Havenyt uge 26, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Kan du huske en Sankt Hans, hvor vejret var smukt og stille… hvor natten var varm og lang? Det kan jeg ikke! Det virker, som om bålet altid skal være svært at tænde og natten kold, blæsende og våd. Mange midsomre er tilbragt på en strand, ved et osende bål, mens vi prøvede at overdøve vinden med midsommervisen.

Vejret lader noget tilbage af ønske.

I år var det lidt anderledes. Vi havde intet bål, men ild i brændeovnen. Deri brændte vi også vores kranse bundet af gråbynke; brændte mentalt de ting og vaner vi ikke ønskede at bringe ind i den nye cirkel! En gammel tradition, hedensk uden tvivl, men gør det noget på den aften hvor vi brænder hekse af? Vil du vide mere om vejret på denne dag de sidste 25 år, kan du se med her.

Det er ikke kun grønt der høstes i haven, dejlige æg kommer også ind i køkkenet, hver dag.

I køkkenhaven står alting godt. I Nordsjælland har vi fået en del regn, men det er ikke godt fordelt i hele landet. Der er mange steder, hvor der begynder at være fare for tørke, men det ses endnu ikke i landskabet.

Husløg er så vidunderlige, du kan se på dem i timevis.

Der er blevet fundet vindere af sidste uges konkurrence, og endnu engang er det en stor glæde, at så mange svarer… hurtigt og rigtigt. For du kan sagtens bruge menneskeurin i din køkkenhave, »gulvandet« skal gerne fortyndes, men glimrende gødning er det.

Krydderurter fra egen have

Krydderurter er lette at dyrke, og har mange fordele. De friske urter har en langt kraftigere og bedre smag, end dem du kan købe – du behøver kun at tage, lige netop det du behøver, og derfor er der intet spild. Sidst men ikke mindst sparer du mange penge ved at dyrke disse dejlige smagsgivere selv.

Gem til vinteren allerede nu

Krydderurterne i haven vokser godt nu, og det er dejligt at gemme lidt til vinterens retter. Lige nu står mange af dem store og flotte, og man kan høste et hold til fryseren. Det gælder dild, mynte, løvstikke og estragon. Og snart kommer der også mere basilikum, end du kan nå at spise på tomaterne, der langsom rødmer i drivhuset.

Salvie er en god plante til køkkenet, men også til bierne. Den er nem at holde, måske er det noget for dig?

Så krydderurter

Har du endnu ikke et krydderurtebed, eller har du lige overtaget en have, der er ganske tom, kan du sagtens nå at plante krydderurter ud nu og så f.eks. persille, dild og koriander. Basilikum har det bedst i potter i drivhuset eller på terrassen, men den kan også plantes ud på et meget beskyttet og solrigt sted.

Krydderurter til bier og andre bestøvere

Et krydderurtebed er ikke kun for os, det er også et eldorado af pollen og nektar for havens insekter, og det ser du tydeligt nu, hvor timian og salvie står i blomst, og der flokkes en mængde bevingede besøgende. Måske tænker du, at du slet ikke har brug for så mange krydderurter, men det gør ikke noget. Du kan sagtens bruge mange af urterne i dine prydbede fx salvie er meget smuk, både blomsterne og løvet der kommer i flere farver.

Nu skal det ikke kunne spises det hele. Her er det de sidste okseøjer, der gør roserne selskab.

Boganmeldelse; Den selvforsynende familie

Koustrup & Co udgiver mange dejlige bøger. Den selvforsynende familie af Bo Egelund er bestemt igen undtagelse! Når jeg anmelder bøger, bladrer jeg dem først igennem, og lægger dem lidt. Læser indholdsfortegnelsen, laver nedslag i det, jeg syntes lyder mest spændende, og læser derefter hele bogen hurtigt igennem. Men det er sjældent, jeg får en bog i hånden, jeg læser med det samme. Den selvforsynende familie er en af de bøger. Det er en rigtig hyggelig bog; den fortæller ikke bare om selvforsyning, men også om mange af de overvejelser der ligger bag at begynde på projektet, og hvorfor det er så vigtigt at vi gør det! Den har lidt af det hele; fif, erfaring, humor, gode billeder fra både egen have og fremmede ditto. Bogen giver oplysninger om lovgivning og praktisk erfaring, og den fortæller om begåede fejl (noget jeg ofte savner i bøger, på blogs og nettet, for hvem laver det rigtigt første gang?) og at du med en kartoffelavler nabo, kan lave svinekød til 10 kr. pr kg. Hvem er bogen skrevet til? Alle der har en have, og vil mere end at dyrke græs. Der er vejledning i at starte en have op og om at lave hønsehuse, også om sædskifte og opbevaring af grønsager til vinterbrug. Ja, her er lidt af det hele, og der er altid noget nyt at lære – også for mig og dig. Så nu jeg har læst Den selvforsynende familie, er det min mors tur og så kæresten.

Bønner i varmen

Bønner elsker varme, så kommer de hurtigt op, og er derfor ikke nær så udsat for svampeangreb. Ved at blive ved med at så bønner kan du få en lang sæson.

bønnernes blomster er smukke, de kan sagtens stå i et prydbed.

Odder på Fyn

Odderen har fået godt fodfæste på Fyn, det lader til at Jylland er »fyldt«, og derfor flytter flere af disse imponerende dyr til Fyn. Hvor Odderen i Danmark har været tæt på udryddelse er den nu i stødt stigning. Læs mere her.

Hvornår har du sidst vasket din forrude?

Jeg kan huske som barn at køre ned igennem Europa på ferie. Når vi skulle have benzin på, var det min opgave at rense forruden – så min far ikke skulle at se udenom alle insektpletterne på de hastighedsfrie motorveje. Men er det stadig sådan? Eller er der blevet langsom færre flyvende insekter i luften? Det mener Krefeld Entomological Society, der har samlet insekter ind i mange år.

Denne kom fra en pose købt i et supermarked.

Deres undersøgelser tyder på, at insektvolumen på tyske indsamlingssteder er faldet med 78% på 24 år. Læs mere om insekterne og måder at indfange dem på, for ikke at tale om hvad der kan være skyld i dette fald i insekter her.

Naturoplevelser i Jægersborg

En ny boardwalk i Bøllemosen i Jægersborg Hegn giver de besøgende en mulighed for opleve mosen tørskoet, samtidigt med at mosebund og planteliv ikke bliver trampet ned… her er meget at se på og opleve. Men det er også et sted til refleksion. Derfor er der bygget små bålhuse, om du så bare skal have et hvil med ungerne og en mad, eller om du vil meditere. Navnet Bøllemosen stammer fra planten mosebølle, som er ret almindelig i området.

Affald er guld

Du tænker måske ikke så meget over det… men det er helt utroligt, hvad vi putter i skraldespanden. Smider ud og kaster bort. Men hvis vi sorterer det rigtigt, kan meget genbruges. Der er mange måder at gøre det på, og mange kommuner tilbyder nu også folk i lejlighed mulighed for at sortere.

Vi bruger plast over det hele, også i haven.

I København har beboerne i månedsvis kunne sortere hård plast, men nu også blød plast. Gør det en forskel? Ja, for det gør det hele meget nemmere. Det skal være nemt at sortere affald, for ellers får vi det ikke gjort. Vil du vide mere om sortering? så læs med her.

Blomster i fuld flor – og på film

Jeg taler ofte med både børn og voksne om, hvordan blomster og naturen som et hele, vokser, formeres og dør. Men til tider kan det være en noget svær snak der involvere tegninger og søgninger på nettet. Men det behøver man ikke mere!

Små blomster skal der også være plads til.

Denne smukke japanske film er et meget fint grundlag at tale ud fra, men den er også en fryd for øjet. Prøv eventuelt at sætte navne på de mange blomster der ses undervejs… det er faktisk morsomt.

En sød bi er en død bi?

Mange generes her om sommeren af bier, hvepse og svirrefluer. Men lad dig ikke forfalde til at klaske, fjerne eller udrydde dem i din have. For hvor er vi uden dem? Måske ender vi som flere steder i Kina, hvor de må bestøve frugttræer med fjerkoste, da der ikke mere er naturlige bevingede hjælpere. I denne vinter er der igen et stort antal bifamilier, der er døde, og det er kun de »tamme«, hvad sker der med de vilde?

I haven er der mange bier og insekter. Men så snart du ser ud i det store, grønne, industrielle landskab- er det til at forstå at der er noget galt. Foto: Stefan Keller

Brug en masse salvie

Salvien står flot nu, med store blade og blomster. Men hvad kan du bruge den til, for hvor meget fisk får du spist. I Italien er salvien meget brugt sammen med pasta, det kan kun anbefales. Jeg selv bruger også salvien i et fodbad, når dagen i haven er omme.

Slanger i hvidløg

Her mener jeg ikke det slangekød, du til tider kan købe i supermarkedet. Men måske går du i køkkenhaven, og ser, hvordan de lange stængler snor sig og ligner slanger i hvidløgsrækkerne. Men bare rolig, de er ikke farlige, du har slangehvidløg!

Der er flere slags hvidløg, blødnakkede og hårdnakkede. Hvis du har hårdnakkede, er der nu en stilk på vej – der kommer ikke blomster på, men en samling af små løg i toppen; topløg. Hvis du har tålmodighed, kan du bruge dem til opformering, men det tager 1–2 år, før de udvikler sig til et stort hvidløg med fed. Af de blødnakkede findes der flere slags, og hvis du har slangehvidløg, danner deres stængel lige nu de flotteste snoninger.

Hvis du ikke vil bruge dine topløg, så kan du bare spise dem. De smager skønt, og så hjælper det måske lidt imod de mange myg, vi har i år. Det er også en sjov gave til andre haveejere, der har lyst til at kaste sig over at opformere de små løg

Hvidløgene snor sig det bedste de har lært.

Normalt ville man tro, at det ville dræne løget for kraft at sætte en løgtop og måske gøre selve hvidløget mindre, men faktisk er det vigtigere, at du sørger for, at der er godt gødet og vandet, for at få større løg.

Vindere af Nordiske Haver

To heldige Havenyt nyhedsbrevs læsere er blevet udtrukket og det blev Bente fra Kalundborg og Bettina fra Viby J.

Kaprifolien er lidt overset. Den er god på skyggefulde steder, en skovplante.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 26, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider