Forum

Undgå flydende økologisk gødning

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Søren Duun, 15. april 2021 kl. 12.51

Det som jeg troede kun var et svensk problem med at de økologiske godkendte flydende gødninger (krav) viser sig også at være et problem i Danmark. Men hvor længe har det mon stået på...?

Lena Israelsson, der er en svensk forfatter og ivrig økologisk have dyrker har fuldt op på problemet og skrevet mange artikler. Nu har haveselskabet.dk også skrevet om det.

Fremover er der alt mulig grund til at lave det selv

haveselskabet.dk/undgaa-flydende-goedning-godkendt-til-oekologisk-jordbrug

1 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Svend Høst, 15. april 2021 kl. 14.52

Jeg har brugt Grandiol Organic Liquid Plant Food købt i Lidl i 2020 til de tidlige tomatplanter , planterne vokser fint og har sat de første små tomater af , hva" nu , er de nye tomater uspiselige , og burde planterne kasseres , og en tak til dig Søren for advarslen om dette produkt .

2 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 15. april 2021 kl. 19.48

Planter som har fået de forurenende gødninger bliver synligt misdannede. Tomater er vist endda særligt følsomme. Så hvis tomaterne ser fine ud ville jeg ikke kassere dem.

3 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren Duun, 15. april 2021 kl. 22.53

Forfatteren Lars Lund har svaret en læser omkring spørgsmålet, kan jeg erstatte den flydende økologisk gødning, der sælges i byggemarked med en hjemmelavet og billigere gødning.? Det kan man godt, men så skal man snart igang, da det kræver lidt planlægning...

Du kan sagtens selv lave det. Mest almindeligt er det at bruge brændenælder. De indeholder en stor del kvælstof og mineraler, især jern. Bedst er det at plukke dem i maj, inden de er i blomst. Kom 1 kg friske brændenælder eller 200 g tørrede nælder i 10 liter vand og lad det stå nogle uger, indtil nælderne er opløst. Rør i grøden hver dag og sæt en klemme for næsen. Udtrækket fortyndes med 10 liter vand pr. liter og er især velegnet til vanding af småplanter, men nogen gøder udelukkende med brændenælder. Du kan også gøde direkte på bladene ved at vande plantens blade med udtræk fortyndet med 20 liter vand til 1 liter udtræk. Du må ikke bladgøde i solskin, så svides bladene. Eller lav et udtræk af fast økologisk gødning, som du køber eller skaffer ad anden vej. Normalt bruger man 1 kg husdyrgødning i 10 liter vand og lader det stå til næste dag. (dog ikke tørrede hønsemøg her er ca 300 gram nok til 10 liter) Nogle dyregødninger er stærkere end andre, eller har mere kvælstof, og mængden skal derfor justeres i forhold til hvilken slags gødning, du bruger. Indhold af kvælstof pr. 10 kg fast gødning: kvæg 50 g, so 70 g, hest 69 g, får 79 g, fjerkræ 269 g. Kaningødning og duegødning indeholder meget kvælstof. Prøv dig frem. Bliver planterne lyse, skal blandingen være stærkere. Omsat kompost kan bruges på samme måde. Menneskeurin er næsten sterilt, og kan spædes op med 9 dele vand til 1 del urin. Menneske urin indeholder ca. 4,5% kvælstof, 0,4 g fosfor og 1,2 g kalium. Menneskeurin må godt bruges i haven, men ikke på landbrugsjord, og af hensyn til eventuel smitte, skal du ikke gøde planter, som skal bruges til frisk forbrug eller snart skal høstes. Skyl under alle omstændigheder grøntsager, der skal spises.

Som en lille sidebemærkning hertil skal det nævnes at udtræk af kompost, kaffegrums og æggeskaller også kan bruges, men sidstnævnte indeholder kun kalk... Søger man på amerikanske hjemmesider som f. eks "make your own organic fertilizer" finder man mange sjove eksempler på gødninger der kan bruges i haven og drivhuset...

Nyt svar til emnet »Undgå flydende økologisk gødning«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Drivhuset > Undgå flydende økologisk gødning

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider