Skrevet af: Familie Djernæs, 6. oktober 2014 kl. 12.37
Hej, dav.
Vi har en hæk som er plantet i et højbed, da der er niveau-forskel med naboen.
Men nu er højbedet efterhånden ved at gå helt fra hinanden.
Hvad kan vi gøre.?
/Martin
Skrevet af: Anja Egeriis, 6. oktober 2014 kl. 13.43
Sætte en ny kant eller fylde jord på til en skråning og så mere græs :)
Det kunne også plantes et eller andet, men græs er jo nok mest praktisk, når der skal klippes hæk...
Skrevet af: Lone Brems, 6. oktober 2014 kl. 13.48
Hej Martin
Hvad bliver græsstykket langs hækken brugt til ?
Hvis det ikke rigtigt bliver brugt og der iøvrigt er godt dræn i jorden kunne en mulighed være at fjerne brædderne og tilføre nogle kubikmeter muldjord så der bliver en skråning fra flisearealet og op til det niveau, som jorden i hækbedet har nu. Det vil være ret enkelt at regne ud, hvor meget jord, der vil skulle lægges ovenpå. Bare du kan måle dig frem til tre ting: bredde af græsstykket, højdeforskellen mellem græsarealet og jorden i hækbedet og så længden af hækforløbet.
Der kunne så plantes en række bærbuske (solbær, hindbær, ribs osv) - evt med skovjordbær som blivende jorddække.
Skovjordbær tåler nogen færdsel - og lidt skal der jo til, når hækken skal klippes.
Stauder er en anden mulighed - udvalgt efter hvor mange soltimer arealet får i sommerhalvåret. For at lette klipningen af hæk og for at skåne stauderne for at blive trådt på kan de sættes, så der bliver et gangareal på ca 50 cm bredde langs hækken. På dette areal kan hækefklippet bare blive liggende og langsomt omsættes til muldjord.
Hvis det ikke er muligt / ønskeligt at gå den vej, så er den helt enkle løsning at fjerne de udtjente brædder og lave en ny bedkant. Det vil nok være en god ide at sætte de lodrette stolper med mindre afstand (måske 1,5 meter) og montere nye brædder på den side af stolperne, som vender ind mod hækken. Bliver der mellemrum mellem jord og ny bedkant må den fyldes med god muldjord, så hækplanterne kan udvikle nye rødder.
En tredje mulighed forudsætter at I ( nu og i fremtiden) har adgang til masser af grene og vil anvende dem i et risgærde.
Det konstrueres let ved at sætte en stolperække (afstand mellem stolperne 30 - 40 cm) ca 30 cm tætte på huset end den eksisterende bræddekonstruktion. Er stolperne uimprægnerede skal de skiftes med 4 - 20 års mellemrum, lidt afhængigt af hvilket træ i vælger (fyr ca 4 år - robinie 20 år eller mere, lærk og eg et sted mellem de to)
Hvis brædderne på eksisterende bed er uimprægnerede kan I fjerne søm / skruer og lade dem ligge, hvor de ligger og så bare dynge grene og kviste ovenpå. Tramp gerne i grenene undervejs, så de bliver presset sammen og fylder hele rummet mellem hækbedets kant og stolperækken.
Risgærdet skal tilføres nogle favnfulde grene hvert år. Det kan blive et helt fantastisk sted for tudser, gærdesmutter, mus, humlebier og andre interessante & nyttige dyr.
Jeg håber du og familien finder en god løsning !
Venlig hilsen fra
Lone
Skrevet af: Anonym bruger, 7. oktober 2014 kl. 0.11
Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.
Skrevet af: Anonym bruger, 7. oktober 2014 kl. 0.14
Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.
Skrevet af: Familie Djernæs, 7. oktober 2014 kl. 10.54
Mange tak for de gode forslag.
Umiddelbart hælder vi nok mest til en løsning med at skifte brædderne ud.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.