Lidt vildere haver binder CO2

Af Per Gundersen, professor i skovøkologi, Klimahaven

2020 er udnævnt til at være Naturens år, og »Vores Natur« er et projekt, hvor Friluftsrådet, DR, Naturstyrelsen m.fl. sammen vil give danskerne større viden om og mere lyst til at bruge og passe på naturen.

Landsforeningen Praktisk Økologi er med i en del af projektet, og i den anledning bringer vi en artikelserie i vores medlemsblad om, hvordan vi kan bruge og fremme naturen i haverne. Her på Havenyt.dk bringer vi uddrag af nogle af disse artikler.

Denne artikel er et uddrag af artiklen »Lidt vildere haver binder CO2 og giver liv«, som er bragt i bladet Praktisk Økologi 01–2020.

Lidt vildere haver binder CO2 og giver liv

Planterne i haven trækker CO2 ud af atmosfæren og lagrer det i blade, grene og træer. For nogen bliver det til »haveaffald«, der skal køres væk. Artiklens forfatter Per Gundersen gemmer »affaldet« – og dermed CO2 – i haven på forskellige nyttige måder.

Men hvor meget CO2 bliver det til, og batter det noget for klimaet?

Batter det noget?

Gennem vores forskellige tiltag har vi over 20–25 år oplagret 6 t CO2 ekstra i vores have i forhold til en almindelig græshave. Det svarer til den mængde, én person slipper ud på en ferie til Thailand eller ved at køre i bil godt og vel en tur rundt om jorden.

Hvis vi tænker os, at alle haveejere, byens parker og de fleste industrigrunde i Danmark kunne oplagre 1 ton CO2 ekstra per 100 m² (som i vores have), ville optaget de næste 20–25 år udligne Danmarks udslip i et år. Det lyder ikke af så meget, men det hænger også sammen med, at vores CO2-udslip er meget stort.

CO2-binding i haver er noget, vi selv kan gøre, og det er et eksempel på at mange bække små, gør en stor å. For at redde klimaet er der stort behov for at trække CO2 ud af atmosfæren, så vi skal have alle muligheder i spil.

Kører du med luft?

Hvis ikke for klimaet, så er der andre grunde til at passe sin have på den klimavenlige måde. Det er faktisk et win-win-win tiltag.

Vi startede oprindeligt for ikke at skabe affald. Dette er nu mere aktuelt en nogensinde. I Danmark skaber vi 850.000 tons haveaffald, som affaldsselskaberne har udfordringer med at håndtere.

Først bliver det kørt, herefter bliver noget komposteret (og kørt igen), og andet bliver brændt. Dels går der meget CO2-udslip til denne transport, dels vender den CO2, der er bundet i affaldet, meget hurtigere tilbage til atmosfæren, end hvis det blev hjemme i haverne.

Hver weekend er mange et smut forbi containerpladsen med traileren. Hvis de nu tænkte på, at de kørte med luft, godt nok på fast form i øjeblikket som grene og blade, men hjemme i haven ville det forsvinde af sig selv og blive til luft igen, ville de så døje med at læsse traileren og køre afsted?

Alt i alt tror jeg, der er mindre arbejde med en klimavenlig have, men det er svært at gøre op. Mest af alt handler det om synet på haver. Hvor friseret eller vildt skal det være?

Vores have er hverken vild eller friseret, men hækkene og græskanterne bliver klippet som kontrast til det mere natur- og skovagtige. I nogle områder af haven styrer vi udviklingen stramt, i andre får naturen plads.

Mere liv i haven

En anden grund til at holde på haveaffaldet (måske endda den vigtigste) er, at stammer, grene, kvas og blade også er energi – den energi fra solen, som blev optaget i fotosyntesen.

Alle nedbryderne –bænkebiderne, skolopendrene, regnormene, mikrodyrene, som vi ikke kan se, og alle svampene er afhængige af denne energi. Alt det døde plantemateriale er deres mad.

Nedbryderne er igen mad for frøer, tudser, fugle og pindsvin, der er næste led i fødekæden. Hvis vi fjerner plantematerialet fra haven, får vi færre nedbrydere, færre fugle, mindre liv og færre oplevelser.

Selv om vi bor i København NV, myldrer vores skovbund af liv. Vi finder jævnligt svampearter, vi ikke kender, på de døde stammer. Pindsvinet kommer forbi, og vi har ofte besøg af flagspætten. En klimahave er også en biodiversitetshave.

Vil du læse mere om binding af CO2 i din have og de forskellige måder, som artiklens forfatter gør det på i praksis, så kan du læse det i medlemsbladet nr. 1–2020 fra foreningen Praktisk Økologi.

Du kan låne bladene på biblioteket, men du kan også købe gamle årgange af medlemblade fra Praktisk Økologi samtidig med, at du melder dig ind som medlem af foreningen. Som medlem får du desuden tilsendt seks nye medlemsblade i løbet af et år.

Læs mere om fordelene ved at være med i Praktisk Økologi og meld dig ind her >

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Miljø > Lidt vildere haver binder CO2

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider