Spørg eksperterne

Hvordan beskærer man storbladet Japansk Magnolia?

Vi har en meget flot storbladet Japansk Magnolia i haven. Den er dog nu blevet så stor, at vi desværre bliver nødt til at beskære den, da den vokser for meget ind i huset.

Jeg kan se, at der allerede er mange små blomsterknopper på træet, så hvornår vil det være bedst at beskære træet? Jeg får forskellige råd, nogle siger ultimo august, mens andre foreslår lige efter blomstring i foråret.

Jeg vil også gerne spørge, hvordan det skal beskære, så man skåner træet mest muligt.

Med venlig hilsen
Astrid Sommer, august 2018

Svar

Tak for dit spørgsmål omkring beskæring af en stor magnolia.

Min vurdering vil være at vente til efter endt blomstring i foråret, forventeligt omkring slut april/maj.

Man skal dog altid være påpasselig med at beskære dels for store grene, og dels for mange grene ad gangen. Særligt magnolia bør man være påpasselig med at beskære, da den let kan tage skade herfra eksempelvis i form af svampeangreb.

Men hvis træet har opnået en for stor størrelse, og der et absolut behov for at beskære mange store grene, så vil det være bedst at gøre det ad flere omgange. Beskæres for meget på én gang, så vil træet reagerer med meget ny og helt ukontrolleret tilvækst, de såkaldte vanris. Så det kan altså være en god øvelse lige at se, hvor lidt der kan være tilstrækkeligt at beskære.

Det kunne lyde på dit spørgsmål som om, at der måske kun er behov for en beskæring på en afgrænset del af kronen i forhold til jeres hus. Du skal tilstræbe ikke at tilbageskære helt ned i selve stammen, men stoppe ved de udadrettede sidegrene.

Hvordan man beskærer så man skåner træet mest muligt er der i faglige kredse lidt delte holdninger om – altså hvorvidt man reducerer større grene med en vis tykkelse på én gang eller ad to omgange.

Hvis det drejer sig om én større gren, så kan det i jeres tilfælde være nødvendigt at fjerne på én gang – forsat kun ind til den opadrette stammer. Er der behov for flere større grene, så vil jeg nok anbefale at de udvalgte grene tilbageskæres til omtrent halv længde 1. år og så reduceres til ønsket/nødvendig længde det følgende år.

Med venlig hilsen
Martin Theill Johansen
Landskabsarkitekt MDL

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Dansk Hjemmeproduktion

Løsninger til selvforsyning

Lottenborg Have

Økologiske læggekartofler, sætteløg mm.

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan beskærer man storbladet Japansk Magnolia?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider