Tips og ideer

Rodfrugter kan klare let frost

Fra min barndom kan jeg huske en meget klar regel om, at jordkulen, hvor gulerødder, kartofler og kål blev opbevaret om vinteren, under ingen omstændigheder måtte åbnes i frostvejr. Ved udsigt til frostvejr blev der taget forsyninger ind. Jeg kan huske, at jeg undrede mig over, at vi ikke bare lige kunne stikke hånden ned gennem halmen og hente kartofler, når vi var løbet tør, og frosten ubønhørligt fortsatte.

Forklaringen har jeg fundet her mange år senere i et par gamle bøger. Her er tre citater:

Paul Neergaard, dr. agro, Statens Plantetilsyn: Sprøjtning, s. 153, 1958:


»De nedkulede planter kan tåle flere graders frost uden at stivfryse – kartofler kan således
underafkøles til –5° C., men hvis knoldene da rystes eller såres, finder der øjeblikkelig isdannelse sted i knoldenes indre, knoldene stivfryser staks. Frosne kartofler kan derfor tit reddes ved at lades i absolut ro, så de kan tø langsomt op. Snarest muligt efter optøningen af frosne rodfrugter må partiet gennemsorteres to gange med et par dages mellemrum – forrådnelsesprocesser vil ellers meget snart udgå fra de frostdræbte steder (Frostdræbte rodfrugter kan, hvis de omgående koges eller ensileres, bruges til foder).«

E. Gram og P. Bovien: Rodfrugternes sygdomme og skadedyr, 1942 – Om gulerødder s. 110:


»Frost taales nogenlunde. Frysepunktet (Ispunktet) ligger ganske vist ved ca. – 1,5° C, men er Rødderne i fuldkommen Ro, kan de underafkøles til ca. – 7,5° C.«

E. Gram og P. Bovien: Rodfrugternes sygdomme og skadedyr, 1942 om roer s. 28:


»Efter stærk Frost eller flere Nætters Frost kan det være bedre at afvente nogle Dages Tøvejr; i hvert Tilfælde gaar Erfaringerne fra Efteraar med en tidlig Frostperiode ud paa, at Roer optaget nogen Tid efter Frostperioden holdt sig bedre end Roer, der blev optaget lige efter. Nedkuling af Roer i frossen Tilstand er en meget vovelig Fremgangsmaade.«

Fremover vil jeg tage det lidt roligere, når temperaturen i mit godt tildækkede bed, hvor gulerødderne overvintrer i jorden, synker til lige under nulpunktet efter en uges frost.

– Karna Maj

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Urteskolen.com

Hvidløg tager kampen op med slidgigt.

Blomsterverden

Blomsterløg, knolde, frø, haveartikler.

Thyboesminde Stauder

Origanum broget og crispede krydderurt.

Gartneri Toftegaard

Kom til Chilifestival i september

Økologiens Have

Økologisk besøgshave

GrowCamp

Overdækkede højbede – ingen skadedyr

Egeskov

Stort udvalg af økologiske krydderurter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Trifolium Frø

Havefrø, blomsterløg, plænefrø m.m.

Urtegartneriet

100% økologisk

Solsikken

Alt til den økologiske have

Revira – det usynlige hegn

Det usynlig hegn mod uønskede dyr.

Staudemarken

Mange snapseplanter til haven.

The Plant Explorer

Speciel planteskole med frø og stauder.

Her er du: Forsiden > Tips og ideer > Køkkenhaven > Rodfrugter kan klare let frost

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider