Forum

Orkulation af roser?

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Lenike Brorsen, 19. januar 2011 kl. 9.04

hej
håber der er nogle mennesker herinde som kan svarer mig på hvordan man orkulere roser?
hvilken og hvor på grundstamme orkulere man på?
hvornår skal dette helst gøres?
opbevaring efter orkulation... friland eller drivhus?

1 af 1 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Boi Jensen, 20. januar 2011 kl. 9.13

Hej Lenike
Okulation laves i juli-august - og omkring 20. august er det slut, hvis det skal lykkes.
Okulationen sker på forårsudplantede grundstammer, som kan være forskellige egnede, enkeltstammede frøplanter af f.eks. "Rosa multiflora", "Rosa Rubiginosa" og nok den allerbedste "Rosa corymbifera Laxa", som stort set alle "engelske roser" er lavet på.
Hvis du vil lave roser her i foråret, skal de podes nøjagtigt som æbletræer, men det kan være svært at finde grundstammer, der har den rette tykkelse, idet de skal være et år ældre end de, der bruges til udplantning for okulation senere på sommeren.
(jeg har nogle)
Okulationen laves med et T-snit i barken, der åbnes og et stykke bark med en knop sættes i T-et og der bindes, så der ikke kan komme fugt i åbningen, podeelastikker eller specielle gummilapper med kramper. Så er det bare at vente til næste forår, sidst i marts - her klippes toppen af grundstammen og knoppen, der forhåbentlig har overlevet og er groet fast, er så den øverste på planten. Når den vækkes til live af lys og varmen, vil den skyde og kan blive en halvstor plante og blomstre allerede første år. Til efteråret flyttes den til blivestedet, med okulationsstedet 10 cm under jordhøjde. God held med roserne!
www.de-gamle-sorter.dk

Nyt svar til emnet »Orkulation af roser?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Orkulation af roser?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider