Forum

Sesamfrø

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Bodil Dahlin, 25. juli 2004 kl. 16.32

Er der mon nogen, der kan fortælle, hvilken plante man høster sesamfraø af?

vh Bodil witt Dahlin

1 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Martin Larsen, 25. juli 2004 kl. 17.10

Plantens navn er Sesamum indicum, og du kan læse lidt om planten og dens historie her: homecooking.about.com/library/weekly/aa060898.htm

Og se billeder af den her: www.bi.ku.dk/tavler/thumb.asp?ID=279 og flere her images.google.com/images?q=Sesamum%20indicum

2 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Ahlmann, 30. juli 2004 kl. 10.10

KULTURHISTORIE Der findes ca. 37 kendte arter af sesam. kulturplanten Sesamum indicum bliver 1–2 meter høj. Frøstanden, en kapsel, er op til 3 cm lang, firkantet og ved modenhed åbner denne sig i spidsen, hvorefter frøene falder ud.

Mennesket har dyrket sesam i 5000 år i Syrien og Egypten, men flere forskere mener at planten oprindeligt stammer fra tropisk Afrika, hvorefter den har spredt sig til både vestasien og Indien. Andre forskere derimod, peger på at Sesamum indicum først er dyrket i Indien, og derefter har spredt sig til Afrika. Frøenes indhold af vegetabilsk olie har en høj kvalitet. Den består af linolsyre (35–47%) og er meget holdbar på grund af stofferne (antioxidanter) sesamin og sesamolin. Det er kun en mindre del af sesamproduktionen, der bruges til olie. Frøene anvendes også til slik, fladbrød, krydderi og medicin. Sesamolier hører hjemme blandt de dyreste spiseolier. I visse lande skal margarine tilsættes sesamolie, så det færdige produkt ikke kan forveksles med smør. Sesam hører med blandt de mest anvendte olieplanter og udgjorde tilbage i 1987 nr. 9 på listen over de 13 vigtigste olieplanter.

Sesam dyrkes i Indien, Kina, Sudan, Mexico, Venezuela og Burma.

3 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anker Ammitzbøll, 18. juli 2007 kl. 23.08

Kan et menneske udnytte sesamfrøene uden de først skal males eller koges

4 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Sus Skovgaard, 19. juli 2007 kl. 20.05

Hmmm...gad vide om de kan overvintre i et alm. drivhus eller om de skal i vidueskarmen?:) tror jeg vil forsøge mig med et par planter de ser jo smadder flotte ud...

Hvad angår det med anvendelsen af disse frø...tjo...de kommer det jo i salater og på brød...så det vil jeg da sige.

5 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Birthe Jakobsen, 15. februar 2008 kl. 12.45

Hvordan indtager man sesamfrø. Kan de spises i den rå konsistens?

6 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Martin Larsen, 15. februar 2008 kl. 16.47

Man bruger dem jo bl.a. i brød og på asiatiske retter. De smager bedst hvis man rister dem på en tør pande.

Nyt svar til emnet »Sesamfrø«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Sesamfrø

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider