Forum

Kaffe i komposten

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 13. oktober 2009 kl. 14.47

Kaffegrums kan være et udmærket supplement til en kompost bunke. Grundene er af kaffegrums er forholdsvis rig på kvælstof og giver bakterier den energi, de behøver for at vende organisk materiale til kompost.

Kaffegrums indeholder 2 procent ren kvælstof og er et sikkert alternativ som kvælstof-rige gødning i en kompost bunke, på lige fod med bl.a. hønsegødning forklarede Cindy Wise, koordinator for kompost specialist program på Lane County kontor i Oregon State University Extension Service.

En masse mennesker ønsker ikke at bruge dyr-gødninger på grund af bekymringer om patogener," siger Wise.

Efter brygning, er kaffegrumset tæt ved at have en pH-værdi på, mellem 6,5 og 6,8. Syren i bønner er for det meste vandopløseligt, så det udvaskes i den kaffe, vi drikker.

I perioden fra 2001 og frem til nu har Wise indsamlet og komposteret næsten 200 tons kaffegrums fra 13 caféer og kiosker. Det svarer til omkring 25 store bunker fuld af kaffegrums. Alene anslås det at der drikkes og udsmides omkring 1/2 million kilo brugt kaffegrums ud om året, siger Wise. Genbrug af denne værdifulde kompost giver mening, både økonomisk og miljømæssigt," sagde hun.

Wise er overrasket over resultatet. Gartnere og dem, der benytter kompost burde indsamle kaffegrumset og sørge for at lave aftaler med café – ejerne, for at indsamle det
Tager man og sætter en ren spand med låg på cafeerne og mærker dem med navn og telefonnummer, lader det stå i butikken kan man hurtig indsamle en del.

Her er nogle forslag til at anvende kaffegrums i haven

Bland to dele jord med en del kaffegrums.Tilføj lidt kvælstofgødning. Kaffegrums vil fremme væksten af mikrober i jorden, og disse bruger kvælstof... Mens mikrober nedbryder kaffegrumset vil det kvælstof, der bliver tilgængeligt fra bl.a. grumset udgøre en kilde til næringsstoffer til dine planter.

Spred grumset på jordoverfladen, for så at dække med blade og barkflis.

Tilføj kaffegrumset til din kompost bunke, blandt det med en del frisk afklippet græs til en del kaffegrums,. Vend det en gang om ugen og dette vil være klar om tre til seks måneder.

Kaffegrum kan også blandes med visne blade. Bare sørg for at tilføje et højt kulstofkilde, så blade og kvælstof kommer i balance.

Komposten kan gemme i plastposer til brug ved en senere lejlighed. Kaffefiltre af papir kan også komposteres. Det er vigtig at huske på at gødningsværdien i kaffegrumset kun er til gængeligt når grumset er omsat til kompost. Kulstof/kvælstof forholdet er 1:20. Samme størrelsesorden som nogle husdyrgødning. Spiring test i Eugene viste, at ukomposteret kaffegrums, føjet til jord omkring en fjerdedel af mængden, viste dårlig spireevne og hæmmet vækst i salat frø. Derfor, skal det komposteres før brug i

Wise og hendes kompostering projekter har ført uformelle forskning om kompostering af kaffegrums. Hidtil har de konstateret, at kaffegrums bidrager til at fastholde høje temperaturer i kompostbunken... Høje temperaturer reducerer potentielt farlige patogener og dræber frø fra ukrudt og grøntsager, som blev føjet til bunkerne. De har bemærket, at kaffegrums ud over at forbedre jordens struktur, tiltræk en masse regnorme.

Når kaffegrums udgjorde 25 procent af omfanget i deres kompost bunker, blev temperaturerne i bunkerne mellem 135 grader og 155 grader varm i mindst to uger, tid nok til at have dræbt en "væsentlig del" af patogener og frø. I modsætning hertil har gylle i forsøgene ikke mulighed for at opretholde den varme, så længe...

" "Vi var forundrede over de resultater, vi fik med kaffegrums, når vi gjorde forsøget," sagde Wise.

En anden kompost specialist, som har fuldt projektet er tilfreds med de resultater, han får fra det kaffegrums han har indsamlet fra motorvejs cafeerne omkring Company i Springfield for at bruge det på sin gård på Pleasant Hill.

"Det dræber ukrudt. Jeg kan få bunkerne meget varmere og det nedbryder komposten bedre med kaffegrums, end jeg kan med gylle. Det fungerer fantastisk." Siger han.

"Desuden kan det være med til at holde så meget at det organiske affald ud af lossepladsen. En god måde at reducere udledningen af drivhusgasser på, fordi organiske stoffer nedbrydes og producere metan. Methan er omkring 25 gange så slemt, som kuldioxid, en drivhusgas," siger Dan Hurley.

Genanvendelse og indsamlingen fra cafeerne fremmer også samspillet mellem samfundet dens beboere og lokale virksomheder. Kaffegrumset bør indsamles i nærmiljøet hvilket betyder, at der ikke skal benyttes brændstof til lastbiler, der så skal deponere det til fjernliggende områder.Adapted from materials provided by Oregon State University.

1 af 7 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Pirmin Isele, 18. juli 2016 kl. 10.29

i ovennævnte artikel omtales anvendelse kaffegrums til kompostbunker. man skal bare sørge for at
" tilføje et højt kulstofkilde" så blade og kvælstof kommer i balance
Hvad mener man med kulstofkilde???

2 af 7 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Gert Er Glad For Haven, Også For Ukrudt., 18. juli 2016 kl. 11.20

Så kan jeg tilføje, at kompostormene er næsten lige så glade for kaffe som jeg er. Jeg har i flere år omsat alt mit kaffegrums og -filtre i kompostbunken, og det er utrolige mængder de små kræ kan omsætte.
Det seneste år har jeg også hentet alt kaffegrums og -filtre fra et nabofirmas frokoststue, hvor jeg har stillet en plastspand med låg som jeg tømmer regelmæssigt. Det hele bliver til god kompost og jordforbedring i min have.

3 af 7 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Pirmin Isele, 18. juli 2016 kl. 12.43

Tak for tilbagemeldingen,men jeg savner stadigvæk oplysningen om "kulstofkilde" som er omtalt i Søren S. Duun`s artikel om kaffegrums de 13. Oktober 2009
Ved kompostering af kaffegrums skulle man opnå høje temperaturer som vil nedbryde ukrudtsfrø og patogener.

4 af 7 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Sofus Ryge Petersen, 18. juli 2016 kl. 13.22

"kulstofkilder" er plantemateriale, papir og andre materialer der er rige på cellulose.

Mvh Sofus

5 af 7 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Gartner Duun, 18. juli 2016 kl. 14.46

Jeg er senere blevet oplyst om, at den omsatte kaffegrums også indeholder kalium, der styrker frugtdannelsen og blomsterfloren hos roser .
Det siges også at kaffen skulle holde lus væk fra
roser og liljebiller fra liljer .

6 af 7 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tine Andersen, 18. juli 2016 kl. 18.55

Bananskræl er også guf i komposten... Og baner og melon er rige på kalium, hvilket også kan være godt for personer med for højt blodtryk. NB! De kan ikke erstatte medicinsk behandling! Men støtte en sådan.

Mvh
Tine- men et sted har jeg læst, at ræve kan være glade for kaffefiltre, så måske er det bedre med lukket kompostering?

7 af 7 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lars Holt, 8. august 2016 kl. 10.23

Det er voldsomt høje temperaturer, der er nævnt, 135 til 155. Det må da være grader Fahrenheit?
Det svarer til 57-68 grader Celsius, altså hvad vi opnår ved en god varmekompostering.
Kaffegrums skulle kunne drysses direkte ud omkring gulerødderne, og dermed forhindre/nedsætte gulerodsfluens angreb på gulerødderne.

Nyt svar til emnet »Kaffe i komposten«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Kaffe i komposten

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider