Havebøger 2003

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Bogforsider

Et lille udsnit af alle de mange spændende havebøger, der er kommet i 2003. Foto: Karna Maj

Nedenfor finder du en oversigt over nye havebøger i 2003 med en kort omtale af bogen og forfatteren og et link til en evt. anmeldelse samt til forlagets netsted. Den nyeste bogudgivelse ligger først:

Storkenæb. Bogen om geranium

Birgitte Husted Bendtsen

Birgitte Husted Bendtsen har gennem de seneste år jævnligt skrevet artikler til Haveselskabets blad »Haven«, bl.a. om geranier. Birgitte Husted Bendtsen har en have i Vestjylland, og her når planterne aldrig den frodighed og højde som østpå på den gode jord. Der er dog én undtagelse. I bogens forord skriver forfatteren herom:

»Bortset fra én slags planter, der her på mit sand stod nøjagtig lige så frodigt og flot som i haverne med det fede ler. Det var storkenæbene. Jeg havde på det tidspunkt kun blodrød storkenæb, den lyserøde ‘Rose Clair’ og et par stykker mere. Lidt efter lidt blev jeg mere og mere optaget af disse gæve planter, der åbenbart groede med liv og lyst hvor som helst.«

Det er siden blevet til rigtig mange storkenæb i den vestjydske have, og nu beriger Birgitte Husted Bendtsen os med en bog, hvor man kan læse alt om storkenæb – om familien og slægten, dyrkning og anvendelse og formering. Den vil helt sikkert få interessen for at dyrke nye arter og hybrider af storkenæb i haverne til at stige.

Størstedelen af bogen er om de enkelte arter og hybrider – med masser af flotte farvebilleder af blomster og blade. Hver af de rigtig mange omtalte arter og hybrider kan man se, højde, hvor de skal placeres i haven, blomsterfarve og -størrelse, blade, blomstringstidspunkt og formering. Desuden en beskrivelse af hvor arten kommer fra, og for hybridernes vedkommende slægtsskabet.

Birgitte Husted Bendtsen: Storkenæb. Bogen om geranium. Forlaget Geranium. 2003. 144 sider. 298 kr

Hvor kommer planterne fra – og hvem fandt dem?

Ulla Dietl

Ulla Dietl er journalist, tegener og gennem mange år leverandør af artikler om planter til ugeblade og magasiner.

Hvis man interesserer sig for planter, kan det også være spændende at vide, hvor de kommer fra, hvem der fandt dem, og hvem de måske er opkaldt efter.

Ulla Dietl fortæller i første halvdel af »Hvor kommer planterne fra?« en række historier om opdagelsesrejsendes og botanikeres rejser og arbejde og deraf følgende opdagelse af planter samt navngivning. Her kan man læse om Columbus, Carl von Linné og Cook for bare at nævne nogle kendte, men der er mange flere og mere ukendte botanikere og opdagelsesrejsende.

Anden halvdel er et opslagsregister, hvor man både under dansk og botanisk navn kan slå en given plante op og ganske kort se, hvilke verdensdele, evt. lande, den kommer fra. Desværre er der ingen angivelse af under hvilke forhold planten vokser det pågældende sted, f.eks om det er i lavland, bjergegne, steppeområder. Der er også en meget kort beskrivelse af planten.

Ullla Dietl: Hvor kommer planterne fra – og hvem fandt dem?. Høst og søn. 2003. 212 sider, 299 kr

Have hver dag

Winnie Poulsen

Winnie Poulsen er uddannet lærer og væver fra Det jyske Kunstakademi. Hendes viden om havebrug er indsamlet gennem læsning på egen hånd og ved at arbejde med haven i 30 år. Hun har siden 1998 skrevet haveartikler til Praktisk Økologi, og på Havenyt.dk findes nogle af hendes artikler.

I en »Have hver dag« får man som læser lov til at være med et helt år i Winnie Poulsens oplevelser i og med sin store landbohave, som dyrkes efter økologiske principper. Winnie Poulsen fortæller om livet på landet og beskriver, hvordan husmandsstedet og haven forander sig gennem en hel generation. Her er både plads til både mennesker, planter og dyr- også selv om det giver problemer at dele have med en stor flok påfugle og et væld af mosegrise.

Winnie Poulsens bog er en personlig bog om hendes have, dyrkning af planter og blomster samt høsten af afgrøder, og det følges helt ind i køkkenet med opskrifter. Hver årstid og hver måned har sine gøremål. Man bliver på samme tid helt overvældet af den erfaring og viden om praktisk havebrug, som Winnie Poulsen besidder, og næsten åndeløs over alle de gøremål, som hun ovekommer. Men det er erfaring, når den er bedst, indsamlet gennem 30 års aktiv dyrkning af have og landbrug.

Men først og fremmest handler det om en oprigtig glæde ved at dyrke jorden og være i haven. Det er en medrivende bog for haveelskere.

Winnie Poulsen: Have hver dag. Klematis. 2003.208 sider. 298 kr.

Danmarks Flora

Kirsten Tind

Kirsten Tind har arbejdet som illustrator siden 1977 og står bag illustrationer i danske og skandinaviske floraværker.

Danmarks Farveflora er en ny stor udgave af Gyldendals farveflora, som er en bog i lommeformat. Det er Danmarks Farveflora bestemt ikke. Den er i stort format og på 448 sider, og er kun egnet til brug ved at bord.

Det er en flot flora med store flotte og detaljerede farveillustrationer i form af farveakvarelller af ialt 544 arter. Særlige detaljer ved planterne er fremhævet i separate tegninger, og ved hver art er der angivet de vigtigste kendetegn, blomstringstid, voksested og udbredelse.

Floraen dækker både vilde planter, nytteplanter, medicinplanter og krydderurter samt fredede planter, som behandles i et særskilt afsnit.

Floraen er inddelt efter plantefamilier, og der er desuden en farvenøgle, der også giver et hurtigt overblik over blomsternes karakteristiske træk. Desuden er der et afsnit om planternes bygning, hvor man f.eks. kan se, hvordan en halvskærm ser ud, eller et buestrenget blad.

Kirsten Tind: Danmarks Flora Gyldendal. 2003. 448 sider. Stort format 199 kr. ISBN: 87–02–02218–4

Potteplanter – Slægter, arter og grundlæggende dyrkningsdata

Erik Riis Lavsen

Bogen »Potteplanter – Slægter, arter og grundlæggende dyrkningsdata« af Erik Riis Lavsen er først og fremmest et opslagsværk for fagfolk, der til daglig arbejder med potteplanter, men også andre med særlig interesse for potteplanter kan have udbytte af bogen.

Bogen er et omfattende opslagsværk med mere end 250 planteslægter, der bruges primært til stuebrug, men nogle kan også bruges i udestuer og endda på beskyttede steder i haven.

Erik Riis Lavsen: Potteplanter – Slægter, arter og grundlæggende dyrkningsdata. Biofolia. 2003. 399 sider. 395 kr.

Læs anmeldelsen af »Potteplanter«

Heldige kartofler

Signe Wenneberg

Signe Wenneberg er journalist, forfatter og kommunikationsrådgiver med eget firma. Forfatter til havebogen »Den første have«, udkom i 2002 på Gyldendal. 2. udgave i nov 2003. Har lavet en række udsendelser om nogle af haverne i bogen til DR1, som bliver sendt i foråret 2004 om.

»Heldige Kartofler« handler om mennesker, der er så heldige, at de har en have. Mennesker, der glæder sig over deres have og som har holdninger til havelivet. Signe Wenneberg, der er journalist og havebogsforfatter, har været på besøg i 12 meget forskellige haver hos mere eller mindre kendte personer, de fleste inden for film, mad, mode, medier og politik. I bogen kan man læse, hvordan de forskellige personer og familier bruger haven, hvad der dyrkes i haven, og hvor de har fået haveinteressen fra.

Signe Wenneberg: Heldige kartofler.elkjaeroghansen. 2003. 192 sider, illustreret i farver ca.pris 299,00 kr.

Læs anmeldelse af Heldige kartofler

Havetid

Bob Flowerdew

Bob Flowedew har dyrket økologisk havebrug i mere end 20 år, og det er altid inspirerende at læse hans artikler i engelske havetidsskrifter, da han eksperimenterer og kommer med nye måder at gøre tingene på.

Bob Flowerdew fortæller i bogen om sin – efter engelske forhold – arbejdsminimerende holdning til arbejdet og giver gode råd om vigtige metoder, som i sidste ende kan spare arbejde, og om fornuftig indretning af haven. Mange af metoderne kender mange danske haveejere allerede: jorddække, bundække, vælg lokale sorter, værn om dyrelivet, stol på naturen. Men bogen indeholder mange Bob Flowerdew betragtninger, tips og gode anvisninger, og man er ikke i tvivl om, at de er udsprunget af praksis. En inspirerende havebog både om nytte- og prydhave og anlæg.

»Havetid« er desværre lidt meget præget af, at den er skrevet for engelske forhold og er hans opgør med den specielle engelske tradtion med grønsager dyrket til udstilling, de arbejdskrævende råd, som mange haveeksperter uden praktisk erfaring giver og TV-programmer af Hokus-krokus typen.

Bob Flowerdew: Havetid. Aschehoug. 2003. 192 sider. 199 kr.

Orkideer – en introduktion

Brian og Wilma Rittershausen

Bogen er oversat fra engelsk. Wilma Rittershausen er redaktør for tidsskriftet The Orchid Review. Brian Rittershausen er kendt foredragsholder og medlem af Royal Horticultural Society Orchid Comittee.

Det meste af bogen er beskrivelser af 80 orkideer med hensyn til livsform og dyrkningskrav, højde m.m. og et foto af blomsten. Kun 7 sider bagerst i bogen er dyrkningsvejledning for orkideer, og for nybegynderen er her nok lidt få informationer om dyrkning, dyrkningsmedier osv. Så titlen »Orkideer – en introduktion« er måske en lidt misvisende titel. Det gode ved bogen er, at de 80 orkideeer inddeles i tre kategorier efter, hvor svære de er at dyrke. »De lette« kan dyrkes i vindueskarmen i stort set alle huse, hvor nattemperaturen ikke når under et vist antal grader, og de skulle i følge bogen være lette at dyrke for nybegyndere. »De relativt nemme« og kategorien »kræver pleje« er kun for de, der vil gør en ekstraordinær indsats for at dyrke disse orkideer i bl.a. opvarmede drivhuse og vinterhaver.

Brian & Wilma Rittershausen:Orkideer – en introduktion. Aschehoug. 2003. 124 sider. 199 kr. ISBN: 87–11–16721–1

Mine æbler

Af Ritt Bjerregaard

I »Mine æbler« fortæller Ritt Bjerregaard om sine erfaringer fra sin økologiske frugtplantage ved Stestrup Old på Midtsjælland, som hun gennem mange år har drevet helt uden nogen som helst form for sprøjtemidler.

I bogen fortæller Ritt Bjerregaard om årets gang i æbleplantagen med anlæggelse, ukrudt, bestøvning, beskæring, grundstammer, podning, æbleskurv osv. Men bogens hovedvægt ligger på æblesorter og den mangfoldighed, som har så trænge kår i Danmark.

Ritt Bjerregaard: Mine æbler, Høst og Søn. Sept. 2003. 240 sider. 299 kr. ISBN 87–14–29851–1

Præstegårdshaver i Danmark

Af Kirsten Frandsen

»Præstegårdshaver i Danmark« er skrevet af Kirsten Frandsen, som i over 25 år har haft adresse i en af landets smukke præstegårde, Marie Magdalene ved Ryomgård på Djursland.

Når Danmark råder over en meget værdsat havekultur skyldes det bla. præstegårdshaverne, og de har ikke forandret sig så meget gennem tiderne. Kirsten Frandsen har lavet en beskrivelse af en lang række interessante præstegårdshaver, bla. en del med tilknytning til danske digtere.

Kirsten Frandsen: Præstegårdshaver i Danmark. Hovedland 152 sider. Fotos af bl.a. Steen Agger. 152 sider. Kr. 298,00.

Politikens bog om køkkenhaven

Af Mette Østergaard

»Politikens bog om køkkenhaven« er en håndbog, der indeholder dyrkningsanvisninger for de forskellige slags grøntsager, bær, frugt, nødder, krydderurter, blomster og drivhusplanter. Bogen indeholder grundig baggrundsviden om bl.a. såning, forkultivering, ukrudt, vanding, kompost og organisk gødning, sædskifteplaner m.v. Et særskilt afsnit fortæller om haveredskaber, hvordan de bruges rigtigt, så havedyrkeren får masser af motion.

Mette Østergaard:Politikens bog om køkkenhaven. Politikens Forlag. 2003. 330 sider. 269 kr. ISBN: 87–567–5916–9

Grønt – bind I-II

Af Camilla Plum

Camilla Plum er en særdeles kendt kogekone og madskribent, som også ved rigtig meget om at dyrke alle de sjove og spændende grønsager i egen økologisk have.

Men grønt er ikke kun for folk med egen køkkenhave. Måske kan bogen friste dem, der gerne vil, men ikke gør det, til at dyrke selv. Og havedyrkerne til at lave masser af nye retter af havens mange grønsager – og til at prøve at dyrke nye spændende arter og sorter. Man kan slå op under den enkelte grønsag og finde både, hvordan den dyrkes, og hvilke muligheder, den giver i køkkenet. Der er masser af gode opskrifter.

Fra jord til bord-modellen er bogens hovedbestanddel, men der er også afsnit om biodiversitet og æstetik, om frø, om køkkenhaven og om køkkenet og om at købe frugt og grønt. Bogens stil er det hurtige, det enkle, det friske og først og fremmest det engagerede.

Camilla Plum: Grønt. Politikens Forlag. 2003. 928 sider. 399 kr. ISBN: 87–567–6920–2

Den selvforsynende have

John Seymour

John Seymour var med til at starte det økologiske havebrug med sin bog, og den er en klassiker, som helt bestemt fortjener dette genoptryk.

I »Den selvforsynende have« kan man finde svar på de fleste spørgsmål omkring den selvforsynende have. Bogen dækker alle områder inden for dyrkning af nyttehaven med frugter, krydderurter og grønsager, drivhus og konservering af havens afgrøder. Bogen er illustreret med gode instruktive tegninger.

John Seymour: Den selvforsynende have. Gyldendal. 4. udgave 2003. Indbunden 256 sider. A4 format. 199 kr. ISBN: 8702017334.

Havelåger, plankeværker og stakitter

Af Ingald Andersson

Ingald Andersson er svensk indretningsarkitekt og har en lang erfaring i at beskrive praktiske løsninger til hjemmet både udendørs og indendørs.

I »Havelåger, plankeværker og stakitter« kan man finde inspiration til hvordan havelågen, plankeværket, stakittet eller espalieret kan udformes, så det passer til omgivelserne. Der er instruktive tegninger af de vanskeligste konstruktioner, men næsten intet om træsorter, konstruktiv træbeskyttelse og overfladebehandling.

Ingald Andersson: Havelåger, plankeværker og stakitter. Nyt Nordisk Forlag. Arnold Busck. 64 sider indbundet. 99,– kr.

Sådan synger havens fugle – kursus i fuglestemmer

Af Benny Génsbøl

Benny Génsbøl er forfatter til flere fuglebøger.

»Sådan synger havens fugle« er et pædagogisk tilrettelagt kursus for de, der gerne vil lære at genkende fuglestemmer. På den medfølgende CD høres sangen fra 38 havefugle. Bogen giver relevante oplysninger om sangens opbygning, periode, tonehøjde, længde, styrke og klang samt forvekslingsmuligheder.

Benny Génsbøl: Sådan synger havens fugle – kursus i fuglestemmer. Gads Forlag 2003. Bog på 48 sider lille format og CD. 99 kr.

Politikens staudebog

Af Jane Schul

Jane Schul er landskabsarkitekt og kunsthåndværker og har skrevet en lang række havebøger og er en kendt foredragsholder.

»Politikens staudebog« er en god bog om staudebedet, hvor der er gjort meget ud af staudernes krav til jordbund og voksested, formering og beplantningsplaner. I staudeleksikonet er der omtalt over 500 arter og desuden sorter og beslægtede arter.

Jane Schul: Politikens staudebog. Politikens Håndbøger. 2002. 311 sider indb. 299,00 kr. ISBN: 87–567–6475–8

Anbefalede plantenavne

Af Hans Arne Jensen, Folmer Arnklit og Jørgen Jensen

I »Anbefalede plantenavne« kan man hurtigt finde det botaniske navn, hvis man har det danske eller det danske, hvis man har det botaniske. Navnelisten er udarbejdet af Plantenavneudvalget og udgivet af Plantedirektoratet for at fremme en ensartet anvendelse af plantenavne.

Hans Arne Jensen, Folmer Arnklit og Jørgen Jensen: Anbefalede plantenavne. Gads Forlag i samarbejde med Plantedirektoratet. 372 sider. Indbundet. 199,– kr. ISBN 87–12–04028–2.

Den praktiske køkkenhave

Af Barbara Segall

Forfatteren Barbara Segall er startet med sin havekarriere i en lejlighed i London og med en lille kolonihave.

»Den praktiske køkkenhave« er først og fremmest en meget inspirerende bog for havejere med små haver og de, som tror at de ingen have har. Når man har læst bogen, er man overbevist om, at selv den mindste altan, tagterrasse, gård og strimmel af en have kan forvandles til en grøn nyttehave.

Barbara Segall: Den praktiske køkkenhave. Aschehoug 2003. 96 sider. Pris: 199,– kr. ISBN: 87–11–16704–1

Politikens Økologiske Haveleksikon

Pauline Pears

Bogen er oversat fra engelsk, men den er bearbejdet af en række fagkonsulenter og tilpasset danske dyrkningsforhold.

»Politikens Økologiske Haveleksikon« giver en grundig indføring i at dyrke haven efter økologiske principper, både pryd- og køkkenhaven. Der er detaljerede dyrkningsanvisninger for forskellige frugter, grøntsager og prydplanter, trin-for-trin anvisninger og leksikon for grønsager og skadedyr/nyttedyr.

Pauline Pears: Politikens økologiske haveleksikon. Politikens Forlag. 2003. 416 sider, indbundet, stort format. Pris kr. 349,–

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Havebøger 2003

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider