Spørg eksperterne

Hvilke hygiejneproblemer er der ved at gøde med urin og husdyrgødning?

Tak for det gode svar på mine spørgsmål i sidste måned. Men jeg er ikke helt beroliget.

På din, Karna Maj, større udredning om patogener m.m., kræver det, må jeg indrømme, en god portion halvvidenskabelig fornuft og viden om bakteriernes veje.

Enig, det er ikke alle grønsager der skal have et hak med urinen i forholdet 1:15. Men hvor ligger grænsen og hvorfra kommer den maveonde vi, rent tænkt, havde sidste sommer? Selvfølgelig har vi ikke fodret salaten med urin den ene dag og så spist den den anden dag. Jeg spiser heller ikke kålorme.

Men én ting er fornuft og daglig forsigtig omgang med de naturlige ekskrementer, noget andet er den grænse som nævnt ovenfor.

Jeg sætter det her lidt på spidsen, men vi snakker om sundhed og mad, så jeg kunne måske savne nogle mere faste regler for den daglige omgang med human urin og husdyrgødning…sådan 1, 2, 3, 4…?

Med venlig hilsen
Morten Unmack Larsen, april 2002

Svar

Det svar, som jeg gav, var skrevet på baggrund af, at jeg havde spurgt embedslæge Arne Poulstrup, Vejle og Dorte Baggesen, Statens Veterinære Serumslaboratorium om risikoen. Desuden var der i svaret en del af de oplysninger, som du kan finde i litteraturen og forskningsresultater.

Så vi er nok der, hvor du skal vælge, om du vil tage ansvaret for dig selv og din families sundhed i din egen køkkenhave. Jeg tror ikke, at man pådrager sig mavetilfælde fra husdyrgødning og urin, hvis man omgås det med omtanke, som jeg har beskrevet.

Faste grænser, som minimerer riskoen mest muligt:

  • Brug kun urin fra mennesker, som man kender. Så er man sikker på, at de ikke har salmonella.
  • Lager urinen i 9 måneder inden brug.
  • Vær sikker på, at husdyrgødning kommer fra brug uden kendte salmonellaproblemer
  • Kom altid husdyrgødningen gennem kompostbunken og brug den førs, når den stort set er omsat og tidligst efter 6 måneder.
  • Udlæg ikke kompost med husdyrgødning tæt ved grønsager, som snart skal høstes til frisk forbrug.

Hvis du stadig er usikker, så er der jo ikke andet for, end at du må vælge at gøde med 100% plantebaseret kompost, lupingødning eller kunstgødning. Det hjælper dig godt nok kun et stykke ad vejen, for der er jo masser af smådyr, snegle osv., som færdes på dine afgrøder og som også kan have salmonella. Og hvordan ser din have ud med besøg af egen hund og kat eller naboens, der springer over hegnet? Mit største hygiejniske problem her i foråret er naboens tre katte, som besørger i mine nysåede bede. Faktisk ligger der kattelort ved siden af den nyspirede spinat.

Jeg tror, vi må leve med omtanke – og med en risiko. Spiser du kun mad, som du selv har tilberedt? Jeg føler mig mere usikker ved at spise salat i byen end ved at spise salat fra min egen have gødet med komposteret hestemøg. Og hvordan har du det med den frugt og grønt, som du køber – hvad ved du om, hvordan producenten har håndteret kompost, gødning og gylle?

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ormeposten

Gavnlige mikroorganismer

FAUSOL A/S

HORNUM gødning til hus, have og drivhus

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Gødning > Hvilke hygiejneproblemer er der ved at gøde med urin og husdyrgødning?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider