Forum

Om 3 uger er det slut med friheden

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Finn Jensen, 23. august 2007 kl. 10.28

Efter 15. september må høns og ænder ikke længere gå frit i haven. Hønsene må ikke gå og skrabe lidt hist og pist og spise insekter og grønt. Ænder må ikke rende rundt og guffe snegle i sig i haven. De skal være overdækket med net af hensyn til faren for at få fugleinfluenza fra trækfugle. – siger Fødevarestyrelsen. De skal være overdækket i 2 måneder og igen til foråret.

Reglerne blev indført da mediehysteriet om fugleinfluenza kørte i højeste gear og langt de fleste troede at det var vilde trækfugle der bragte smitten rundt. Sådan er det ikke mere.

De fleste ornitologer og viruseksperter er enige om at det ikke er trækfugle der bringer smitten rundt, men derimod den menneskelige transport af fjerkræ og fjerkræprodukter. Selv FN landbrugsorganisation FAO er inde på det i deres seneste rapport om fugleinfluenza i Europa. De anbefaler at fokus rettes mod landbrugssektoren og handlen med fjerkræ.

De fleste andre europæiske lande har da også indført lempelser for hobbyfjerkræ. I Sverige har de jo længe haft den regel at hobbyfjerkræ ikke skal være overdækket. I Holland indførte de i foråret samme regel, at hobbyfjerkræ ikke skulle være overdækket. I Tyskland er der ganske vist en generel regel om at fjerkræ skal være indendørs eller overdækket, men det er kun i specielle risiko-områder at den regel overholdes. Udenfor disse områder gives der uden videre dispensation til at have fritgående høns og ænder på hobbyplan. I England er der ingen krav om overdækning.

Reelt er det kun i Danmark at der er krav om at hobbyfjerkræ skal være overdækket med net. Vore nabolande har ikke disse regler. At der er regler om overdækning af høns og ænder i haven betyder at mange steder bliver fuglene unødvendigt begrænset i den plads de har til rådighed.

Kravet om at høns og svømmefugle (ænder og gæs) ikke må holdes sammen, er der reelt heller ingen begrundelse for blandt små hobbybesætninger, her er der ikke fare for den frygtede mutation af fugleinfluenza, som ved store erhvervsbesætninger. Det er også sådan at hvis man i Tyskland har fritgående svømmefugle skal der tages blodprøve med jævne mellemrum. Det er dyrt, så det kan man slippe for hvis man har høns til at gå sammen med ænderne. Så i Danmark er det forbudt, men i Tyskland er det et krav. Heller ikke i England er der nogen begrænsninger for at høns og ænder må gå sammen.

Efter pres fra Økologisk Landsforening vil Fødevarestyrelsen lempe reglerne for erhvervsmæssig hold af ænder og gæs. Men der er ingen meldinger om lempelser for hobbyfjerkræ.

Vi er nu langt klogere med hensyn til hvordan fugleinfluenza smitter. Reglerne for hobbyfjerkræ kan og bør derfor lempes. MEN det sker ikke uden pres.

Politikerne mener at det ikke er noget stort problem at overdække hønse og andegårdene med net, eller at holde høns og ænder adskilt. Men hvad ved de om det. Der er jo ikke dem der står med problemet i dagligdagen. Vi bliver derfor nødt til at vise dem at det er et problem. Send derfor en mail med et billede og/eller en beskrivelse af hvorfor det er et problem til Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri som reglerne hører under på dette link

folketinget.dk/default.asp?id={A38552C6-FA46–462C-95A2–1396C0379C59}
(husk at vælge det rigtige udvalg)

Eller send det til Dansk Fjerkræ Forum, så sender vi det videre. Adressen er presse@fjerkrae.dk

80.000 familier med høns og ænder i haven er besværet af unødvendige og forældede regler. Det er kun efter pres fra dig at vi kan få reglerne ændret.

Nyt svar til emnet »Om 3 uger er det slut med friheden«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyr i haven > Om 3 uger er det slut med friheden

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider