Havenyt uge 5, 2010

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Lyset er vendt, og dag for dag føjes der nogle lyse minutter til vores dag. Det går den rigtige vej – mod forår – der er nu kun en måned til at det i følge kalenderen er forår. Men det er stadig vinter med masser af sne og frost, og det må vi få det bedste ud af, for meterologer spår, at vinteren kan fortsætte i flere uger endnu.

Det bedste ved vinteren er måske at vi kommer hinanden mere ved, vintervejret give alle noget at snakke med naboen om, mens man skovler sne side om side, de unge mænd i firhjulstrækkerne er blevet til hverdagens helte, når de hjælper fastkørte bilister ud på vejen igen, og naboer husker lige at se indenfor hos gamle og syge, når snestormen raser. Sneen har sat os ned i tempo og givet mere tid til eftertanke.

Sneproblemer

Mange steder i landet begynder det at knibe med pladsen, når sneen hober sig op langs hække og hegn. Lavere og mindre robuste hække risikerer at lide skade, når sneen væltes ind over dem. Foto: Karna Maj

Vintertid i hus og have

Et fint let snedække er godt for havens planter, men nu begynder sneproblemerne bogstavelig talt at tårne sig op, når hække og buske ender i store snebunker af fast hård sne. Og når snemængden nærmer sig knæhøjde, begynder det at blive vanskeligt at færdes i haven – og se hvor man går, og navnlig hvad man træder oveni.

Foråret kan vi ikke ane derude – ud over at fuglene synger lidt. Men de bruger mest energi på at spise i et forsøg på at overleve. Husk mange fodersteder med afstand, så de kan spise i fred og uden at bruge energi på at kæmpe om føde og foderplads.

Vindrossel

Fuglene har det hårdt i kulden og bliver næsten kuglerunde, når de puster sig op for at holde varmen. Her et fornemt besøg af en vindrossel. Foto: Karna Maj

Indenfor kan vi lave vores eget lille univers. Vi kan nyde vinterens ro – måske med at lave noget god mad af den langsomme slags og med vintergrønsager fra haven. Og her kommer der hver søndag de næste par måneder god inspiration fra Camilla Plum, som har gang i den sorte gryde.

Men foråret nærmer sig voldsomt, selv om alt er dybfrossent derude, og det er en god ide at planlægge og få købt frø i tide, så man ikke ender i køen i marts/april, hvor der kan blive leveringskø hos frøfirmaerne og udsolgte sorter. Forhandlerne sidder parat til at sende frø ud, og de fleste har for længst opdateret deres frølister for 2010.

Sæt gang i en potte med ingefær

Hvis man har en næsten ubændig trang til at få gang i potter og jord indenfor, så kan man starte med ingefær – det er tiden lige nu.

Ingefær bruger de fleste af os i større eller mindre omfang i maden. Normalt køber vi den, men den er faktisk let nok at dyrke, men det kræver, at man ved nogle helt basale ting om ingefærplanten. Ingefær er en tropisk skovplante, som ikke tåler ret meget direkte sollys, og som kræver masser af næringsrig jord og et lunt voksested. Læs mere i artiklen Dyrk dine egne ingefær. På to måneder kan planten blive op til en meter høj eller mere.

Rynkeblad

Længe leve de stedsegrønne i en hvid vinter. Lidt sol, tøvejr og grønne blade gør underværker. Rynkeblad er en stedsegrøn Viburnumart. Foto: Karna Maj

Tasty Plants – lige til at spise

Potteplanter er normalt ikke så interessante, hvis man vil dyrke spiselige planter, men Gartneriet Stendemose i Odense lancerer i foråret en række nyheder, hvor smagen er i centrum. De har netop i forbindelse med den store IPM messe i Essen vundet en Floradania award for bedste plantenyhed med deres Wasabi japonica. Wasabi kender alle, som spiser sushi, men nu kan man dyrke den i vindueskarmen, spise bladene i salat, men det er af roden, at man fremstiller den stærke wasabipasta.

Stor wasabi, Wasabi japonica, er en af de 6 potteplanter i serien Tasty plants, hvor de andre fem er: Hvidløgs-kaplilje, Tulbaghia violacea, Sød stevia, Stevia rebaudiana, kinesisk te, Gynostemma pentaphyllum, malabarkardemomme, Elettaria cardamomum, og dværgbanan, Musa acuminata. Gartneriet bruger til denne spiselige serie udelukkende biologisk bekæmpelse.

Kinesisk te kan tåle ned til -10°, så den burde kunne dyrkes ude i haven og overvintres i drivhus/udestue. Hvidløgs-kaplilje kaldes også for vild hvidløg og er flot i krukker udenfor i de frostfri måneder. Den har en ret gennemtrængende duft indenfor.

På jagt efter nye arter og sorter

Selv om haven er dækket af sne, så mærker vi, at dagene bliver længere, at lyset er ved at vende tilbage, og så begynder det at krible i fingrene efter at komme i gang med at så. Det er for tidligt, men ventetiden kan bruges til at finde ny inspiration til, hvad vi har lyst til at prøve at dyrke i år. De fleste haveejere er på udkig efter nye arter og sorter – det er altid sjovt at prøve lidt nyt hvert år. Der skrives mange og lange ønskelister i disse uger. Men husk lige at checke, om du har spiredygtige frø fra sidste år liggende – så kan der måske blive råd til lidt flere nye sorter.

Heldigvis er der rigtig mange hjemmesider, hvor man kan bruge timer på at kigge på frøsortimenter. Du kan i vores forhandlerguide finde de forhandlere med frø, som vælger at annoncere på Havenyt.dk – og det er de fleste af de danske.

I de kommende uger vil vi også her i Ugens Havenyt fortælle om nogle af de interessante nyheder fra frøfirmaerne. I denne uge præsenteres nyheder fra fire frøfirmaer.

Frøbutikkens nyheder

Frøbutikken har både økologiske og konventionelle frø indenfor blomster, grønsager og krydderurter. Her lægges der bl.a. vægt på gamle grønsagssorter. På hjemmesiden finder man en længere liste over nyheder i 2010.

I år er der flest nyheder i den spiselige afdeling. Af de mere usædvanlige kan nævnes: Rød pak choi og Salsola til sushi – den er ikke helt ny, men spændende. Listen med nye blomstersorter har bl.a. en edderkoppeplante med hvide blomster, Cleome hassleriana. I afdelingen med tilbehør er der nogle specielle zinkspirebakker i flere størrelser__

Primafrø har et bredt sortiment til rimelige priser

Primafrø har år for år opbygget et stadigt større sortiment med frø af alle slags og mange sorter. De fleste er konventionelle frø til meget rimelige priser, men Primafrø har også et økologisk sortiment af grønsagsfrø. Der kommer løbende nye sorter og de kan ses på forsiden under månedens nye sorter. I februar præsenteres en smuk sommerblomst Salvia coccinea ‘Coral Nymph’.

Grønsagssortimentet byder på en del sorter, som man ikke ser så tit, f.eks. røde gulerødder af sorten ‘Samurai’, lilla blomkål af sorten ‘Purple graffiti F1’, og aflange rødlige salatløg med mild smag af sorten ‘Furio’.

Frøtorvet udvider sortimentet med mange sorter

Frøtorvets speciale var fra starten staudefrø, men efterhånden er der kommet frø af træer, buske og klatreplanter til, desuden mange krydderurter, sommerblomster og toårige. I år er der alene kommet godt 200 nye sorter til.

Af spændende nyheder er to arter i blandinger af farver: Asiatisk Ranunkel, Ranunculus asiaticus Bloomingdale F1, med store dobbelte blomster og et røllikemiks i rød, rosa og violette nuancer: Achillea millefolium Flowerburst Red Shades F2. Af frønyheder inden for træer og buske kan nævnes den smukke violette sommefuglebusk Buddleja davidii ‘Violet’.

Trifolium Frø

Trifolium Frø er en Danfrø-butik med et meget bredt sortiment af havefrø, blomsterløg, spiseløg og læggekartofler. Desuden frø til græsplæne, blomstereng og vildtpleje. De har en fysisk butik i Skive, og har et stort og stigende postordresalg med onlinebestilling.

Trifolium frø er kendt for et stort udvalg i blomsterløg og har lige åbnet for bestilling af blomsterløg til at lægge i foråret – løgene leveres i marts. De har også en specialitet som svampemycelium, både til indendørs og udendørs dyrkning.

Camilla Plum og – den sorte gryde

Fra på søndag kommer der 8 nye udsendelser med Camilla Plum i køkkenet i gang med at lave langsomme retter af billige kødudskæringer og fisk og gode grove grønsager fra haven.

»De nye programmer er for de seere, som vil ofre tid og kærlighed på at lave god mad. Som vil lære de grundlæggende færdigheder, og som interesserer sig for råvarer udover dem, vi køber indpakket i cellofan nede i supermarkedet. Resten af seerne kan godt slukke, de vil alligevel hade hvert minut.« siger Camilla Plum om sine nye madprogrammer.

Så følg med fra søndag den 7. februar kl. 20.00 på DR2. Læs mere om Camilla Plum og – den sorte gryde.

Du kan tyvstarte lidt ved at læse en ny artikel af Camilla Plum her på Havenyt.dk – Kål og kræsenhed.

porrer i snedrive

Det er lidt svært lige nu at få fat i porrerne, hvis der er dyb sne. Kan man virkelig blive nødt til at købe? Foto: Karna Maj

Her er du: Forsiden > 2010 > Havenyt uge 5, 2010

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider