Forhandlerguide

Anemette Olesen

Anemette Olesen foredragstilbud.

1. Lægeplanter i natur og have.

Et diasforedrag der gennemgår lægeplanterne historisk. Hvad går signaturlæren ud på, og hvordan brugte vi førhen de giftige planter. Hvilke planter var heksenes urter og hvordan kan vi forholde os til de stadigt anerkendte lægeplanter. Hvilke husråd er stadig anvendelige i dag.

2. Snapseurter.

I haven kan vi dyrke vore egne planter til at krydre snapsen med. Lær om brændevinens historie og få ideer til hvilke urter der kan bruges som krydderi på alkohol. Hvordan bruger vi f.eks. valnød, pors, rosmarin, hæg, hvidløg, ingefær eller røllike, perikon og malurt. Anemette Olesen vil bl.a. gennemgå planternes medicinske egenskaber og fortælle hvordan urterne kan bruges i husråd. Der er mulighed for at smage på diverse kryddersnapse. Der bliver frø og opskrifter at tage med hjem.

3. Krydderurternes historie og brug gennem tiderne.

Krydderurter indeholder aromatiske smagsstoffer, og indgår i madlavningen i mindre mængder. Alle vore krydderurter har historie som lægeplanter og kan anvendes på forskellig vis. Lær om tørring af krydderurter så de beholder aroma og få inspiration til hvordan de skal anvendes i maden. Der bliver ideer til hvordan en urtehave kan anlægges. Der er smagsprøver og opskrifter.

4. De gamle danske køkkenurter.

For bare 40 år siden dyrkede vi andre urter i køkkenhaven end i dag. »Kost og kræft rapporten« påpeger at de gamle danske grønsager indeholder kræftforebyggende stoffer. Hvordan bruges havrerod, kinaskok, havemælde, natlys, syre og kokleare. Dette er nogle af de gamle urter der præsenteres. Der bliver mulighed for at få frø med hjem af nogle glemte køkkenurter.

5. Naturens spisekammer. Som diasforedrag eller som naturvandring, (Havevandring)
Om foråret dukker flere vilde, kulinariske planter frem som giver os et tilskud af vitaminer og mineraler. Flere af vore vilde planter bruges den dag i dag i husråd og flere kan endda stadig købes fra apoteker. Tag med på en tur i den danske natur og lær de vilde planter at kende. Vi vil samle planterne ind og bruge dem i te og mad. Der bliver opskrifter at tage med hjem.

6. Blomster på MENUEN.

Flere blomster har traditioner langt tilbage som ingredienser i den daglige mad, Hvordan brugte vore bedstemødre violen, rosen, nelliken eller liljen, og hvordan kandiserer vi blomster. Et diasforedrag der præsenterer mindst 60 forskellige spiselige blomster.

7. Kvinders liv i Kenya.

Som ulandsfrivillig i Kenya gennem 2 ½ år, har Anemette Olesen arbejdet med kvindegrupper og taget del i den kenyanske hverdag. Med dias vil hun fortælle om kvinders hverdag i Afrika og hvordan hun har dyrket grønsager med sine kvindegrupper. Der bliver bla focuspå dyrkning af te, kaffe, chili, bananer, papaya, jordnødder,sødkartofler mm.

8 Østens urter og frugter.

Mange nye krydderurter, grønsager og frugter vinder indpas på danskerens spiseborde. Vi bliver inspireret fra rejser og kan i dag købe råvarerne fra indvandrerbutikker. Mange af østens urter kan dyrkes i egen have. Planter at stifte bekendtskab med er f.eks. spaghettibønne, vandpeber, lotus, perilla, mizuna, mibuna, vandkastanie, budhas hånd m f

10. Den bivenlige have.

Selv om man ikke ønsker at holde bier for at få honning til eget bord så er bier dog et aktiv som er værd at lokke til haven. Bier bestøver vore frugt og bærbuske o,a. Man regner med at 80% af al frugt og bærhøst skyldes de flittige biers hjælp. Hvilke planter foretrækker bierne og hvordan kan haven indrettes så den bliver mere bivenlig. Der bliver smagsprøver lavet af bivenlige urter og en pose frø af en bivenlig plante.

Adresse:

Ballevej 27, 8550 Ryomgaard

Telefon:

86 39 43 09

Internet:

www.skarresoehus.dk
anemette@skarresoehus.dk

Her er du: Forsiden > Forhandlerguide > Anemette Olesen

Søg:

StÝt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider