Forum

Dværghøns og musvåger

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Sanne Holm Larsen, 7. december 2007 kl. 18.51

Hhmmm.

Er medlem af ornitologisk forening.Elsker at studere fugle.Har fulgt vores lokale musvåge- par i flere år med stor interesse og har med sorg i hjertet fundet den ene nedkørte unge efter den anden,hvert år.

I år fik vores unger en god start.Det lokale gods havde fået svækkkede fasankyllinger fra Polen som, sammenlagt med den køglige fugtige sommer og dermed yderligere svækkede kyllinger,gav musvåge ungerne kronede start betingelser.

Og især den ene unge er blevet stor og særdeles pågående.Jagtede sidst på sommeren fasankyllinger lige rundt om ørene på mig.Desværre ser det ud til at den nu har fået kig på mine højt elskede og knapt udvoksne dværghøns.Hønsene er ikke bange for den og måske er den bare nysgerrig.Har I nogen erfaringer? Tager musvåger dværghøns?

Venlig hilsen Sanne

1 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: A.M. Lønbæk Planteskole, 8. december 2007 kl. 17.09

Musvåger plejer ikke at tage dværghøns,da de ikke kan fastholde dem med deres forholdsvis små kløer, og har svært ved at dræbe større bytte. Vore dværghøns har aldrig været bange for vågerne,selvom de sidder i træerne i haven,hvorimod spurvehøgen gør dem rædselslagen. Tårnfalken er de også ligeglade med,men duehøgen udser sig de hvide høns først,så de mørke klarer sig bedst under havens buske.

De musvågeunger der er vænnet til fasankyllinger, vil sansynligvis blive ved at tage fasaner som voksen,og derfor er de udsatte for at blive skudt af jægere,der mener de truer deres udsatte fasaner,selvom det er ulovligt.

At iagttage musvågerne lære deres unger at fange mus på stubmarkerne er bare så skønt!

Held og lykke med havehønsene.

Anne Marie

2 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Sanne Holm Larsen, 8. december 2007 kl. 18.15

Jeg nyder " mine " musvåger. De er en daglig glæde og de gamle forældrefugle følger os i behørig afstand og synes vi er interessante.Der findes ikke meget bedre end en musvåge som,lige over ens hoved udråber sit revir.Jeg har oplevet,hvor absurd det end lyder, at vores høns + hane gjorde fælles front mod musvågen.De stormede ned mod den, fordi de opfattede den som en konkurrent til deres daglige gufmad,som serveres i 2 skåle.Musvågeungen syntes åbenbart det blev for meget med al den virak og fortrak.

Men ikke mere end at den dagen efter var på plads igen i sit yndlingstræ i haven.

Jeg kan bare ikke lodde om den sidder og pønser på hønsesteg eller bare er hammer nysgerrig.

For 2 år siden havde vi en meget stor unge som brugte det meste af en dag på at udforske og studere vores vildt hegn.Den bed i det og hoppede på det,forsøgte at komme under det osv. Afprøvede det på alle måder.Deror ved jeg at det er særdeles nysgerrige og videbegærlige fugle og jeg håber og beder til at det også er det det handler om mht. mine høns.

Venlig hilsen Sanne

3 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: A.M. Lønbæk Planteskole, 9. december 2007 kl. 9.37

En stor del af musvågens føde består af regnorme og biller,som den fanger på jorden, og det skal ungerne jo også lære.

Man ser ofte,de sidder på jordtuer eller vralter/hopper på græsmarker i søgen efter føde.Om de kan stampe regnormene op,som visse andre fugle gør,ved jeg ikke.

Regnorme består af 80% protein og har et næringsindhold på højde med oksekød.

Mine havehøns har jaget fasaner ud af haven præcis ligesom dine gør:fælles front!

Jeg savner dem,naboens hund tog dem en efter en.:-(
Anne Marie

4 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Finn Jensen, 10. december 2007 kl. 16.00

Musvåger tager dværghøns, og kan også tage større høns. Jeg har selv fået taget en dværghøne af en musvåge. Helt sikkert, for jeg så det ske i haven. Så jeg ville være lidt forsigtig med hønsene, specielt hvis maden bliver knap senere på vinteren

5 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Finn Jensen, 10. december 2007 kl. 19.21

Hov, opdagede lige at du skrev "Det lokale gods havde fået svækkkede fasankyllinger fra Polen". Hvad mener du egentlig med det. Var de syge eller hvad. Vi har tidligere set et eksempel med illegal import af syge fasaner til udsætning, helt uden om alle papirer, godt nok fra Spanien og ikke fra Polen. Heldigvis havde de her fasaner "kun" hønsetyfus, så der skete heldigvis ikke det store. Men set i lyset af den helt håbløse veterinære kontrol (eller rettere mangel på samme) i Polen, så vil jeg da godt høre nærmere om de her fasaner. Det kan være langt værre for både musvågerne og hønsene, hvis der er importeret syge fugle fra Polen og sat ud i naturen.

Du må meget gerne skrive til mig, hvis der er behov for at grave lidt mere i dette, eller evt. fortsætte her

6 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Sanne Holm Larsen, 12. december 2007 kl. 13.06

Hej Finn
Tak for din advarsel vedr.musvåger som kan tage dværghøns.Vedr de polske fasaner :
Jeg tror ikke at de var dicideret syge ved ankomst,men fik fortalt af nogle af godsets ansatte at de var nogle skravl,blev leveret for sent og ikke kunne finde ud af at søge ly for al regnen,men bare blev siddende og dermed blev yderligere svækkede.Mange af dem døde af sig selv,- og som nævnt når musvåge ungerne skulle øve sig var de jo nemme at slå ned på.

Jeg kunne da også ved selvsyn konstatere at de opførte sig helt anderledes end normalt.

Bl.a. forvildede de sig afsted alene hvor de jo ellers altid er flere sammen og flere gange fandt vi dem i vores drivhus når døren havde stået åben,eller de tullede rundt alene på grunden og virkede helt kuldrede.

Og uden at have forstand på det har jeg ike observeret nogle syge eller mistænkeligt flere døde fugle osv end normalt,og på nuværende tidspunkt burde det vel have vist sig?Vores høns er bestemt også meget sunde,og får pt.megen motion i forsøget på at holde naturens øvrige beboere fra foderet :)
Venlig hilsen Sanne

7 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Finn Jensen, 14. december 2007 kl. 17.01

Tak for uddybende forklaring. Men stadigvæk så burde den polske dyrlæge der gav tilladelse til eksport jo ok have stoppet det, hvis de er nogle skravl. Du har nok ret i at det ikke var smitsomt, når det ikke har vist sig nu.

Held og lykke med hønsene og musvågerne.

8 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Alice E., 11. april 2009 kl. 10.40

Måske burde mit indlæg på hos M&M (muldvarpe og mosegrise) men denne tråd er blevet noget useriøs.

Vil gerne vide, om tårnfalke tager M/M og hvad ellers udover mus?

Har nemlig et meget højt fyrretræ, de kunne være i. Forslag til, hvor meget jeg klipper af grenene, og om kassen skal helt i top, og om toppen af træet skal helt af m.m.m. modtages med tak.

9 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anonym bruger 1, 11. april 2009 kl. 13.39

Hej Alice.

Tårnfalken er en yderst specialiseret musejæger, så du skal ikke regne med den store virkning på en M/M bestand. Men tårnfalken er en meget charmerende lille rovfugl, som du vil få megen glæde af at have boende i haven. Hordan kassen skal være og hvordan den placeres, kan du få meget at vide om på: Fugle og natur.dk.

Mvh. Hans

Nyt svar til emnet »Dværghøns og musvåger«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyr i haven > Dværghøns og musvåger

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider