen sker først, når støvkornet er spiret, og en sædcelle har forenet sig med en ægcelle i frugtknuden.

Hvis du f.eks. vælger de to røde æblesorter Ingrie-Marie og Discovery / og – eller Ildrød Pigeon, er bestøvningen sikret.

Og det er gode sunde sorter.

2 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Villy Mougaard, Blomstergården, 8. februar 2009 kl. 16.19

Ildrød Pigeon hører ikke til blandt de sundeste, men hvis den plantes som vildstammetræ, går det vel an. Der findes mange gode røde sorter, men efter min mening er mange af de røde typer ikke smagsmæssigt så gode som de ''gule'' typer, som de ofte er sportet ud fra. Hvis du vil vide mere om de enkelte sorter kan du se dem på www.gamlefrugtsorter.dk

3 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lilium, 8. februar 2009 kl. 18.18

Så er der jo også Aroma som er en krydsning mellem Philippa og Ingrid Marie.

Bestemt også et velsmagende og sundt stort æble-dog kun med rødbrun kind.

4 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Randi Lauridsen, 8. februar 2009 kl. 21.18

Aroma er et dejligt æble – og skal det være rødt, så er der jo ''Rød Aroma''

Det med bestøvningen går ud på, at æbler skal bestøves af en anden sort for at give frugt, men ikke hvilken som helst anden sort. Der findes oversigter over hvilke sorter der kan bestøve hinanden jeg har ikke lige kunnet finde nogen på nettet, men de findes sikkert.

Hilsen Randi

5 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 9. februar 2009 kl. 21.34

6 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: T.Rasmussen, 10. februar 2009 kl. 17.51

Til Runa.

ÆBLESORTER:
Jo, som du kan læse i de gode svar her, er der mange gode muligheder. Smag og behag er jo heldigvis forskellig, men jeg vil nu give indlæg nr. 2 ret i, at de æblesorter, der ikke ligefrem er røde, faktisk smager bedst.

Af ikke røde æblesorter kan jeg f.eks. fremhæve Filippa, Bøghs Citronæble, Bodil Needergaard, Guldborg og det velsmagende Cox Orange (som dog siges at være lidt svær at dyrke?) Men ok – hvis du absolut ønsker røde æbler, så er de her i indlæggene nævnte da også ganske gode, altså Ingrid-Marie, Rød Aroma, Rød Ananas, Discovery.

Og nu har du jo også i indlæg nr. 5 en bestøver-oversigt.

Så nu har du da fået lidt vejledning.

hilsen Carl Henning.

Nyt svar til emnet »Hvilke æbletræer skal vi vælge?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Hvilke æbletræer skal vi vælge?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider