Julegaveideer til de haveglade.

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Hvert år står vi der, ved juletid og køber os fattige, eller er fattige, og vil gerne købe – en masse! Men har vi brug for det vi køber; for en dukke til, en skål, køkkenmaskine eller en festkjole? Og skal det være nyt, eller kan det være genbrug? Hjemmelavet? Der er mange muligheder for at gøre julen til både en fest og at give af hjertet, uden at gå indkøbs amok.

En gane behøver ikke at være noget du har købt, for at det har værdi.

Den mest værdifulde gave

Hvad er det, som vi kan give hinanden, som er allermest værd? Det er vores tid! Det er en resurse, som er begrænset, for din tid der er gået, kommer ikke tilbage. Derfor er det så dejlig en gave at få. Det kan være en skovtur, at lave mad sammen, en tur til havet. Højtlæsning eller hjælp til praktiske gøremål. Er det ikke kun til gamle mennesker, tænker du måske!? Jeg har mange veninder, der gerne vil have en lørdagaften børnepasning i julegave. Eller en haveejer der kan bruge hjælp til at lave et hegn. En nybagt familie der har brug for hjælp til madlavning, eller en ven der skal have malet køkkenet. Mange opgaver kan virke lidt uoverskuelige, men med et par venners hjælp, er det meste til at klare. Jo, din tid og opmærksomhed er det mest dyrebare.

En gave der holder året ud

En gave der glæder et helt år, er naturligvis et medlemskab af Praktisk Økologi. Så kan du få inspiration til den økologiske have og husdyrhold. Hvert år får du 6 flotte blade der også er gode at gemme, da artiklerne sagtens kan genlæses. Med et medlemskab at Praktisk Økologi støtter du også Havenyt.dk.

Er det køkkenhaven og selvforsyning der er i højsædet, er et medlemskab af Praktisk Økologi det helt rigtige.

En oplevelse

Er der noget skønnere end at få en oplevelse i gave? For de haveglade er der meget at vælge imellem, hvad med En aften med rundvisning i Botanisk have København__.

Eller en tomat og chili dag__ hos Camilla Plum.

En gave også til fremtiden

Det er måske ikke nok at give en her og nu gave, så tænk langsigtet og køb en bid af det økologiske Samsø – så vi kan løfte i flok og få mere jord under den giftfri plov. Læs mere om køb af andele her.

En frøgave

Som haveglad er der intet dejligere end frø. Spændende nye frø. Prøv med et tema- 10 slags frø der alle starter med P- eller har en bestemt farve, alt i rødt. Det er noget der luner, om det er købte frø eller de hjemme høstede.

Frø er en skøn gave, alle de mange timers glæde der ligger en en sådan gave.

En bog, der ikke bare er en kogebog

»Og halsen af en svane« er efterfølgeren til Lone Landmands første madbog »Hønsefødder & Gulerødder«. Denne bog er skabt sammen med Søren Sørøver, og ligesom den første bog består den af udvalgte opskrifter, der er blevet til over en årrække i Brandbygegaards køkken. Det er med andre ord de bedste forretter, salater, hovedretter, desserter, kager og syltede sager; de der ikke må gå tabt eller svinde bort i evig glemsel. Lone Landmand skriver så englene synger… og selv om det er en bog, og måske ikke passer ind i en alternativ kontekst – så er den nemmere at sende end din tid.

Om hende første kogebog skrev jeg » Hønsefødder og gulerødder af Lone Landmand udgivet på Det flydende forlag er en kogebog, nej en livstilsbog, øh en samtalebog, eller en poesibog?

Måske er den det hele; en poetisk samtalebog, med en masse opskrifter der viser en smuk tilgang til livet, den verden der omgiver os, tiden, dyrene, årstiderne, farverne og smagen. Der er ikke en eneste løftet pegefinger, der er ikke røde Ø-mærker over det hele, ingen produktnavne eller anden slet skjult reklame. Det er en dejlig samtale med min veninde Lone (som jeg overhoved ikke kender, men som må være et vidunderligt kvindemenneske, og det virker som om, hun har skrevet denne bog til mig, hende veninde – som hun jo slet ikke ved eksisterer). Vi taler om hendes liv, dyrene, den gode mad, tiden der glider forbi. Imens laver vi mad… opskrifterne glider også forbi, som når du er i køkkenet med én, du kender godt. Du tænder for ovnen, og finder æg i køleskabet, mens hun henter 6 store æbler, fremdrager du kanel af en skuffe. For sådan er denne bog, den glider ned som lun kaffe, med fløde fra en ko der får græs hver dag. Der er smukke billeder, en masse eftertanke – og en hulens masse opskrifter jeg skal have prøvet. Kender du den slags kogebøger, som du også læser, bare for at LÆSE opskriften? Nemlig; lige sådan en bog er denne her! Hvis du ikke køber den til din bedste veninde, mand eller kone – så køb den til dig selv.«

En bog er en god gave når det er noget der skal sendes- for tid er svær at sende med Post Danmark.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Haveliv > Julegaveideer til de haveglade.

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider