Forum

Kommentarer til »Hvordan opstår kernefri vindruer?«

På denne side finder du kommentarer til teksten Hvordan opstår kernefri vindruer? Hvis du vil skrive en ny kommentar, kan det være en god idé at læse teksten først.

1 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ole Trøst Olesen, 27. oktober 2008 kl. 20.41

Hej
Jeg har dag dato opdaget denne fantastiske hjemme side HAVENYT. i teksten >> Hvordan opstår kernefri vindreuer

2 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 27. oktober 2008 kl. 21.05

Hej Ole

Det er ikke sikker at du får gode druer ud af selvsået vindruekerner. Dels fordi at de planter,som opstår falder meget forskelligt ud og måske slet ikke kan bære frugt i Danmark. Mange af dem kommer fra varmere himmelstrøg og vil derfor være mere sarte end druer dyrket ide mere nordlige egne. Der findes en sort som hedder Einset, som jeg varmt kan anbefale dig. Dett er en drivhussort som er næsten kernefri.

Ellers kan du på www.vinmageren.dk s hjemmeside også finde nogle gode spise sorter, der tåler det danske klima bedre.

kernefri druer opstår på sammen måde som med mandariner, nemlig ved menneskes hjælp. Man alver de sorter der indeholder genet for få kerner og ender med at få nye sorter som bliver kernefri/kernefå sorter. Det er naturligvis et stort arbejde og det kan godt tage 20 år før man har den ønskede sort.

3 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge Pedersen, 28. oktober 2008 kl. 18.17

Jeg forstår ikke rigtigt kernen i at man kan så kernefri vindruer. Men det lyder rimeligt naturligt. håp

4 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 28. oktober 2008 kl. 23.36

Kære Hans Åge Pedersen

Du er ikke nået ind til kernen – måske har du slet ikke læst svaret, som denne debat handler om. Kernen er, at man ikke sår de kerneløse, men stiklingeformerer dem, hvilket i øvrigt er let i det tidlige forår.

Læs det her:
www.havenyt.dk/spoergsmaal/7400.html

Hilsen Karna Maj

5 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 29. oktober 2008 kl. 11.52

Det er klart at når man har fået en sort,som kun giver få eller ingen kerner,at så stiklingeformere eller poder man således at sorten bliver stabil. Hvis man derimod har sået dem, så ville de falde forskelligt ud igen. I sjældne tilfælde kan der også ske en ændring af det genetiske sted, ved hjælp af bestråling. Men mange sorter er blevet til v.h.a krydsninger.

Podninger kaldes også vegetativ formering,hvorimod såning kaldes for generativ formering

6 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge Pedersen, 29. oktober 2008 kl. 19.29

Tak for din udmeldelse Karna Maj. Jeg forstod kernen i udmeldelsen. Læs videre i Kommentarer, hvor den hører hjemme. håp

7 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Carsten F., 21. september 2010 kl. 11.52

Vi har for første gang i år haft druer på vores kernefri "Himrod" plante, som vi lykkeligt købte for et par år siden på en stor planteskole i Aalborg. Nu viser det sig så, at druerne slet ikke er kernefri, men faktisk har endog store/mange kerner i alle druer. Jeg er ikke klar over om kernefri druesorter pludselig kan gå tilbage til at udvikle kerner igen? I hvert fald er det sket for os, eller også har den fra "fabrikken" haft en forkert label på, selvom den godt nok ligner Himrod på en prik.

8 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Martin Hansen, 24. september 2010 kl. 19.39

Hvis det er teorien bag kerneløse vindruer skal det nok findes i at de sandsynligvis er triploide. Det vil altså sige at de har 3 kopier af hvert kromosom i stedet for de sædvanlige 2 kopier (diploid) som f.eks. mennesket har. Det giver nemlig nogle problemer når cellerne skal dele sig ud til kønsceller. Der er tale om en proces kaldet meiosen. Mitosen, som er det cellerne laver når de skal kopieres fordi planten vokser, går til gengæld ofte glat selv med et ulige antal kromosomer. Det vil altså sige at dannelsen af kerne går galt fordi den ikke kan lave de nødvendige delinger af cellerne (og genomet). Man har fundet ud af, at dette er tilfældet i kerneløse vandmeloner.
For en god ordens skyld skal det lige nævnes at det ikke er alle planter der er diploide (2 kopier er hvert kromosom), men også kan være tetra-, hexa- og polyploide, og jeg har ikke undersøgt hvor mange kopier vindrue har, men teorien er den samme.

Nyt svar til emnet »Hvordan opstår kernefri vindruer?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Kommentarer > Kommentarer til »Hvordan opstår kernefri vindruer?«

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider