Fra min barndom kan jeg huske en meget klar regel om, at jordkulen, hvor gulerødder, kartofler og kål blev opbevaret om vinteren, under ingen omstændigheder måtte åbnes i frostvejr. Ved udsigt til frostvejr blev der taget forsyninger ind. Jeg kan huske, at jeg undrede mig over, at vi ikke bare lige kunne stikke hånden ned gennem halmen og hente kartofler, når vi var løbet tør, og frosten ubønhørligt fortsatte.
Forklaringen har jeg fundet her mange år senere i et par gamle bøger. Her er tre citater:
Paul Neergaard, dr. agro, Statens Plantetilsyn: Sprøjtning, s. 153, 1958:
»De nedkulede planter kan tåle flere graders frost uden at stivfryse – kartofler kan således underafkøles til –5° C., men hvis knoldene da rystes eller såres, finder der øjeblikkelig isdannelse sted i knoldenes indre, knoldene stivfryser staks. Frosne kartofler kan derfor tit reddes ved at lades i absolut ro, så de kan tø langsomt op. Snarest muligt efter optøningen af frosne rodfrugter må partiet gennemsorteres to gange med et par dages mellemrum – forrådnelsesprocesser vil ellers meget snart udgå fra de frostdræbte steder (Frostdræbte rodfrugter kan, hvis de omgående koges eller ensileres, bruges til foder).«
E. Gram og P. Bovien: Rodfrugternes sygdomme og skadedyr, 1942 – Om gulerødder s. 110:
»Frost taales nogenlunde. Frysepunktet (Ispunktet) ligger ganske vist ved ca. – 1,5° C, men er Rødderne i fuldkommen Ro, kan de underafkøles til ca. – 7,5° C.«
E. Gram og P. Bovien: Rodfrugternes sygdomme og skadedyr, 1942 om roer s. 28:
»Efter stærk Frost eller flere Nætters Frost kan det være bedre at afvente nogle Dages Tøvejr; i hvert Tilfælde gaar Erfaringerne fra Efteraar med en tidlig Frostperiode ud paa, at Roer optaget nogen Tid efter Frostperioden holdt sig bedre end Roer, der blev optaget lige efter. Nedkuling af Roer i frossen Tilstand er en meget vovelig Fremgangsmaade.«
Fremover vil jeg tage det lidt roligere, når temperaturen i mit godt tildækkede bed, hvor gulerødderne overvintrer i jorden, synker til lige under nulpunktet efter en uges frost.
– Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Grøntsags- & blomsterfrø til køkkenhaven
Speciel planteskole med frø og stauder.
100% økologisk
Alt til den økologiske have
Stort udvalg af økologiske krydderurter
Hvidløg tager kampen op med slidgigt.
Mange snapseplanter til haven.
Dyrkningskurser, smagninger m.m
Brug eventyrlige Blomstersalater
Økologisk besøgshave
Det usynlig hegn mod uønskede dyr.
Her er du: Forsiden > Tips og ideer > Køkkenhaven > Rodfrugter kan klare let frost
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…