Tips og ideer

Jorddækkemateriale findeles med plæneklipper

Grønt jorddække vækstsæsonen – ja, hele året – igennem tjener flere formål. Dels holdes jorden dækket, således at ukrudtfrøenes spiremuligheder reduceres ganske mærkbart, dels sørger bunddækket for, at jorden ikke tørrer ud. Endvidere sikres jordens mikroorganismer optimale muligheder for at nedbryde det organiske materiale og dermed udføre deres gødende aktiviteter. Der er følgende tre fordele ved at anvende et grønt jorddække:

  • Meget mindre lugearbejde
  • Mindre behov for vanding
  • Sundere og kraftigere afgrøder

Græsafklip til jorddække

Græs fra plæneklipning er rigtig godt. Blot må det ikke lægges ud i så tykt et lag, at det ligger og mugner. Og fordi det er ret fint i strukturen, skal der suppleres jævnligt. Dog må jeg fraråde at bruge plæneklip lige efter, at man har revet for mos. Mosset omsættes meget langsomt – dette kan tage flere år; og personligt finder jeg det generende med mosrester i salat, spinat og nyopgravede kartofler. Bruges græsset konsekvent, skal man dog huske på at sikre plænen tilførsel af den næring, som man således fjerner fra den.

Hækklip sin jorddække

Der er dog også andre mere upåagtede kilder til grønt dække, nemlig f.eks. hækafklip. Jeg har navr rundt om de tre sider af ejendommen. Tjørnen på den fjerde side anvender jeg af naturlige grunde ikke til dette formål. Og jeg tager med taknemmelighed imod naboens usprøjtede spiræa.

Plæneklipperen som kompostkværn

Her kommer så fidusen. Man kan selvfølgelig køre det hele igennem en kompostkværn. Men dels er den ret dyr, dels er den ikke bare nem at arbejde med. Så jeg fandt på at bruge min rotorplæneklipper til dette. Nu havde jeg allerede lavet en kasse, som jeg kunne sætte på siden af rotorklipperen ved udkastet til at opfange græsset. Denne viste sig at være velegnet til også hæk, staude og andet afklip. Som det fremgår af ovenstående foto lægger jeg blot materialet ud på plænen og kører hen over det med plæneklipperen.

Denne findeler materialet i en meget passende konsistens, ikke for groft og ikke for fint. Og fra kassen er det jo en nem sag at lægge det ud, hvor det ønskes. Har man ikke en sådan kasse eller pose til opsamling, kan det klares ved at lægge afklippet ca. ½ meter fra en væg eller en plade, som stilles op med denne afstand for derefter at køre igennem materialet og lade mur eller plade standse udkastet. Herefter er det en let sag at rive det sammen.

– Eskild Kjær-Madsen

Rotorklipper

Jeg lægger blot hækklippet ud på plænen og kører hen over det med plæneklipperen. Det bliver så opsamlet i den påmonterede kasse. Foto: Eskild Kjær-Madsen

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Dansk Hjemmeproduktion

Løsninger til selvforsyning

Ormeposten

Fragtfrit kompostorme

Her er du: Forsiden > Tips og ideer > Kompost > Jorddækkemateriale findeles med plæneklipper

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider