Reolgravning – trin for trin

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Planter vokser bedst i en løs og smuldrende jord, og da de fleste planter har rødder under et spadestiks dybde, skal jorden også være gennemtrængelig for planterødder længere nede. I en sand- eller lermuldet jord, er det som regel ikke et problem. Men hvis jorden er meget kompakt eller meget leret, kan det være nødvendigt at løsne den i dybden.

På langt sigt er den optimale løsning dog at indrette sin dyrkning, så planterødder og regnorme gør arbejdet og den gode jord, der kommer ud af det, beskyttes af et lag jorddække det meste af året. Det kan du læse mere om i artiklen Sådan får du en løs og god jord.

Reolgravning

På kort sigt kan man løsne jorden ved reolgravning eller hollandsk gravning, som det også kaldes. Det er en ren fysisk løsning i to spadestiks dybde. Hvis virkningen skal bevares på langt sigt, skal jorden fremover holdes dækket med grønne planter eller brunt jorddække året igennem.

Metoden bruges også til at løsne jorden inden dyrkning af rodfrugter med dybtgående rødder; som f.eks. gulerødder, pastinak og ikke mindst den op til en halv meter lange skorzonerrod og havrerod.

Det er vigtigt, at man ikke endevender jorden, da mikroorganismerne lever i ganske bestemte jorddybder og dør, hvis de flyttes fra f.eks. øverste jordlag og dybt ned.

Reolgravning bør kun foretages, når jorden er bekvem. Det vil sige, at den skal være letsmuldrende, og hverken for våd eller for tør. Ofte er det optimale tidspunkt omkring 1. maj. Man bruger også metoden til at løsne jorden i forbindelse med en egentlig jordforbedringskur, som typisk udføres i juli.

Trin for trin

Nedenfor kan du se reolgravning trin for trin i billeder med forklarende tekst.

Jordløsning

1. Man starter en dybdebehandling af et bed ved i den ene ende af bedet at fjerne al jorden i et spadestiks dybde og bredde. Denne jord kommer man op i trillebøren, da den efter endt behandling skal tilføres i den anden ende af bedet. Foto: Karna Maj

Jordløsning greb

2. I bunden af den rende, man nu har lavet, løsner man jorden med gravegreben ved at vippe den løs og uden at vende jorden. På den måde får man løsnet jorden i to spadestiks dybde. Og det er løsningen i nederste niveau, der er det vigtigste i dybdebehandlingen og gør en forskel Foto: Karna Maj

Jordløsning spade

3. Når jorden er løsnet i bunden af renden hele vejen over, tager man spaden og flytter næste række af spadestik jord hen ovenpå den løsnede jord uden at vende den. Derefter løsnes jorden i bunden af den ny rende, der fremkommer. Således fortsætter man, til hele bedet er løsnet i to spadetiks dybde. Man slutter med at få en rende. Foto: Karna Maj

trillebør

4. Når man når til vejs ende i bedet, fyldes jorden i trillebøren ovenpå den løsnede jord i renden. Foto: Karna Maj

såbed

5. Jorden kultiveres og rives. Jorden fylder mere end før, og bedet kan laves let kuplet eller fladt med en kant. Når man herefter undlader at træde inde i bedet, bevarer det sin løse struktur i rigtig mange år, især hvis man sørger for at holde jorden dækket med planter eller brunt jorddække så stor en del af året som muligt. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Jordbehandling > Reolgravning – trin for trin

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider