Forum

Økologisk katteloppe bekæmpelse

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 23. januar 2017 kl. 23.54

Hvordan kan man bekæmpe kattelopper uden brug af gift..?

Hvis nogen har gode erfaringer, så læser jeg dem meget gerne.

Kan man evt. finde insekter, som lever naturligt i det lokale økosystem, og som spiser lopper i forskellige stadier..?

Jeg ved kun meget lidt om insekter, men jeg har et par gange set nogle større og let firkantede insekter, som gemmer sig i pelsen på svaler. Kunne det evt. tænkes at være et insekt, som det er værd at interessere sig mere for i kampen imod kattelopper..?

Jeg finder det utroligt, hvis kattelopper ikke har nogle naturlige fjender (ikke nematoder), som kan hjælpe med bekæmpelsen.

Dette var nogle spørgsmål, som jeg håber, at mine dygtige medskribenter har lyst til at hjælpe med at besvare.

Selv har jeg nok ikke så meget at bidrage med, selvom jeg har læst og tænkt så det knager i over et år.

Men er man helt på bar bund og gerne vil gå samme vej, så har jeg dog et par tips.

Det ene opstod, fordi jeg observerede, at den ene af kattene har betydeligt færre lopper end de andre, og den kat er samtidigt den eneste, som er helt vild med at trille sig på tør jord, så pelsen bliver helt fyldt med sand og støv.
Heureka tænker jeg. Katten viser selv vejen, og det må være nemt at få andre katte til at gøre det samme, eller jeg kan selv putte jorden på dem.
Jeg har ikke eksperimenteret så meget med det endnu, men det er en idé, som jeg stadig tror på og vil tage op, når der til sommer garanteret kommer mange lopper igen.

Det andet er, at hvis man benytter en kam, så går det nok bedst, hvis den har et skaft.
Det kan lyde som en mindre detalje, men det var det ikke for mig, og jeg kender en ældre dame, som havde præcist samme oplevelse.
Uden skaft på kammen kan det være vanskeligt at kæmme mere end hals og bryst, og det er næppe en stor fornøjelse.
Men når der er skaft på kammen, så kan man bedre komme til overalt, og man kan få katten til at spinne af nydelse, mens det står på.
Jeg plejer også at bruge en skål varmt vand til at dyppe kammen i, når den har fanget en loppe. Og så ryster jeg vandet af kammen og på den igen.
Nu i januar er der dagligt normalt 0-8 lopper i vandet, når en kat er kæmmet en gang dagligt. Udrydde bæsterne kan man næppe.

På forhånd tak for en god diskussion.

1 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ayoe B. P., 24. januar 2017 kl. 22.25

Well, jeg er ikke en specialist på området - men denne menes at virke på mennesker, så måske virker den også på dyr. ;)

Hvis man bager nogle store hvidløg i ovnen, så virker 6 af disse bagte fed på mennesker, hvilket gør at man nedsætter risikoen for flåt, lus og myg. De kan øjensynligt ikke lide lugten (eller måske den kemiske sammensætning i blodet).

Så skal den overføres på dyr, så skal de have ca. et fed bagt hvidløg pr. 20 kg. kropsvægt dagligt.

2 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 24. januar 2017 kl. 22.42

Hvidløg er giftigt for katte.

Jeg forundres gang på gang over økologers trang til at erstatte godkendte, risikovurderede, midler med alle mulige selvgjorte remedier.
Jeg er faktisk slet ikke sikker på at loppemidler er forbudt i det professionelle økologiske landbrug, men det ligger selvfølgelig enhver frit for at lave sine egne definitioner på økologi.

3 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ayoe B. P., 25. januar 2017 kl. 10.38

"Hvidløg er giftigt for katte"

Måske er det korrekt - men det jeg har søgt på emnet tager overhovedet ikke stilling til, om det giftige stof (organothiosulfat, som over tid ødelægger hæmoglobinet i blod) bliver ødelagt af opvarmningen. Det skal der vist fagfolk til at kunne forklare.

Jeg ved blot, at mine katte gladeligt har spist madrester med hvidløg i, i årevis, uden at være døde af det eller på nogen måde virker svækkede. ;)

Men igen, Digitalis fra fx. Fingerbøl-planten fungerer i små mængder som hjertemedicin og i store som gift. Køkkensalt er mere giftigt end RoundUp osv. Så min pointe er, at i små mængder kan naturlige giftstoffer virke som medicin.

(Linket her nedenfor er ikke reklame, men en henvisning til, at mængde kan have en betydning)
www.olivers.dk/blog/saadan-bekaempes-flaater

4 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 25. januar 2017 kl. 13.14

Jeg havde da også fodret katte et par år, før jeg tilfældigt læste, at katte ikke kan tåle hverken løg, druer, rosiner eller chokolade. Medicin og håndkøbsmedicin til mennesker skal man også gå en stor bue udenom, hvis man ikke er 100% sikker.
Man skal heller ikke tro, at man bare kan prøve sig frem, fordi der er forskel på, hvad katte kan tåle. Det kan være, at stofferne akkumuleres, så de første 9 rosiner går fint, men får katten nogle år senere rosin nr. 10, så kan det ødelægge dens nervesystem, så den mister balanceevne. De præcise tal kender jeg ikke, så tallene er kun med for at forklare sammenhængen.

Med hensyn til de loppemidler, som man kan købe, har jeg dårlige erfaringer, fordi de ikke har kunnet løse problemet, selvom de koster det hvide ud af øjnene.
Dertil kommer, at hvis en kat ikke trives optimalt, så vil risikoen for bivirkninger næsten altid ligge som en skygge over katten, så det bliver vanskeligere at stille den rigtige diagnose.
Det er såmænd ikke fordi, jeg er imod af princip, og jeg vil heller ikke udelukke, at jeg forsøger det igen. Jeg giver f.eks. også kattene ormekur.

Men hvis man nogle gange har betalt en formue til dyrlæger og medicin, og man mest har haft dårlige oplevelser, så kan det ske, at man beslutter sig for en ny kurs, og det er nok der, jeg er nået til.

I stedet for at bruge penge på dyrlæge, bliver pengene brugt på godt foder og om nødvendigt særlig pleje, og det er der endnu ikke en kat, der har klaget over. Men foreligger man strategien for byfolk med en indekat på 3.sal, så bliver man ofte straks stemplet som en nærig dyrplager, der heller vil lade dyr lide end at bruge penge på at give den rette hjælp. Og sådan er der så meget.

Med hensyn til selv at bikse et loppemiddel samme til pelsen, så er jeg også åben for forslag. Men jeg tror nok bare, at jeg bliver lidt for meget uvenner med kattene, hvis jeg ofte skal sprøjte dem ind i citrussaft.

Jeg forsøgte en periode at bade kattene. Planen var, at det skulle rense pelsen for både lopper, pubber, æg og larver, og når jeg gjorde det mindst en gang om ugen, så måtte det gøre en kæmpe forskel. Det er da også en super god teori, synes jeg stadig, men i praksis opdagede jeg, at det var ganske umuligt at drukne lopperne. 20 minutter med sjask sæbevåd pels er ikke nok, og det er allerede så længe, at det begynder at blive for belastende for både kattene og mig.

5 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lars Holt, 25. januar 2017 kl. 20.10

@ Claus
Hvidløg er en godkendt fødevare!
Men som alt andet skal det da doceres korrekt. Selv vand fra hanen kan være dødbringende at drikke - men det kræver en stor mængde.

Da jeg søgte på hvidløgs giftighed for katte fandt jeg bl.a. dette:
"Det første, vi vil nævne, er flydende hvidløg, som er et naturprodukt baseret på er saften fra friske hvidløg. Det er nemt at anvende, lugter stort set ikke og er meget drøjt i brug. Det bør doseres dagligt for at opnå maksimal effekt mod lopperne. Obs! Ved brug af hvidløg til katte, er det vigtigt at følge producentens anvisninger meget nøje, og ikke give for meget. Så virker det rigtig godt. Men brug ikke for meget, for hvidløg i for store mængder kan være giftigt for katte."

Nu ved jeg så ikke om alle haveejere, der dyrker hvidløg, har en anvisning på, hvordan det bruges mod katte.

6 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 25. januar 2017 kl. 21.03

At noget er en godkendt fødevare betyder ikke at det er ufarligt for dyr. Katte og hunde er ganske følsomme overfor en del fødevarer som vi normalt opfatter som harmløse. F.eks. chokolade, rosiner, løg og hvidløg.
Man kan selvfølgelig godt give en dosis hvidløg som ikke er dødelig, men enhver dosis vil i et eller andet omfang udøve en giftvirkning som kan udmønte sig blodmangel i en eller anden grad.
Mht. om bagning mv. afgifter hvidløgene, så bliver jeg nok svar skyldig. Opvarmning nedbryder godt nok til dels de relevante svovlforbindelser, men de bliver omsat til andre organiske svovlforbindelser og jeg skal ikke kunne sige om de er mere eller mindre giftige end de oprindelige.
Jeg kan ikke udtale mig om "flydende hvidløg" for jeg kender ikke sammensætningen af det produkt.

7 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 26. januar 2017 kl. 11.59

Det er nok også ham Garfield, som er med til at forvirre begreberne, fordi lasagne indeholder løg.

Men hvad med rovinsekter, som kan hjælpe med at bekæmpe kattelopper i forskellige stadier.
Er der ingen af mine kloge medskribenter, som tør at byde ind med noget..?
Mariehøns måske..?

8 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lars Holt, 26. januar 2017 kl. 16.23

Fordi hvidløg er giftigt for katte i store mængder, er der ingen grund til at se bort fra det som tilsætningsfoder.
Det er få dråber, der nævnes på de besøgte hjemmesider.
Jeg spiser selv ekstra hvidløg, når vi skal meget i skoven, og det ved jeg jo heller ikke, om jeg kan tåle. Men jeg holder øje med det!

9 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 26. januar 2017 kl. 17.19

@Lars Holt

Jeg tror næsten, at vi alle efterhånden har forstået, hvad du mener om hvidløg til katte.

Jeg var også for nylig på en hvidløgskur, hvor jeg spiste 6-8 fed om dagen, og det havde jeg, så vidt jeg ved, kun gavn af.

Men det er da ikke noget, som jeg har lyst til at eksperimentere med til katte, når jeg ved, at der gælder noget helt andet for dem.

Hvis du har gode erfaringer med kvaksalver hvidløg til katte, og du ønsker at kue videnskaben på dette område, så vil jeg foreslå, at du fortsætter dit arbejde på denne side, hvor de ligefrem efterspørger det:

www.spørgdyrlægen.dk/forgiftninger-hund-og-katte/loegforgiftning-hund-kat
Citat:
------------------------------
Løg har en giftig effekt uanset mængden, men der er forskel på hvor tydelige symptomerne er.

Læs mere om det her.

Giftmekanisme

Løg indeholder stoffer, der ødelægger blodets evne til at transportere ilt hos hunde og katte. Det giftige stof er organothiosulfat, og det ødelægger hæmoglobinet, der normalt transporterer ilten i blodet.

Symptomer på løgforgiftning

De første milde symptomer vil være ganske uspecifikke:

Opkast
Diarre
Manglende appetit
Nedstemt humør

Senere vil dyret vise tegn på blodmangel:

Blege slimhinder og blegt tandkød
Svag og langsom puls
Blod i urinen

Giftig dosis

For hunde kan symptomer på løgforgiftning vise sig efter indtagelse af ½-1 løg. For katte er dosis noget mindre.

Selv meget små doser løg og hvidløg er giftigt. Små doser ødelægger blot så lille mængde hæmoglobin, at det ikke giver symptomer på blodmangel. Det er dog stadig giftigt.
------------------------------

Jeg tænker det sådan, at hvis katten kommer i en kritisk tilstand, så kan det måske være den lille forskel, der afgør udfaldet, og jeg har ikke lyst til at bidrage med en lille forskel til den forkerte side. Jeg vil hellere bidrage med en stor forskel til den rigtige side.

Så det er i mine øjne en ommer, og du er en klog mand, så du må nok også kunne finde på noget bedre, når det anskues på den måde, ik' da..? :-)

10 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lars Holt, 26. januar 2017 kl. 17.48

"Hvis du har gode erfaringer med kvaksalver hvidløg til katte, og du ønsker at kue videnskaben på dette område, så vil jeg foreslå, at du fortsætter dit arbejde på denne side, hvor de ligefrem efterspørger det:"

Jeg har ikke kat, jeg har blot manet til besindighed, og referet, hvad jeg fandt på nettet. Og så ærgrer det mig, når nogen nedgør nedarvede erfaringer og insisterer på, at man skal bruge penge på erhvervsfremstillede produkter. I andre sammenhænge har vi jo set, at de kan være direkte skadelige, selv om de har været godkendt af myndighederne.

Men måske skulle jeg begynde at fodre Kristoffers kat med hvidløg, hvis jeg kan kan stole på, at det er så giftigt som du skriver.

Findes der noget, der ikke er farligt at indtage i for stor mængde?
Noget er gavnligt i moderate mængder!

11 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 26. januar 2017 kl. 18.10

Hej Jacob B

I al fredsommelighed: Man ku' jo spørge en dyrlæge, som ud fra et veterinærfagligt synspunkt nok vil kunne bidrage med en skelnen mellem økologiske og ikke-økologiske loppemidler.....

Og hvis du finder god information derude - giv den gerne videre her i Forum :-)

Venlig hilsen
Lone

12 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anne-Grethe Hansen, 26. januar 2017 kl. 19.29

Hej Jakob.

Når lopperne har lagt æg falder disse (æggene) af og ligger således forskellige steder i hjemmet hvor katten færdes. Når de klækkes, hopper de så på værtsdyret igen.
For 25 år siden lejede vi en del af et hus, hvor der havde været katte. Da vi flyttede ind, fik kattene ikke lov til at komme ind hos os, fordi min daværende gemal var allergisk over for katte.
Vi oplevede så at blive værtsdyr for de sk... lopper.
Først gjorde jeg det, at når jeg kom hjem fra arbejde, smøgede jeg buksebenene op, og sad i sofaen og ventede på at lopperne sprang på mig, hvorefter jeg knuste dem mellem neglene (ja, hvad gør man ikke for at beskytte mand og børn :-)
Så fik vi det råd at sætte en balje vand med et tændt stearinlys i midten i hvert rum. ( når vi gik i seng, og det var mørkt)
Dette bevirkede at lopperne sprang efter lyset og faldt i vandet og druknede. Dette blev vi ved med at gøre indtil der et par morgener i træk, ikke var lopper i vandet.
Så på den måde blev vi altså helt loppefri.
Ved dog ikke om man kan lokke lopperne til at springe fra kattens varme pels og ind mod flammen i lyset ;-)

13 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Horsum, 26. januar 2017 kl. 21.38

Kære Jakob B.

Jeg har tænkt over dit indlæg i flere dage nu, men svaret er: Det kan man ikke!
Man kan holde lopperne nede, men det kræver, at man er beslutsom, energisk- og ikke har ret mange katte!

Min erfaring er: Man skal støvsuge meget og grundigt (og tit!), loppeæg og pupper ligger i revner og sprækker, og- hvor kattene ligger, så deres liggesteder/tæpper mm, skal vaskes godt/støvsuges.

Lopper er kun på katten, når de suger blod. En lusekam (tættekam), kan bruges dagligt, de afredte lopper kommes i en lille skål med et par dråber opvaskemiddel, så drukner de. Man kan sagtens bruge ânglemarkt, hvis det skal være miljøvenligt. ;-)

Jeg har prøvet loppehalsbånd med eucalyptus osv, men katten lugtede simpelthen så meget, at jeg endte med at klippe halsbåndet op i stumper, der så lå i min kiste med diverse tekstiler, så der ikke gik møl i. :-)

Der er godt nok noget på diverse hjemmesider, der skal forestille at være "naturligt", men jeg har ikke prøvet det.

Jeg har et par katte der får seriøs loppeallergi, så alle steder de ligger, er udstyret med løse tæppper- eller de har vaskbare hundesenge/hynder. Vi kan som regel holde det nogenlunde nede med rengøring, vask af tæpper og kæmning.

Sidst var jeg afsted i november til den dyre doktor, det viste sig at katten var ved at blive sindssyg af kløe pga allergien, der fik hun så noget, der virker i 3 mdr (og er meget dyrt!). Med det mest benyttede dryp-i-nakken middel- bliver mine katte meget generede lige efter, som om døende lopper lige bider mere.

Løg og hvidløg bør man ikke give til katte og hunde, selvom mine da ofte får en rest tomatsovs med det. Men det er så en spsk pr kat højest.

Min store hund åd engang ½ hvidløg - og det holdt vampyrene og alle andre væk. FØJ en ånde, han havde. :-P

Men jeg tror ikke, der lige er noget økologisk mod lopper, og hvis der er- er det sikkert også giftigt som bare pokker. "Naturligt"- er ikke ensbetydende med ufarligt.

Mvh
Tine- med de 11 katte

14 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 26. januar 2017 kl. 22.01

@Lars Holt

Hehe.. Jeg er sikker på, at du holder sjov nu.
Men der kan nok ikke være mange kattefolk i dette forum, når du har lyst til den form for humor.

@Lone Brems

Jeg har jo netop dokumenteret, at dyrlægen har stemplet hvidløg som giftigt for katte.
I det økologiske landbrug er pesticider fuldstændigt bandlyst, og jeg tror ikke, at det betyder, at man til gengæld gerne må forgive sine katte.
Og selvom der måske ikke er taget stilling til det, så har jeg ikke lyst til at gøre mig selv til grin ved at spørge en dyrlæge om det.
Det er heller ikke aktuelt for mig, da det ikke er den vej, jeg vil.

Man skal passe meget på med at tro, at noget ikke er giftigt, fordi det kommer fra naturen.
Hvem har lyst til et glas friskpresset økologisk skarntydesaft..??

De siger godt nok, at det er giftigt, men hvad er ikke giftigt i for store mængder, så måske en lille smule vil gavne imod forkerte mavebakterier og dræbe de lopper, som bider.
Man kan vel bare prøve sig lidt frem.
Kan du se skråplanet..?

@Anne-Grethe Hansen

Mange tak for tippet. :-)

Jeg har godt læst om loppefælder før, men jeg troede ikke på, at de var så effektive.
Hvor mange lopper var der i vandet de første morgener..?

Lys, flimmer, varmestråling og bevægelse i lokalet stimulerer lopperne til at springe ud af pubben, så et levende lys er måske det allerbedste til formålet. Men i en stald med halm og spindelvæv osv... jeg ved ikke helt, om jeg tør.
Og skal jeg gøre det med EL, så bliver det lidt mere kompliceret.

Men som du også er inde på, vil lopperne sikkert foretrække kattene. Det er i hvert fald, hvad jeg har læst flere steder.

Og de fleste æg er nok faldet af i kattens leje, hvor den også sover om natten, så lopperne behøver næsten ikke engang at hoppe for at komme i paradis.
Jeg tror heller ikke, at det er alle æg, der falder af. Jeg har læst, at larverne lever af voksne loppers afføring, og den er der jo mest af på selve katten. Da jeg vaskede kattene blev vandet nogle gange helt rødligt af loppeafføring med stort blodindhold. Det var en lille trøst, for så måtte larverne da i det mindst sulte en tid efter badet. Hvad badet i øvrigt gjorde imod æg, larver og pubber, ved jeg ikke. Men jeg har læst, at æg på tøj kan destrueres i vaskemaskine ved 60'C, og det er jo betydeligt mere end badevandets temperatur.

@Tine Andersen

11 katte, hold da op. :-)

Jeg tror ikke rigtig, at lopperne forlader katten frivilligt, når de først er der.
Har du noget dokumentation for, at de kun lige suger blod og så hopper af igen..?

Har du så ikke også erfaret, at en loppekam med skaft er en kæmpe fordel..?
Sæbevand har jeg også fået anbefalet, fordi det er bedre til at drukne lopperne. Men jeg foretrækker varmt vand uden sulfo, fordi jeg dypper kammen og ikke vil putte blødt vand på kattepelsen, så den mister sin vandskyende evne.

Jeg passer 6-7 katte, og der er måske en enkelt med loppeallergi, jeg er ikke helt sikker endnu.
Du har 11 katte, og to med loppeallergi... hold da helt op igen, jeg kan godt se, at du er udfordret.
Men to dage et alt for kort tid til at tænke og søge. Giv ikke op, tråden er ikke slut endnu..! ;-)

15 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Horsum, 26. januar 2017 kl. 22.38

Nu fjener jeg lopper fra lusekammen med papir, og det med sæbevand (ikke nødvendigvis sulfo), sæben bryder overfladespændingen i vandet, så lopperne drukner. Jeg dypper ikke kammen, men nogle lusekamme er bedre- end andre.

Ok: Jakob, jeg haft katte i mange år, og de har været udsat for alt muligt. Men husk: flåtborne sygdomme- kræver, at man piller flåter af kattene. De helt små nymfer af flåter er bare 1 mm store. Det er også dem, man kan få på sig. Men de er ikke så slemme som næste generation.

De små er bare nogen lumske kræ, der kan sidde mærkelige steder- især hvis en kat har "tabt" dem.

To dage? Nahr mere 20 år.

Mvh
Tine

16 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 27. januar 2017 kl. 0.09

@Tine Andersen

Jeg tror forresten nok ikke, at lopperne bider mere, når katten får en ampul i nakken.
Derimod tror jeg, at ampullen kan provokerer immunforsvaret, så det flipper endnu mere ud.
Jeg har ikke beviser for det, så det bygger kun på min fornemmelse, og jeg ved godt, at man skal være forsigtig med at dele fornemmelser ud som viden, så det gør jeg ikke.
Men kan du udelukke, at det hænger sådan sammen..?

Og uanset, hvilken medicin, katten får, så kan du vel ikke helt undgå, at der engang imellem springer en loppe på den og siger haps..?

Er allergikattene indekatte, eller rydder de alle haven for mus, muldvarpe og mosegrise og går ud og ind af huset, som det passer dem..?

Kattene hos mig er kun ude i det fri om dagen.
Det var et godt råd, jeg fik af min kusine, og siden har jeg ikke mistet en kat, og der har heller ikke været skader (7-9-13).

De får sjovt nok næsten aldrig tæger på sig, selvom der er rådyr i området.
Men det er jo også lopper, det handler om. :-)

17 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 27. januar 2017 kl. 8.53

Hej Jacob B

Fortsat i al fredsommelighed - fordi der er uklarhed om, hvad "tråden" handler om:

Dit emne starter sådan her:
"Hvordan kan man bekæmpe kattelopper uden brug af gift..?
Hvis nogen har gode erfaringer, så læser jeg dem meget gerne.
Kan man evt. finde insekter, som lever naturligt i det lokale økosystem, og som spiser lopper i forskellige stadier..?"

Mit forslag om, at du søger veterinærfaglig viden kan man jo godt sige, at du har fulgt ved at søge dokumentation om hvidløgskure til katte-loppebekæmpelse. Jeg har ikke nogen grund til at mene, at den dokumentation om ét blandt flere loppebekæmpelsesmidler er fejlbehæftet eller mangelfuld.

Men din nysgerrighed fra start er ikke helt reel, hvis det du gerne vil have belyst er andres erfaringer.

Ved (som kommentar til mit indlæg nr 11) at beskrive (i indlæg nr 14) hvad én kilde vurderer om hvidløg ifm katteloppebekæmpelse er du meget langt væk fra, hvad jeg opfordrede til: at søge venterinærfaglig viden om loppebekæmpelse med økologiske / ikke-økologiske midler
Din dokumentation er entydigt om ét enkelt middel - og jeg kan ikke opfatte den som et reelt svar på mit indlæg.

Så enten er din nysgerrighed svært at forstå som reel - eller også må du overveje, om det alene er erfaringer om hvidløgskure mod kattelopper, du søger (selv om en dyrlægefaglig vurdering burde give grundlag for helt enkelt at fravælge hvidløgskure til formålet).

Dette er mit sidste indlæg i denne tråd.

Venlig hilsen fra
Lone

18 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lene Skelmose, 27. januar 2017 kl. 9.53

Til høns bruges Hemexcide ( mineralpulver ) til bekæmpelse af lus, lopper, blodmider og orm. Det virker mekanisk, på den måde at det klæber til utøjet og derved dræber det i løbet af et døgn. Godkendt til alle produktionsformer.

Jeg hælder en halv sildedåse i hønsenes støvbad et par gange om året og har kun set een lus siden jeg begyndte at bruge det. Nogle hønseejere fordeler det godt ind i fjerene hvis dyret er hårdt angrebet.

Man skal muligvis være lidt forsigtig ift luftvejene. Nogle hønseejere har oplevet lungeproblemer men det vides ikke om der er en kobling til Hemexcide.

Måske en mulighed at bruge til katte.

19 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: H. Christensen, 27. januar 2017 kl. 10.20

Og så lige igen. Bekæmpelsesmidler der ikke er godkendt,øko eller ej,er ikke lovlige.
Mvh

20 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lene Skelmose, 27. januar 2017 kl. 12.42

Når jeg tænker efter kan jeg ikke huske hvornår katten sidst har haft lopper. Gad vide om hun bruger hønsenes støvbad til at rense pelsen. Ikke helt utænkeligt.

21 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 27. januar 2017 kl. 13.20

@H. Christensen

Det lyder klart, simpelt og ordentligt, at ikke godkendte loppebekæmpelsesmidler er ulovlige.

Men når man prikker lidt til det, så synes jeg, at det alligevel mest ligner en ballon med varm luft.

Der står ikke på min loppekam, at den er godkendt, risikerer jeg så en bøde..?

Eller får jeg bøde, hvis jeg lægger nogle mariehøns ned i kattens leje..?

Eller kommer jeg i fængsel, hvis jeg får katten til at rulle sig i noget tør jord, som ikke er udviklet af medicinalindustrien og efterfølgende godkendt af lægemiddelstyrelsen..?

Hvidløg til brug i pels og i foder bør nok være ulovligt, fordi det er giftigt for katte. Men hvis jeg f.eks. fortynder det og sprayer det ud over kattens leje om aftenen og supplerer det med de omtalte loppefælder omkring lejet, og holder katten væk den nat, hvad så..?

Det er ikke fordi jeg ønsker at udvise disrespekt for loven, men med sund fornuft mener jeg godt, at man kan finde en ramme for harmløse eksperimenter indenfor lovens grænse. Og hvis man slår hårdt på loven, så vil der nok bare komme til at foregå flere grimme ting i det skjulte.
Det tror jeg desværre allerede er et voksende problem.

Hvis jeg f.eks. i mit eget lille dumhoved får en fantastisk idé om, at katte bare skal have en ordentlig tår rødvin en gang om ugen, for så bliver alle lopperne så fulde, at de falder af katten, så kan jeg enten vælge bare at prøve det i det skjulte, eller jeg kan overveje, om jeg skal spørge f.eks. i et forum. Men hvis jeg på forhånd ved, at jeg vil blive stemplet som en kriminel kvaksalver og dyrplager, så vil jeg måske undlade at spørge, og jeg ville i stedet ødelægge nogle katte, før jeg fandt ud af, at det er en møg dårlig idé.
Og når dagen er omme, så er det kattene, som loven skulle beskytte, der blev taberne.

@Lene Skelmose

Er det ikke det pulver med skarpe korn ( kisel ), som skærer i lopperne..?
Hvis ja, så har jeg overvejet det, men jeg er betænkelig ved det til katte, fordi de slikker det af pelsen og indånder det og får det på slimhinder og i lungerne. Jeg har dog ikke undersøgt det nærmere, så det kan være, at frygten er ubegrundet..?

22 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anne-Grethe Hansen, 27. januar 2017 kl. 13.31

Hej Jakob.

Jeg kan ikke huske mængden af lopper, der begik selvmord :) men jeg mener, at der kun gik ganske få dage før huset var loppefrit.
Jeg fandt denne side med alternative loppekure og en økologisk loppekur. Så kan du jo prøve at google videre på forslagene, og vurdere om det er noget, der er forsvarligt at prøve.

23 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: H. Christensen, 27. januar 2017 kl. 15.09

Jakob B
Det er ikke hvad det gør men hvad man kalder det.
Hvis du siger løg er foder eller pelspleje så er det ok.
Men man må ikke kalde det et bekæmpelsemidle mod lopper hvis det ikke er godkendt.
Det er desværre sådan loven er skruet sammen.

Har samme problem professionelt.
Vi må ikke bruge de forskellige bio ting til bekæmpelse men der er næsten ingen grænse når det er gødning.
Og det hjælper ikke at det er godkendt til korn, man må stadig ikke bruge det til sports græs.
Mvh

24 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 27. januar 2017 kl. 19.48

Interessant metode, loppefælden. Måske tiltrækkes lopperne ikke så meget af lyset som den kuldioxid det afgiver. Myg tiltrækkes så vidt jeg har forstået af kuldioxid i vores ånde, så måske lopper benytter samme strategi.
Hvis den antagelse er rigtig kan man måske forstærke effekten ved at lufte ud inden fælden sættes op.

25 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anne-Grethe Hansen, 27. januar 2017 kl. 21.11

Her er en idé fra en dyrlæge, hvor man bruger elektrisk lys som lyskilde:

Loppefælde

Man kan sagtens lave en loppefælde selv. En desserttallerken med vand og en dråbe opvaskemiddel og et elektrisk (af hensyn til brandfare) fyrfadslys i midten, kan være en effektiv fælde. Lopperne tiltrækkes af det ”blafrende lys” og drukner i vandet. Fælden placeres på gulvet i nærheden af kattens favoritsteder.

Reelt set består kun 5 % af loppebestanden af voksne lopper. 10 % er pupper og 35% er larver. De sidste 50 % er loppeæg.

26 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anne-Grethe Hansen, 27. januar 2017 kl. 21.18

Nå, jeg glemte linket i indlæg 22. Det kommer her :)

www.danske-dyreinternater.dk/naturlige-loppekure-til-hunde-katte

27 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lene Skelmose, 28. januar 2017 kl. 21.06

@ H Christensen

Jeg mener at have læst at hemexcide er pulveriserede krebseskaller men på sækken står Siliciumpulver. Ved ikke om det dækker over det samme.
Til høns kan det også bruges til at drysse i strøelsen og iblandes foderet - mod orm. Endvidere kan det opslemmes og sprøjtes ud på vægge mm. for langtidseffekt.

Jeg aner ikke om der er bivirkninger. Tror ikke der sker noget ved at katten slikker det i sig - er mere usikker på luftvejene. Har ikke oplevet at det har generet hønsene, men bruger det jo også begrænset.

28 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 31. januar 2017 kl. 22.59

@Anne-Grethe Hansen

Tak for linket. :-)
Der er da noget at eksperimentere med.

Og tak for tippet om et elektrisk fyrfadslys.
Hvis det mere er et spørgsmål om lysflimmer end varmestråleflimmer, så bliver det noget nemmere.

Citat indlæg 25:
-------------------------------
Reelt set består kun 5 % af loppebestanden af voksne lopper. 10 % er pupper og 35% er larver. De sidste 50 % er loppeæg.
-------------------------------

Men jeg vil mene, at hvis man dagligt er flittig med loppekammen, så når de voksne lopper ikke at lægge så mange æg, og dermed må fordelingen ændre sig. En voksen hunloppe lægger ca. 25 æg om dagen.

Det er også motiverende at tænke på, når man kæmmer, at hvergang man fanger en loppe, så undgår man samtidigt måske flere hundrede æg. :-)

@Tine Andersen

Har dine katte med loppeallergi svært ved at holde huld og pels og døjer med tør hud..?

Det er nogenlunde billedet af den kat hos mig, som jeg har mistanke til, om jeg så må sige.
Men han har også været ude for et insektstik ( tror jeg, det var ), som måske kan medvirke til problemet.
Hans hud er heller ikke rød og betændt.

Når han er ude i kulden med den tynde pels, så er han meget energisk for at holde varmen, og forbrænder derved en del.
Jeg er derfor nu begyndt at supplere hans foder med killingefoder, fordi jeg håber, at det kan hjælpe på tørheden og give lidt mere huld.
Efter få dage har det allerede gjort hans pels mere lækker, så jeg er spændt på, om der sker mere godt.

Men han klør sig stadig, og jeg tænker lidt på, om det kan være en mulighed at prøve at give ham Benadryl nogle dage i forsøget på at bryde en onde cirkel. Har du evt. noget kendskab til, om det kan være en god eller dårlig idé..?

Binyrebarkhormon vil jeg ikke være med til. Er det, hvad du måtte købe i dyre domme..?

Halsbånd er også en mulighed imod lopper, men jeg er ikke meget for det, fordi jeg frygter, at det kan være til fare for katten, når den klatrer i træer. Måske især for ham, fordi han ofte suser op ned af høje træer, som var han en abekat.

29 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Horsum, 2. februar 2017 kl. 20.01

Du må ALDRIG bruge menneskemedicin til dyr! ALDRIG.
Når jeg tager Benadryl, sover jeg meget godt om natten. Det virker sløvende på mig- og jeg er altså ikke helt lille!
Det vil være vanskeligt at dosere til så lille et dyr, og måske slår du den ihjel.

(Den eneste undtagelse er medicin mod øjenbetændelse, der har jeg nogle gange ringet til lægen- og brugt det på kattekillinger. Fordi, jeg vidste det er det samme- og lægen er billigere end, dr. dyr- hvis de skal ringe en recept ind... Men min samvittighed var kulsort!).

Mvh
Tine

30 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 3. februar 2017 kl. 6.55

@Tine Andersen

Man skal aldrig sige aldrig. ;-)

Men man skal helst vide sikkert, hvad man gør.

Jeg fandt nedenstående, som ikke er tilstrækkeligt grundlag at eksperimentere på, og dosis lyder afsindig, men for mig er det inspiration til måske at undersøge det mere grundigt:
www.kattegalleri.dk/forum/generel-diskussion/45509-kloeestillende
Citat:
------------------------------
jeg har en som har foder allergi og når han får udbrud giver jeg ham 2 alnok eller 2 benadryl om dagentil sårene er væk min dyrlæge sagde god for det da prednisolon er hård ved katten
------------------------------

31 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 28. maj 2017 kl. 19.51

Nu går vi snart ud af maj, og jeg holder stadig skansen imod kattelopper på seks katte kun ved daglig kæmning. Det havde jeg slet ikke troet muligt, da jeg begyndte.
Det varierer meget, hvor mange lopper jeg finder på hver kat. Fra nul til måske femten. Men gennemsnitligt er det ca. steget fra i vinter 1 loppe pr. dag pr. kat til nu 2

Det er ikke afskrækkende, og jeg kan få lyst til at prale og håne alle, der bruger gift. Men måske jeg hellere må vente til september med at prale, det kunne jo være, at det først er nu, lopperne for alvor kommer..?

Er her evt. andre, som bekæmper huskattelopper kun ved hjælp af kam, så vi kan dele erfaringer..?

32 af 56 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 28. maj 2017 kl. 20.11

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

33 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 29. maj 2017 kl. 15.08

@Frank Chr

Tak for et udmærket tip til fælden. En dråbe sulfo i vandet gør det også nemmere for lopperne at synke til bunds.

Men er fælden ikke mest beregnet til de steder, hvor det i forvejen er gået meget galt, og lopper nærmest findes i myriader..?

---

Jeg kører pt efter denne filosofi:

Sidste års loppebestand blev næsten udryddet af vinteren.
En katteloppe vil helst være på katten.
Loppen skal spise og vokse på katten, og uden mad vil den dø.
Loppen skal have en vis størrelse, før den lægger æg.

Min opgave er så at kæmme katten dagligt, så lopper aldrig bliver så store, at de kommer til at lægge æg, og det har jeg nogle dage til.
Og derved undgår jeg, at der spredes æg til omgivelserne, og der vil derfor heller ikke være lopper.

Ding dong dynamolygte, hvor svært kan det dog være..!?? :-)

Og hvis man ikke har daglige fem minutter til at kæmme lopper og døde hår af katten, så bør man slet ikke have ret til at passe den.
Det lyder måske hårdt, men kan det ikke være et rimeligt standpunkt..?

Altså hvis det er nogenlunde sandt, og det er jo det, jeg er i færd med at undersøge.

Men jo varmere det bliver i vejret, jo hurtigere går formeringen, og andre dyr taber loppeæg i haven, hvor de kan overleve i der varme vejr. Så jeg må nok hellere vente lidt endnu med at springe til alt for bastante konklusioner. ;-)

Men hvis andre i år også har sat sig for at bekæmpe huskattelopper kun med kam, så håber jeg stadig, at de kommer på banen.
Er vi sikre på, at vi bruger de bedste kamme, og er teknikken optimeret..?
Når man kæmmer katte dagligt en hel vinter, så bliver sådanne spørgsmål gradvist mere og mere nørdede. Sådan har jeg det i hvert fald, og måske andre har det ligesådan..? :-)

34 af 56 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 29. maj 2017 kl. 15.26

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

35 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Horsum, 31. maj 2017 kl. 23.39

Foderallergi skyldes oftest at der er gået fodermider i. Tørkost skal (som mel & gryn mv) opbevares i tætsluttende beholdere. Selv har jeg nogle "smukke" skrigorange (men praktiske!) fodertønder fra Iams, som jeg fik kastet i nakken, da jeg en overgang købte meget og dyrt foder på mit apotek. (Hills og Eucanuba, men det er samme firma).

Så er der også hele diskussionen om korn... Men foder ER en religion. Mine får noget i orange sække, og det trives de med. De er dog nok lovlig buttede. Den Blå er.

Mht lopper har vi været forskånede, dvs der var en, der bed mig i dag.
Dem med allergi har det ikke -endnu! Men det kommer måske.

Foder- også er der jo endelig også BARF.

Mvh
Tine

36 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Horsum, 31. maj 2017 kl. 23.42

Men mine katte BARF' er sig selv. Selvom jeg ikke er vild med stæreungeobduktioner, hovedløse mus og "The grren wobbly bit" (mavesæk fra mus).

Mvh
Tine- eller rotter bagi køleskabets kompresser...

37 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 4. juni 2017 kl. 9.34

@Tine Andersen

Jeg forstår ikke helt, hvordan du kan mene, at katteloppebekæmpelsen bliver mere økologisk, fordi du bruge religiøst foder, finder mange museindvolde og selv bliver bidt af en loppe.
Hvor er relevansen i disse oplysninger.?

38 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lisa N., 27. juni 2017 kl. 9.57

Hej.

Til min kat bruger jeg Prevent Active, som er en spray. Midlet er uden giftstoffer og fjerner lus, lopper og flåter hos hunde og katte. Min kat er meget ude og vi har aldrig haft lopper og kun et par enkelte flåter. Jeg plejer at købe loppemidler her da de er billigst: www.med24.dk/preventactive

Ved også at min mor brugte det til hendes hund, og har heller ikke haft problemer.

Mvh Lisa

39 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Horsum, 27. juni 2017 kl. 11.47

Kære Jakob B.

Jeg anbefaler da ikke religiøst foder, hvor har du dog det fra?
Det relevante er, at katte kan få foderallergi, som også giver voldsom kløe, men kan skyldes lagermider i foderet- eller som nogle mener for meget korn.

Nu kommer jeg fra katteverdenen, hvor mange mennesker desværre let bliver meget fanatiske med foder, jeg bruger så noget, som mine katte trives på, og jeg har da endda ikke nævnt det ved navn. (Forresten er poserne gule, det orange er til missemødre mv). Økologisk kattefoder er sikkert ligeså kostbart som guld...

Ja, jeg mødte årets første (og hidtil eneste loppe), så det andet virker åbenbart.

Men ok: Du kan have ret i din kritik, jeg har ikke forklaret mig tydeligt nok. Det beklager jeg!

Mvh
Tine

40 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Horsum, 27. juni 2017 kl. 11.54

@Lisa

Nu står der bare, der ikke er *pesticider* i, men det må nødvendigvis være giftigt- om ikke andet så for flåter og lopper, hvis midlet kan forhindre/udrydde dem.

Naturligt betyder ikke ugiftigt! Eller at det er økologisk...

Mvh
Tine

41 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Horsum, 27. juni 2017 kl. 12.06

@Jakob

Nej, mine er snarere for buttede, og de er ikke tørre i hud/pels medmindre de er skaldede over haleroden, i tilfælde af et grimt angreb, der som regel starter som småsår/skorper. Men nu kender jeg symptomerne, og kan gribe ind i god tid.

Det er forskelligt fra år til år/kat til kat, hvor slemt, det er. Som regel er de fine og blanke (og lovlig buttede) i pelsen, på resten af kroppen. Men over haleroden er typisk det sted, det ses først.

(Buttede: Da nogle af dem er i ok stand, men bliver for tynde uden fri adgang til foderet. Som regel er de slanke om sommeren, hvor de er mest ude. De er alle neutrerede).

Mvh
Tine- og det er heller ikke økologisk. :-D

42 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 27. juni 2017 kl. 17.56

Er jeg stadig den eneste skribent, der nøjes med at benytte en kam til befri katte for lopper..?

@Lisa N

Tak for linket (svar 38).
De skriver non-toxic, så det burde jo være giftfrit.
Hvordan synes kattene om at få det påført pelsen.?

Jeg afprøvede en overgang en spray fra Frontline, men den var bestemt ikke populær.

@Tine Andersen

Svar på dit spørgsmål:
Du skrev i indlæg 35: "foder ER en religion"
Og så gik jeg ud fra, at det var religiøst. Det plejer religioner som regel at være, anbefalet eller ej. :-)

43 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 26. juli 2017 kl. 12.24

Her et par hjemmestrikkede sommer tommelfingerregler og hjælpesætninger, som jeg benytter i loppebekæmpelsen kun med kam:

1) Er der ved kæmning under fem lopper på en kat, så går det godt.! :-)

2) Er der mere end ti lopper ved en kæmning af en kat, så skal den undersøges grundigt for enklaver samt kæmmes en gang mere pr. døgn, indtil loppeantallet igen kommer under 10 pr. gang.

3) Man kan godt springe en dag over, men det kan ikke anbefales.

Enklaver kan dannes næsten hvorsomhelst på katten. Når man kæmmer dagligt, så er det næppe de let tilgængelige steder som f.eks. ved haleroden, at de gemmer sig.
Og er der een loppe et sted på katten, så er der som regel grund til at blive ivrig, for i ca. 85% af tilfældene er der een mere det samme sted eller lige i nærheden (krage søger mage).

Jeg har delvist overgivet mig til en mere almindelig loppekam uden skaft (se billede). Jeg savner skaftet meget, men den har lidt længere tænder, som bedre kan gå i bund i pelsen og trække lopperne ud.

Det er faktisk slet ikke så vanskeligt, hvis man blot vedholdende har 10 minutter om dagen til at kæmme katten. Jeg kan kun opfordre andre til at prøve det og slippe af med giften. Den hysteriske kløe, som jeg oplevede på kattene i tiden med giftampuller har slet ikke vist sig siden, jeg er gået over til kam, og mistanken om loppeallergi er ikke mere aktuel.
Og selvom en kat ikke har lopper, så har den alligevel godt af at få pelsen kæmmet, og gøres det rigtigt, så vil den tilmed elske det.

Jeg får faktisk til stadighed mere og mere svært ved at se, hvad undskyldningen kan være for at bruge loppegift.
Men alligevel til slut et udfordrende økologisk spørgsmål:

Hvordan ville Darvin kritisere kæmmemetoden, og er der evt. noget i hans kritik, som man bør være opmærksom på over tid.?

44 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tom Andersen, 26. juli 2017 kl. 12.45

Hæhæ - måske vil du i en koncentreret avl kunne få katte med en mere "kæmmevenlig" krop og pels :)

Hvis ellers dine erfaringer bygger på reelle iagttagelser vil jeg da opfordre dig til at fortsætte og sideløbende rapportere dine data - sørg for at registrere relevante systematisk, så du kan vise os dem for en periode over et halvt eller et helt år

Tankevækkende resultat ind til nu, må man sige. Har man ikke 10 minutter til kvalitetstid med sin kat, skulle man slet ikke have kat!

45 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 27. juli 2017 kl. 12.27

Jeg har kørt med kæmmemetoden hele året. Det går hurtigst om sommeren, og nu er vi på vej ud af juli, så det vil forbavse mig meget, hvis loppebestanden kommer ud af kontrol, før vinteren sætter ind og året er forbi.

Jeg lægger netop mine resultater og erfaringer her, så de er offentligt tilgængelige.
Hvis jeg ikke havde erfaring for, at økologiske tanker om katte kan være bandlysningsgrund i kattefora, så havde jeg nok valgt i stedet at gøre det sådan et sted.

En egentlig dagbog over, hvor mange lopper pr. kat pr. dag, har jeg ikke ført. Jeg mener heller ikke, at det vil give den store mening, fordi der altid vil være nogle udefra kommende faktorer, som spiller ind. Bor man f.eks. i et område med få vildkatte, så vil det måske være meget nemt at komme næsten helt ned på nul lopper. Omvendt hvis man bor i et område, hvor der er mange vildkatte og katten er meget ude, og vejret for loppeæg er særlig gunstigt i en periode, så kan man måske få svært ved at komme ned under ti lopper pr kat pr dag. Jeg tog f.eks. også for hårdt fat i haven en dag, så min finmotorik var dårlig til at kæmme kat en hel uge efter. Sådan noget forstyrrer også statistikken.
Jeg har også held i uheld, at katten, som var under mistanke for loppeallergi, selv er så dygtig til at holde sig ren, at jeg sjældent finder mere end en enkelt loppe på ham. Havde han f.eks. været dårlig til at holde sig ren, så ville han måske konsekvent have krævet mindst 2 x 10 minutter om dagen.

Det er især om sommeren (varmen), at der er fart på loppeavlen, så to på kort tid kan blive til myriader.
Men skal man vende den positivt, så går det af samme grund også hurtigere med at slå bestanden ned med kæmning, hvis man altså bare er tilstrækkeligt oppe på dupperne.

Ja, hvis jeg avlede katte, så ville jeg med kæmmemetoden kunne finde de mest egnede katte, som selv er dygtigst til at løse loppeproblemet.

Til det ville Darwin måske sige: "Ja Jakob, du kunne på få årtier gøre mirakler med huskatten, men du ved også godt, at du er den eneste, der vil eje afkommet, og du har i forvejen rigeligt. De fleste, som udvælger avlskatte er kvinder, og denne selektion følger oftest helt andre regler."

Men jeg avler jo ikke katte. Derimod avler jeg lopper.

Til det ville Darwin måske sige: "Ja for pokker, og du foretager endda en særdeles streng selektion.! De lopper, som overlever bedst, vil hele tiden være dem, som er bedst til at undvige kammen, og så kan du nok selv regne ud, hvad der vil ske.?"

Men det kan selvfølgelig godt være, at andre mener, at Darwin ville have sagt noget andet.? ;-)

46 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 22. august 2017 kl. 8.17

August er den værste loppekæmmer måned hidtil.

Desværre har der været problemer med nogle kattes helbred, så jeg ved ikke, hvor meget skal tilskrives årstiden, eller hvor meget skyldes ændringer i den lokale vildkattebestand.
Men jeg har bemærket, at hankatten, som jeg holder mest på stald, også er den kat, der har flest lopper. Årsagen er jeg ikke helt sikker på, men jeg tror, at det skyldes, at han har dårligere mulighed for selv at trille lopperne af på jord- og sandunderlag udenfor.

Ellers har jeg ikke så meget nyt at bemærke.
Måske er det tid til et lille loppekæmmer rim:

Skal du kæmme 10 gange om dagen, så har du nok overset loppen på bagen. ;-)

47 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 5. september 2017 kl. 14.09

Umiddelbart noget besynderligt er loppepresset hos mig aftaget drastisk her først i september.

Men når jeg sammenholder det med, at jeg siden sidst har fundet den halvvilde hankat død og heller ikke har set andre i nærheden, så må det nok skyldes, at der hentes færre lopper i omgivelserne.
Hvad der har været på færde, ved jeg ikke. Det løb mig koldt ned ad ryggen, da Tiger, den bedste og mest livlige og udadvendte hunkat pludselig lå krøllet sammen og dårligt orkede at løfte hovedet. Det skete ca. en uge efter, at den fine halvvilde hankat Jonas var gået fra appetitten og stoppede med at komme trofast på besøg for at få natmad, når de andre var lagt i seng.
Jeg frygtede kattesyge og isolerede Tiger. Og efter et par dage gik det bedre med hende, men først efter et par uger blev hun helt sig selv igen. De andre holdt jeg inde i nogle dage, og der er ikke sket yderligere.
Det er selvfølgelig en gevinst, at der er færre lopper og jeg kan spare noget kattemad. Men nu er der til gengæld rod i kattedomænerne, og der går næppe lang tid, før der bliver en farlig ballade. Jeg savner også Jonas, og det løber mig stadig koldt ned ad ryggen, når jeg tænker på forløbet. Men nu nok om det.

I august fik jeg også en venlig forsøgsperson til at kæmme lopper efter min beskrivelse, og det gik udmærket. Men jeg opdagede, at hun også kæmmede underben og poter, og det gør jeg nærmest aldrig. Om det er godt eller skidt kan selvfølgelig diskuteres, hvis nogen skulle have lyst. :-)

48 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 18. september 2017 kl. 14.34

For, at man ikke skal tro dårligt om den halvvilde hankat, eller at sådanne altid er omvandrende loppereder, må jeg hellere for hans mindes skyld minde om, at det ikke var tilfældet. Som man kan se på billedet var han en ganske pæn kat, og de få gange, han blev kæmmet, var der næsten ingen lopper. Derimod var der en anden vild kat, som jeg slet ikke kunne komme til. Den var meget grim i pelsen, og den har jeg heller ikke set meget længe nu.

Men loppepresset har nu aftaget endnu mere. Selvom jeg sjusker lidt engang imellem og jævnligt springer en dag over, så er der kun sjældent mere end fem lopper på en kat. Det er meget overraskende og glædeligt. Sikkerheden for, at jeg aldrig mere får brug for at benytte katteloppegift til de seks katte er nu meget tæt på 100% :-)

Dagens loppekæmmer rim ( jeg undskylder på forhånd, at det er lidt plat ), værsgo:

Det er hyggeligere at kæmme en kat, der spiser,

end een der fiser.

;-)

49 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 13. december 2017 kl. 14.09

December ( årets sidste måned )

Jeg er nu nede på under 1 loppe pr. kat pr. dag. :-)

Det er især den ene af de fem katte, som holder gennemsnittet oppe.
( Ja, jeg skriver "fem", fordi selve min Panter nu også er forsvundet sporløst for 3½ uge siden. Det er så sørgeligt, at jeg burde gå med sørgebind. )

Men jeg bør måske gøre noget mere ud af at informere om loppebekæmpelse med kam, da jeg har endnu ikke fundet andre, som benytter metoden.

Derimod har jeg fundet masser af elendige instruktioner og dårlige loppekamme til salg. Hvis jeg havde været til konspirationsteorier, så var det allerede bevist, at firmaer og butikker gør alt, hvad de kan for at gøre det vanskeligt for folk at kæmme lopper af katte, så de i stedet kan sælge en masse gift, som de kan tjene mange flere penge på hvert år.

Prøv evt. at se denne video:

Hvordan bruger man en loppekam?
www.youtube.com/watch?v=0SSf4zL8B_s

Han viser i hvert fald IKKE, hvordan man kan kæmme en kat fri for lopper.!
Det er da heldigvis vist også kun hans formål at stille diagnosen ( hvis man da ellers bør betegne kattelopper som en sygdom. ), så der kan vælges den rigtige gift.
Men derfor er det alligevel en ynk at se på, hvis man er rutineret kattekæmmer, og overskriften opleves som en nedgørelse af kammen, når man ser videoen.

Han kæmmer imod hårene, han begynder ikke ordentligt fra forenden, han er ikke systematisk, kammen er ikke god nok, han har ikke varmt vand til lopperne, han fumler for meget med kammen, før han tjekker den, og for at gøre det helt komplet, så præsterer han også at kigge på den forkerte side af kammen.
Det gælder flere af disse instruktionsvideoer, at de ikke viser, hvad en ordentlig loppekam kan præstere, men det modsatte, og der afsluttes med en reklame for loppegift.

Hvis andre har lyst til at gøre oprør imod katteloppegiften og prøve at bekæmpe kattelopper kun ved daglig kæmning, så er vinteren et godt tidspunkt at begynde, fordi den giver ro til, at man kan opnå øvelse og rutine, fordi lopperne formerer sig meget langsomt i den kolde tid.

50 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 24. december 2017 kl. 9.55

Jeg ønsker for de danske katte, at der ligger mange loppekamme under juletræerne i aften.
Selv en dyr loppekam er billig, når man sammenligner med prisen på gift.

Og jeg håber på opbakning til dette valgsprog:

"Hvis man ikke dagligt har 5 minutter til at kæmme katten, så fortjener man den ikke.!"

En gratis hyggelig fornøjelse, hvor man samtidigt plejer, fodrer og visiterer katten.

Skrev jeg "gratis".?
Jeg har regnet lidt på det, og man skal nok ikke tro, at alle, der bruger kam i stedet for gift, sparer penge på det.
5 minutter om dagen lyder ikke af meget, men det bliver alligevel til ca. 30 timer om året, og mange mennesker behøver ikke gå på overarbejde i så mange timer for at få penge nok til gift.
Ja, det regnestykke kan også kritiseres, og gift hverken plejer, fodrer eller visiterer katten.

God Jul til alle.! o<|:o)

51 af 56 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Zumi Cat, 7. februar 2018 kl. 21.15

Slettet af administrator 8. februar 2018 kl. 20.43.

52 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Willy N, 8. februar 2018 kl. 20.43

@Jakob B.
Vi har - og har i mere end 25 år haft - Norske skovkatte.
Ude katte der sondere meget store områder. Klatre i træer, bevæger sig i højt græs og buskadser.
Vi har altid anvendt Frontline som nakkedråber og aldrig haft problemer med hverken lopper el. flåt.
Dette er ikke en reklame for Frontline (kan faktisk ikke huske om midlet hed det i '90erne ;)!!
Blot en konstatering af, at det virker og kattene ikke har lopper. Der ikke er lopper i møbler osv.
Så snart virkningen er aftagende, er flåt på kattene et tegn (foruden de taber flåt på gulvet).
Lopper kommer øjensynlig senere i pelsen end flåt som vi derfor har brugt/bruger som en indikator for "vaccination".
Måske findes andre tilsvarende midler og vi kan vel forvente at der kommer økologiske på markedet.

53 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 22. marts 2018 kl. 21.51

Det har næsten ikke været nødvendigt at kæmme katte denne vinter.

Jeg sprang over en hel måned og fandt efterfølgende kun fire lopper ialt på fem katte.

Det begyndte ellers meget dramatisk, da de tre af lopperne var på den allerførste kat, og de var alle tre på det allerførste tag, jeg tog med kammen.
Nej, det bliver aldrig kedeligt at kæmme kat.! ;-)

Jeg er i stigende grad tilhænger af, at loppegift som frontline skal forbydes i håndkøb, og det bør kun gives på recept via lægen, som skal stå inde for, at patienten har en så ringe motorik, at vedkommende er for handicappet til at kæmme en kat.
Min forståelse for, at man vælger at passe en kat uden at kunne afse fem minutter om dagen til at kæmme den, er ringe.

54 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 5. april 2018 kl. 16.04

Nu er det forår og temperaturen er begyndt at stige, og der lusker mindst tre fremmede katte rundt i mit område.

Jeg er derfor så småt begyndt at kæmme hver anden dag, så loppebestanden ikke vokser fra mig, uden jeg opdager det.

Link til den perfekte katteloppe kam søges.
Jeg har en fæl konspirations mistanke om, at medicinalfirmaerne og loppegift forhandlerne opkøber alle loppekamme fabrikker og omstiller dem til at producere ubrugelige loppekamme. ;-)

55 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jakob B., 23. april 2018 kl. 21.21

Jagten på de bedste katteloppekamme er intensiveret:

www.klimadebat.dk/forum/oekologisk-bekaempelse-af-kattelopper-kun-med-kam--d9-e3412.php

@Willy N

Frontline er gift, og jeg er derfor lidt forundret over, at dit indlæg ikke er blevet slettet. Men det er måske fordi dit indlæg er fra tiden før, de nye regler blev indført.

Jeg har også tidligere anvendt Frontline både spray og nakkedråber, men jeg har ikke været tilfreds. Dels fordi jeg ikke bryder mig om gift, og dels fordi det er knæk dyrt, og dels fordi jeg har mistanke om allergiske reaktioner, og dels fordi kattene har godt af at blive kæmmet, og dels fordi jeg samtidigt visiterer dem, og dels fordi jeg føler mig for ringe, hvis jeg ikke kan afse 5 minutter pr. dag til kattens trivsel.

56 af 56 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Alice M Escobar, 26. maj 2021 kl. 11.39

discussions.apple.com/thread/252690664
flip.it/ZjjwZ5
flip.it/0-1zPC
muckrack.com/stephen-martinez-2/bio
list.ly/l/5cNt
list.ly/list/5kdX-lash-care
powerpoint.uservoice.com/forums/288955-powerpoint-for-android/suggestions/43220253-my-idea-is-to-use-powerpoint-so-we-can-and-i-can-c
www.tutorialspoint.com/videotutorials/profile/alice_m_escobar
sr.ht/~smb6620294/
ruqqus.com/+general/post/b6jt/fresh-and-nice-skin-on-the
www.youth4work.com/y/smb6620294/Alice-M_-Escobar-blog/16570
ameblo.jp/smb6620294/entry-12675663283.html
genius.com/SYEDMUHAMMADBILALSHAH
www.magcloud.com/user/inches2cm
imgur.com/user/smb6620294/about
www.deviantart.com/fashioncity-london/posts
lash-care.dk
visual.ly/users/smb662094/
free-online-converters.blogspot.com/
www.crokes.com/alicemescobar/profile/
feeds.feedburner.com/lash-care
feeds.feedburner.com/free-online-converters
lash-care.blogspot.dk
webcache.googleusercontent.com/search?hl=en&gl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=cache:https%3A%2F%2Flash-care.dk%2F
webcache.googleusercontent.com/search?hl=en&gl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=cache:https%3A%2F%2Fwww.free-online-converters.com
giphy.com/channel/smb6620294
giphy.com/gifs/lash-care-avsZYjn1rmrdg6Oj91
webmaster.yandex.ru/siteinfo/?host=free-online-converters.com
www.bloglovin.com/blogs/how-to-blog-20883257
player.me/smb6620294/about
www.twitch.tv/smb6620294/about
www.blogtalkradio.com/smb6620294
photopeach.com/user/smb6620294
moblog.net/smb6620294/
www.play.fm/smb6620294
80scartoons.net/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=smb6620294
www.eso-skillfactory.com/en/skills/dragonknight-standard/1/
animesub.info/forum/profile.php?id=130307
www.chess.com/blog/smb6620294/wuauserv-causing-high-cpu-usage
www.codeproject.com/Members/smb6620294
www.codeproject.com/script/Articles/BlogFeedList.aspx?amid=15211098
eshoppii.eu
www.atlasobscura.com/users/bb5e4445-eee3-45b8-8ab2-a1a8d18c83e4
pbase.com/smb6620294/profile
ello.co/inches2cm/post/azuvy3mmzahhjtwecra2ra
www.kdpcommunity.com/s/profile/005f4000001bBFJ?language=en_US
www.xing.com/home/stories/5472290517
www.xing.com/home/stories/5356170102
www.xing.com/home/stories/5356170102
www.xing.com/home/stories/5472292016
www.lonelyplanet.com/profile/smb6620294
www.reverbnation.com/artist/freeonlineconverters
www.plurk.com/freeonlineconverters
www.free-online-converters.com/
lash-care.dk/eyelash-extensions/

Nyt svar til emnet »Økologisk katteloppe bekæmpelse«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Økologisk katteloppe bekæmpelse

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider