Forum

Mysteriet i krydderurterne på 3.

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Martin Baltser, 15. marts 2017 kl. 14.26

Hej alle.

Vi er et par unge mennesker på et kollegie som i et par år nu har forsøgt at holde krydderurter en altan på 3 sal. Hvert år har det desværre slået fejl, og urterne bliver gullige, kedelige og giver nærmest ikke udbytte.

Der er sol hele døgnet, og vi vandet jævnligt så de ikke tøre ud. Vi bruger ikke gødning.

Jeg vil derfor høre om nogen har gode råd til dyrkningen af disse, ellers fifs til hvad vi gør galt? Kan de få for meget sol? Er det nødvendigt at gøde - og i så fald hvor meget?
Kan de stå for tæt? Andre ting?

Jeg håber nogen kan hjælpe med mysteriet i altan kasserne.

- Martin

1 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tilde P., 15. marts 2017 kl. 14.35

Hej.
Hvordan tror i ville komme til at se ud uden mad en hel sommer ? :-)
Spøg til side. Uden mad ingen groning. Det er næringsmangel så gød som det var enhver anden potteplante.

2 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lars Holt, 15. marts 2017 kl. 14.56

Pot om i større potte - fyld kompost i bunden og siderne.
Hvilke krydderurter er det, at I dyrker?
Dyrkes de i samme potte?

3 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 16. marts 2017 kl. 11.56

Hej Martin Baltzer

JA - nogle krydderurter kan få for meget sol.
Hvis planterne er købt som groende i en plast- eller lerpotte og har stået vindbeskyttet og solbeskyttet helt indtil I tager dem hjem, skal de vænnes til at få sol & vind & vand i et - for dem - nyt mix.
Planterne kan omstilles til nye forhold ved at have dem inde og sætte dem ud i mildt vejr (dvs ikke udsat for hård blæst / for sol i mange timer fra dag et). Udeopholdet kan trappes op fra et timestid til en dagstid over en periode på 8 - 10 dage - sluttende med udplantning, gerne efter Lars Holt's råd (indlæg nr 2). Beskyttelse mod vind kan være nødvendig de første uger efter udplantning.
Hvis I selv sår og gør klar til udplantning er metoden med at have planterne (når de er begyndt at sætte blivende blade) ude få timer ude til at starte med stadig en god metode. Tiden ude øges (helt op til fuld tid og også om natten) over en ugestid eller to.
Enkelte krydderurter skal have skygge 4 - 8 timer hver dag hele vækstperioden - det gælder for eksempel Brøndkarse.

Gødning er nok ikke nødvendig, hvis I kan skaffe kompost.

JA - planterne kan stå for tæt - det giver dem dårlige muligheder for god rodudvikling og dermed har hver enkelt plante dårligere mulighed for at udvikle stærke stængler og god bladsætning.
Afstanden mellem planterne er bestemt af deres vækstform og af deres livscyklus. En hovedregel er, at de et-årige kræver mindre plads end de flerårige, som jo skal have mulighed for at samle næring i et godt rodsystem eller som har brug for at sætte mange blade for at sikre længst mulig vækstperiode (gælder for eksempel de flerårige: Timian, Mynte, Esdragon, Skotsk Lostilk o.a.)

De mest oprette kan stå tæt. Dild / Koriander for eksempel kan fint plantes med nogle få cm mellem planterne).

De mere bladrige (nogen af dem flerårige) skal have god plads. Persille / basilikum / purløg for eksempel skal have 10 cm til naboplanten.

De buskede (og ofte flerårige) kræver rigtig meget plads. Timian / Mynte / Rosmarin / Merian for eksempel udvikler sig bedst med 20 - 30 cm mellem hver plante).

Jeg håber, at I ved at følge nogen af de råd, der dukker op i denne tråd kan få rigtig meget mere fornøjelse og masser af grønt drys fra Jeres altan !

Venlig hilsen
Lone

Nyt svar til emnet »Mysteriet i krydderurterne på 3.«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Byhaver > Mysteriet i krydderurterne på 3.

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider