Forum

Hvordan skal jeg håndtere mine Valnødder

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Mark Bjufstrøm, 20. februar 2018 kl. 11.32

Sidste år i oktober fandt jeg et valnødde-træ, og i den næste måneds tid var vi jævnligt forbi og samlede en masse nedfaldne nødder. Det var så sent på sæsonen at de jo skulle være klar (Se billede). Jeg prøvede at finde ud af på nettet hvordan de skulle opbevares, men her snakkede man kun om opbevaring - efter - at man havde fået skrællen af, men det lykkes mig aldrig at få skrællen af ... ikke af en eneste. Så prøvede jeg at tørre dem med skræl .... med den tanke at man måske så kunne skrælle dem senere .... men resultatet var blot at samtlige efterfølgende var sorte og mugne indeni - Samtlige.

Så hvad gik galt? Det var fuldstændig umuligt at få den grønne skræl af ... jeg prøve at både banke... skære ... skrælle ... men efter 10 min ... var det eneste jeg havde opnået var sorte fingre.

Så måske er det egentlige spørgsmål - hvordan får jeg skrællen af?

1 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Kim Petersen, 20. februar 2018 kl. 12.36

Du bliver nødt til at venter med at samle til valnødderne selv falder ned af træet, de er ikke færdigmodnet før. Så du får ikke noget ud af nødderne selv om du får pillet den grønne skal af.
Alternativt kan du plukke dem langt tidligere (i august måned). Så kan du skære dem i kvarter og komme brændevin på :-).

2 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mark Bjufstrøm, 20. februar 2018 kl. 12.58

Hej Kim
Tak for dit svar, men jeg er ikke helt sikkert på at jeg forstår det. Alle de nødder vi samlede var nogle der var faldet ned fra træet selv - og meget sent på sæsonen - De fleste blev samlet I November (og det var ikke fordi der havde været nogen kæmpestorm ... der dryssede bare nogle ned hver dag)

3 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ayoe B. P., 20. februar 2018 kl. 13.20

Well, det valnøddetræ du har fundet, er muligvis et krydsnings-træ eller en ældre sort, som ikke slipper yderskallen så let. Normalt så flækker de nemlig ved nedfald, så det er forholdvis simpelt at pille selve nødden ud.

Med andre ord, så tror jeg at du blot har været ualmindelig uheldig med netop at finde et træ, der ikke opfører sig som valnødder normalt gør. Og det er der nok ikke så meget at gøre ved - m.m. der er andre herinde på forum, der har en løsning.

Selv tænker jeg, at det måske kan være en idé at tørre yderdelen på dem ved lav varme i ovnen, inden man banker let på dem og på den måde måske kan pille yderhinden af? Men eftersom jeg aldrig selv er stødt på dette problem, så er det kun et gæt.

4 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: A.M. Lønbæk Planteskole, 20. februar 2018 kl. 20.36

Det er sikkert sort eller japansk valnød du har samlet. De slipper ikke skallen og kan ikke spises. De står nogle steder som prydtræ.
Tag et nærbillede af en nød uden frugtskal. måske kan det opklares på den måde.
Hilsen
Anne Marie

5 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mark Bjufstrøm, 20. februar 2018 kl. 21.59

Hej. Tak for hjælpen/svaret.
Det lykkedes mig faktisk at skrælle én valnød - efter ca. en ½ times hård kamp, så jeg ved godt hvordan den ser ud (Se vedlagte billede)
Udover det kan jeg oplyse at jeg fandt træet inde på Byhøst: www.byhøst.dk/kort/179?noedder%5B%5D=110&=Filtr%C3%A9r
(De 2 træer inde I Valby-parken nede ved Gammel Køge Landevej)
Jeg ved ikke om det hælper på arts-bestemmelsen ;-)
Mvh Mark

6 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Horsum, 23. februar 2018 kl. 22.00

Hej!
Jeg tror, som A.M. Lønbæk, at du har været uheldig og fået fat i en uspiselig sort. Normalt vil valnødder have sluppet dele af den grønne skal, når de falder ned. Og brug handsker, når de skal pilles, valnøddesaften farver rigtigt meget- og skal slides af! ;-) Man kan dog også gnide hænderne med citronbåde. Men...

Mvh
Tine- det med saften, ja- jeg er offer for det. Men valnøddesnaps er super, især når den er lagret i flere år... Uhm.

7 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mark Bjufstrøm, 25. februar 2018 kl. 20.23

Tja - det var jo trist, men det er der jo ikke så meget at gøre ved. Så har jeg et sidste spørgsmål til alle specialisterne. Det var mit ønske at lave valnøddesnaps, da den jo af mange er udtalt til at være meget velsmagende. Hertil skal man jo så imidlertid bruge unge nødder med skal.
Er der noget I vejen for at man bruger denne sort til snaps?
Mvh
Mark

8 af 8 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: A.M. Lønbæk Planteskole, 26. februar 2018 kl. 20.26

Du kan ikke bruge Juglans nigra,som du jo kender, men Juglans regia,da den skal skæres igennem som umoden (10.august) inden den lægges i spiritus.
Anne Marie

Nyt svar til emnet »Hvordan skal jeg håndtere mine Valnødder«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Hvordan skal jeg håndtere mine Valnødder

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider