Skrevet af: Kasper Wæhrens, 11. juni 2013 kl. 17.11
Emnet er diskuteret før - men muligvis er der nyt på tapetet... Hvad siger eksperterne?
Jeg døjer som så mange andre med at mit græs dør og visner når min hund tisser på det. Hunden er sund og rask og har ingen problemer.
Græsplænen dør i etaper i takt med som han kommer frem, og det hele ligner et fejlfarvet skakbræt.
En landmand har nu foreslået mig en ekstra god gang gødning af plænen for at gøre græsset stærkere, men også for at sænke surheden i plænen - hvorfor den skulle være mere modstandsdygtig overfor tis fra hunde.
Er dette blot en vildfaren idé, eller er der noget om snakken?
Er der evt. andet der kunne virke således plænen ikke dør - udover at fjerne hunden fra området eller fjerne græsplænen fra samme...?
Kunne man sprede kalk? sand? ellers andet vidundermiddel på plænen?
Skrevet af: Eelke Wijnsma, 11. juni 2013 kl. 17.43
Hej Kasper, vi har oplevet samme problem med vores hund. Grunden til, at græsset svider væk er fordi hundens tis indeholder meget kvælstof, alt for meget faktisk og derfor bliver græsset overgødet med det resultat at det svider bort.
Jeg tror ikke, at landmandens råd fører til noget godt resultat, du burde i stedet oprette en lille hjørne i haven, hvor du lægger sand ud og vænner hunden til, at den skal besørge her. Det er selvfølgelig svært, hvis hunden allerede er vant til, at den kan tisse hvor den vil, men hvis hunden stadig er en hvalp, så er ovenstående værd at bruge tid på. Du slipper dermed også for at samle efterladenskaber op.
Skrevet af: Freya Grossmann, 11. juni 2013 kl. 20.09
Ja, Eelke har ret. Overgødskning er snarere problemet, og derfor vil landmandens råd nok bare forstærke problemet.
Måske kan man prøve at lade græsset blive lidt højere? Så er der mere plante til at opsuge urinen/gødningen. Men ved ikke, om det vil virke.
Skrevet af: Niels V., 11. juni 2013 kl. 21.43
Som Freya skriver: hold græsset langt.
Græsplanter har ca lige så dyb rod, som toppen er høj.
Dvs at hvis du holder græsset forholdsvis langt, bliver det mere modstandsdygtig overfor tørke og overgødskning i form af hundetis.
Skrevet af: Kasper Wæhrens, 11. juni 2013 kl. 21.49
Det med græssets højde passer nu ikke - men det er vist en anden tråd :-)
Grunden til det skulle være godt med over gødning som der skrives er jo netop for at holde jorden sur. Gødning indeholder kvælstofferne som også urin indeholder.
Han mente man kunne "lære" jorden at kunne tåle det. Normalt er græs jo ikke sart - men i én stor sø samme sted nogle gange fra hunden - ja så går´t sgi ud!
Er der nogen der har erfaring med kalk eller andet der kan tilsættes?
Skrevet af: Anonym bruger 1, 11. juni 2013 kl. 23.01
Hej Kasper.
Er det en hanhund eller tæve, du har?
Det kan muligvis være måden de tisser på. Jeg har kun haft tæver og har aldrig været ude for at græsset går ud.
Der bliver nogle meget mørkegrønne pletter, men græsset går ikke ud.
Jeg tror mere , det er svidninger inden urinen kommer ned i jorden.
Er det hanhundenes måde at strinte på?
Vi kender i landbruget til svidninger, når der bliver gødet med flydende gødning, udbragt med marksprøjte, indeholdende urea (urinstof) i vækstperioden.
vh. Hans
Skrevet af: Frede M Petersen, 12. juni 2013 kl. 9.07
Vi kender ikke problemet (mellemstor tævehund). Hunden tisser sjældent samme sted. Vi vedligeholder plænen med kalk og tidlig rigelig kunstgødning (i håb om at slippe af med noget mos). Vi ser heller ikke problemer efter jagt og besøg af 7 - 8 andre hunde (heraf flere hanner). Derfor tror jeg det er græsarten. Vores er "langsomt voksende" alm. plænegræs. Tættere kan jeg desværre ikke komme det. Det er mange år siden, at de poser blev smidt væk.
Skrevet af: Kasper Wæhrens, 12. juni 2013 kl. 10.22
Det skulle eftersigende være lige meget om der er tale om hanhund eller tæve - for så vidt mennesker mv. Tis indeholder kvælstoffer - og grunden til græsset svides er den store mængde der pjaskes ud på samme sted. Det er overgødning som græsset ikke tåler.
Det er klart at er der tale om en hanhund der letter ben, rammes der over et større areal og dermed mindre koncentreret.
Det vil ske med stortset de fleste hunde - når de tisser samme sted flere gange.
Haven er ikke stor nok til dette undgås, og der er ikke plads til separat hundetoilet - desværre.
Jeg har talt med dyrlægen og flere foderspecialister - Der findes ikke noget den vej - det er altså ikke hunden vi skal have pillet ved.
Det er græsplænen der forbliver problematikken.
Hvad gør kalken der strøges?
Findes der andet at strøge ud?
Skrevet af: Anonym bruger 1, 12. juni 2013 kl. 11.17
Hej Kasper.
Og så er det måske alligevel hunden, eller rettere foderet, der skal pilles ved.
Alt for mange hunde, bortset fra voksende hvalpe og diegivende tæver, får alt for meget protein. De har kun brug for protein til vedligeholdelse af muskelmassen. Det overflødige bliver udskilt som kvælstof i urinen.
Der skal rigtig meget kvælstof til for at give en forgiftning i jorden, så intet vil gro. Lægger jeg en håndfuld NPK i en bunke, gror der intet lige under bunken, men bare nogle få cm derfra gror planterne som bare pokker.
Der er andre forhold der spiller ind.
Vh. Hans
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.