Chokoladekosmos

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Chokoladekosmos er en nyere plante i danske haver, men vi holder allerede meget af den som sommerblomst. Ikke kun for duftoplevelsen, men også for den graciøse vækst. De dybt rødbrune blomster, nærmst mørkt okseblodsfarvede, dufter svagt af chokolade, men det er spørgsmålet, om det ikke mere er en vaniljeduft, som leder tanken hen mod chokolade.

Chokoladekosmos er en knoldplante med rodknolde som georginer, men vi køber den næsten altid som en flot – og dyr sommerblomst i knop eller blomst. Når frosten kommer, dør planten, og vi køber en ny næste år. Mange opdager slet ikke, at det er en flerårig plante med rodknolde. Og måske er det slet ikke en knoldplante, da stort set alle de potter med chokoladekosmos, vi køber, er stiklingeformerede og har en riset rod i stedet for knolde.

Hvis man har mulighed for at overvintre den frostfrit, kan man få glæde af den næste år igen. Det gælder også de stiklingeformerede.

Chokoladekosmos stammer fra Mexico

Chokoladekosmos, Cosmos atrosanguineus, stammer fra Mexico, med andre ord fra samme geografiske område som de andre Cosmos, vi dyrker i vores haver: stolt kavaler og svovlgul kosmos. Chokoladekosmos findes ikke længere i Mexicos natur, den er uddød.

Chokoladekosmos kom i dyrkning i 1902, og den er en klon og kan kun reproduceres via deling af rodknoldene. Den sætter ikke spiredygtige frø. De fleste planter fremstilles idag ved hjælp af stiklingeformering.

Chokoladekosmos tilhører kosmosslægten, der igen hører ind under kurvblomstfamilien.

Frit udplantet i et bed

De mange små mørke blomster på tynde stilke er utroligt fascinerende med baggrund af de friskgrønne blade. Foto: Karna Maj

Chokoladekosmos er til sol og sommer

Chokoladekosmos tåler ikke frost, og den skal derfor ikke udplantes eller stilles ud i krukker, før risikoen for frost er ovre. Den kræver fuld sol, men kan klare at stå med kun delvis sol. Den må ikke gødes for meget hen over sommeren, da det giver bladvækst i stedet for blomster, men jorden må gerne tilsættes lidt grov kompost, så jorden bliver luftig. Jorden skal holdes let fugtig, og den tåler ikke overvanding. Plantes den ud på friland, skal jorden være veldrænet, da rodknoldene rådner i for våd og kompakt jord.

Den er oftest drevet i blomst, når vi køber den, men vil ellers blomstre fra juni og til september/oktober, når der kommer frost. Har man overvintret den, bryder den lige som georginer spirehvilen sent, oftest først engang i maj.

Chokoladekosmos skal være i første parket

Chokoladekosmos bliver kun ca. 40–50 cm høj, og den skal plantes/stilles i første linje i haven, da den let forsvinder i et stort blomsterbed. Har man kun et enkelte eksemplar, så sæt den i en krukke et sted, hvor man ofte kommer forbi eller sidder. Den er velegnet forrest i et blomsterbed, hvor man lægger mærke til de smukke små og mørke blomster.

Chokoladecosmos plantet i forgrunden af et bed

Chokoladekosmos skal helt i forgrunden af bedet et sted, hvor man kommer lige forbi, ellers forsvinder den let i et bed med mange blomster. Foto: Karna Maj

Dyrkning som flerårig plante

I Danmark kan den ikke overvintre ude, og det er ikke altid, man har held med at overvintre den og få den i ny vækst i foråret. De fleste, som har held med at dyrke den som flerårig, har den i krukker og sætter hele krukken væk et frostfrit sted, når den er visnet ned. Lad være med at grave den op måske har den slet ikke knolde, men en riset rod. Hvis den har knolde og de endnu er små, har man samme problem som med georginer, at de kan tørre ud under opbevaringen.

Hvis man ikke kan vente til den naturligt sætter nye skud i maj, men vil have den tidligt i gang, kan man meget forsigtigt begynde at vande potten og drive den frem. Hvis planten har knolde i potten, så husk at den ikke tåler for meget vand.

Formering

riset rod

Hvis planten er blevet til ved stiklingeformering finder man en riset rod i potten og absolut ingen rodknolde. Lad være med at forsøge at dele den, det lykkes ikke. Bemærk de meget små tynde hvide spirer øverst i billedet – der er liv i planten efter overvintringen under frostfrie forhold. Foto: Karna Maj

Når planten når en vis størrelse, kan man dele rodknoldene, som man gør med georginer. Det gøres i det tidlige forår, inden den bryder med nye skud. Det er vigtigt ikke at beskadige rodknoldene.

Hvis planten er blevet til med stiklingeformering, har den en riset rod, som ikke er velegnet til at dele. Lad være med at forsøge, der er stor risiko for, at det mislykkes.

Kommentarer

Der er 23 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Sommerblomster > Chokoladekosmos

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider