Forum

Flis eller kakaoskaller under næsten nyplantet hæk

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Kirsten Rask, 14. april 2008 kl. 14.41

Vi har en bøgehæk som blev plantet i efteråret 2007 – vi overvejer at lægge noget jorddække, dels for at holde på fugten, dels for mest muligt at forhindre ukrudt. Skal det være flis eller kakaoskaller? eller noget helt tredje?

1 af 1 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 15. april 2008 kl. 21.15

Hej Kirsten Rask

Jorddække er af de to grunde, du nævner en rigtig god idé – også selv om der medgår lidt næringsstoffer fra de øverste jordlag til den omsætning af jorddækkematerialet, som går igang fra den dag, hvor du lægger materialet ud på jorden.

Der er nogle slags ukrudt, som hverken flis, bark eller kakakoskaller kan hindre i at gro, selv om du lægger et meget tykt lag (10–15 cm).

Så hvis du har skvalderkål, tidsler, agerpadderokke eller senegræs skal du gøre andet og mere end at dække jorden...

Kakaoskallerne KAN danne en sammenhængende skorpe ihvertfald en periode, hvor der ikke falder meget kraftig regn. Det kan være en fordel, fordi lyspåvirkning er en af igangssætterne for spiring af en del ukrudtsfrø.

Kakaoskallerne kan i heldigste fald derfor MÅSKE bruges i lidt tyndere lag end træflis og barkflis, som ikke helt så hurtigt "klistrer" sammen.

Da indkøbsprisen på kakaoskaller er næsten dobbelt så høj som på træflis kan det jo være med til at afgøre sagen. Barkflis er oftest en del dyrere end træflis.

Hvis du hører til de, der tænker over, hvor meget transport, der skal til at få kakakoskaller / træflis / barkflis frem til din havelåge, så er det vigtigt at vide, at kakaoskaller er et restprodukt fra kakaofremstilling – så transporten (i Danmark altså!) er ikke særligt forskellig fra transorten af træflis, der jo også produceres i Danmark. Barkflis er oftest produceret i Sverige, men kan være produceret her i landet.

Jeg har selv med et godt resultat lagt 4–5 cm kompost ud under en nyplantet bøgehæk hvert forår de første 4 år efter plantningen.

Jeg luger rigtig grundigt i marts eller aprill og slutter af med at dække jorden med kompost. Det hindrer ikke helt ukrudtsspiring – bl.a fordi solsortene især ynder at "rode" i jorddækningen for at finde føde.

Men det gør efterfølgende lugning lettere, fordi jorden ikke tørre ud og bliver hård (jeg har en lerholdig muldjord i haven).

Efter fire sæsoner dækker hækken jorden meget godt og skyggevirkningen fra bladene er herefter næsten tilstrækkeligt til at hindre fremspiring af ukrudt.

Med venlig hilsen
Lone

Nyt svar til emnet »Flis eller kakaoskaller under næsten nyplantet hæk«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Flis eller kakaoskaller under næsten nyplantet hæk

Søg:

StΓΈt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider