Skrevet af: Jørn Hansen, 12. september 2013 kl. 20.18
Vil gerne have noget information om hvordan jeg bedst forberede jorden inden plantning af en bøgehæk.
planlægger at løsne jorden med en havefræser og gødning samt rigeligt af vand. hvilken gødning er bedst ?
Bør man også blande spagnum eller kompost i jorden ?
Vi bestiller barrodet planter og får leveret i uge 43.
På forhånd tak
Skrevet af: Freya Grossmann, 12. september 2013 kl. 21.49
Afhængig af din jord vil jeg foreslå at du løsner jorden i dybden - 50 cm eller mere.
Her kommer ganske ofte indlæg med folk, hvor hækken ikke vokser tilfredsstillende, selv efter flere år. Ofte ved nybyggeri, hvor jorden er trykket sammen af maskiner.
Man skal ned under de sammenpressede jordlag.
Den skal nok ikke vandes meget her i vinterhalvåret, men nedmuldning af kompost vil den sikkert have glæde af.
Skrevet af: Elsebeth Brandenborg, 12. september 2013 kl. 21.51
Hej Jørn,
Prøv at se denne:
www.havenyt.dk/artikler/inspiration/hegn_og_haekke/758.html
Jeg tror, den besvarer de fleste af dine spørgsmål. Hvis der er noget, du stadig ikke har fået svar på, så bare spørg igen.
Elsebeth
Skrevet af: Holger Pedersen, 13. september 2013 kl. 14.00
Hej Jørn.
Du skal / bør huske på, at bøgetræet ikke er i stand til selv at hente næring op, men skal bruge hjælp fra en svamp, der lever i "symbiose" med den. Forstået på den måde, at svampen lever på bøgeplantens rod, og leverer den livsvigtige næring til "sin vært", som tak for "husly".
Det er faktisk kun når du køber planter i potter, at du automatisk får den svamp med hjem.
Den svamp kan du finde ved "foden" af et stort bøgetræ i skoven.
Lige i jordoverfladen kan du sikkert se nogle lange hvide tynde tråde, den jord samler du en lille bærepose af, det er ikke sikkert, at du kan se mange hvide tråde, men bare du kan se nogle få, så er jorden god nok.
Den jord du har med hjem, drysser du bare en lille smule af ned i plantehullet, så vil din bøgeplante kunne gro tilfredsstillende.
På den måde får du "podet" din jord med det mycelium, som din bøgeplante skal bruge for at gro.
Venlig hilsen
Holger Pedersen, 3600 Frederikssund
mail: hope@post.tele.dk
Skrevet af: Jørn Hansen, 13. september 2013 kl. 19.59
Tak for jeres svar, det er en stor hjælp !
Har set man kan købe flydende Gødning indeholdende denne Mykorrhiza svamp som er nødvendig for bøgen, er det en måde man kan sikre at svampen er tilstede ved rødderne på som virker ?
se evt. www.wilhelmsshop.de/index.php?aid=249
Mvh Jørn
Skrevet af: Lone Brems, 13. september 2013 kl. 21.05
Hej Jørn Hansen
Kommentar til indlæg nr 4:
Ja, det skulle vist være nogenlunde nemt:
Den anbefalede dybde, hvori mykorrhiza skal tilføres er 5 - 30 cm. Så når planterne er sat og den første skovlfuld jord er på plads over de nederste rødder er det tid at tilføre de 10 ml. En sprayflaske kan muligvis gøre arbejdet særlig let ( Prøv dig frem med, hvor mange "pump" der skal til for at komme op på de 10 ml).
Den anbefalede grundvanding må være på ca 30 mm - dvs 30 liter vand pr kvadratmeter planterende.
Kommentar til indlæg nr 1:
Du spørger om tilsætning af sphagnum og kompost - og om tilsætning af gødning.
Sphagnum bør ikke anvendes - højmoserne i Danmark og Nordeuropa er truede biotoper, som vi som havebrugere bør undgå at medvirke til fortsat at presse.... (og bøgeplanter er slet ikke typiske surbundsplaner !).
Kompost (især såkaldt havekompost) er fremragende - især hvis det udlægges på dens "naturlige" plads - dvs ovenpå jorden. Den fungerer på den placering som beskyttelse mod tilslemning af de øverste jordlag i forbindelse med nedbør, den tilfører i langsomt tempo næringsstoffer til de jordlag, hvor rodsystemerne for planterne findes og den mindsker fordampningen af vand fra de øverste jordlag. Kompost der udlægges på jordoverfladen i efteråret bør ikke være fuldt omsat. Det betyder at den gerne må være med et godt indhold af synlige grove stængler og visne blade.
Gødning (i form af kunstgødning eller dyrisk gødning) kan ikke anbefales i forbindelse med plantning af barrodsplanter om efteråret. Planterne er i en form for dvale og optager ikke næringsstoffer af betydning før det bliver forår og væksten kommer igang. Hvis man overser dette biologiske faktum risikerer man, at planternes rødder får de såkaldte svidningsskader, der skyldes for højt indhold af forskellige næringssalte i de øverste jordlag.
Kommentar til indlæg nr 3:
Der kan være grund til at være tilbageholdende med at indsamle mycelium fra skovbunden. Skovbruget i Danmark har tiltagende problemer med udbredelse af nogen af honningsvamp-arterne, som med udgangspunkt i nyskovede stubbe forårsager trædød hos unge nåle- og løvtræer (mellem 5 og 20 år gamle).
For det utrænede øje er det vanskeligt at se forskel på de forskellige myzelier - og at bestemme nøjagtig hvilke svampe der optræder i et givet område. Så for ikke at risikere at indslæbe honningsvampen i haven kan den løsning, du har fundet frem til være den rigtige.
Der findes i handlen andre lignende produkter - spørg evt. på det lokale plantecenter.
Med venlig hilsen fra
Lone
Skrevet af: Lone Brems, 13. september 2013 kl. 21.17
Hej Jørn Hansen
Jeg blev lige opmærksom på, at www.wilhelmsbest.de har en planteliste - som bøg ikke er en del af.....
For ikke at give pengene ud på noget, som måske eller måske ikke vil virke vil jeg forslå, at du inden eventuelt køb lige spørger ind til nyttevirkningen hos "buche - fagus silvatica".
Med venlig hilsen fra
Lone
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.