Året rundt i haven

Trådorm i selvsving

Af Karna Maj, mandag, 10. juni 2002

Trådorm

En lang trådorm – det skulle have været video, da den var i konstant bevægelse, og umulig at fotografere helt knivskarp. Den vred sig og svingede med den ene ende i alle retninger – også i lodret. Foto: Karna Maj

I morges ved 8–tiden skulle jeg lige en tur ned gennem haven og indånde regnluften og fryde mig over, at planterne havde fået en rimelig god sjat regn her til morgen. Pludselig fik jeg øje på noget, der bevægede sig mellem rækkerne med små pastinakplanter. Nærmest en sytråd, der svingede frem og tilbage med den ene ende og af og til vred sig. Faktisk var den slet ikke i ro. Her var de trådormene, som jeg for nylig havde besvaret et spørgsmål om til Spørg Eksperterne.

Jeg for ind efter kameraet – troede selvfølgelig, at det var den eneste. Men det var det langtfra. Der var masser rundt i alle bedene, ja endda oppe i en porre hang der en og svingede med forenden – gik jeg ud fra det var.

Trådorme er nyttedyr

Det omtalte spørgsmål var om lange hvide orm på jordbær, hvor svaret var at der antagelig var tale om trådorme, Mermithoides, der er karakteristisk ved deres længde i forhold til tykkelsen, nogle er i udvokset stand 10–20 cm lange. Trådorme er en art nematoder. Og tidspunktet passer jo så godt nok, da det netop er nu, de første jordbær er modne.

Trådormenes larver parasitterer insekter, og de kan til sidst forekomme i nøgleformede sammenrulninger, som udfylder hele kropshulen på insektet. Når de forlader værterne, findes de en kort tid i jordoverfladen, hvor de lægger æg. På fugtige, varme sommerdage kan de undertiden optræde i store mængder på jordoverfladen og på planter. Parasitteringen vil, så vidt man ved, altid reducere værternes frugtbarhed og måske gøre dem sterile. Der er tale om mange arter af trådorme og insekter af forskellige ordner, men man ved faktisk ikke så meget om parasitteringens omfang, værstspecifitet osv.

Trådorm

Selv oppe i en porre hang der en trådorm og svingede med den ene ende. Foto: Karna Maj

Panik på grund af uvidenhed

Men sjovt at opleve – og så vide, at de tilhører havens nyttedyr. Det kan man jo ikke ligefrem se. Faktisk er vor viden om alt krybet derude uendelig lille, så når vi går i panik over det, skyldes det ofte mere vor uvidenhed end fakta.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > Juni > Trådorm i selvsving

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider