Forum

Stiklinger af et æbletræ…?

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Jenny Færch, 23. september 2002 kl. 12.57

– Kan man det? 1. april i år flyttede vi ind i et hus med en dejlig have til og i denne står der et æbletræ som vi ikke ved hvad sort er... Desværre synes de forrige ejere ligeså godt om træet som os, så i købsaftalen betingede de sig at komme og hente træet, hvilket de snart gør. Inden da kunne vi godt tænke os at tage stiklinger af det, for vi synes også godt om træet... Er der nogen af jer der har erfaringer med det?

1 af 2 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Johnny Normann Olsen, 26. september 2002 kl. 11.04

Det er meget vanskeligt at formere æbletræer ved stiklinger.

Du bør i stedet tage nogle et-årsskud på cirka 50 cm. Træet skal nemlig formeres ved podning. Du kan gøre det selv eller få en planteskole til det. Ring til Boi Jensen, han vil sikkert gøre det for jer(www.de-gamle-sorter.dk, tlf.: 97 41 00 79, bedst kl. 20–22).

2 af 2 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Annemarie Krarup, 7. oktober 2002 kl. 15.07

Hvis du selv vil pode skal du bruge en vildæble-stamme (spørg på planteskolen. Jo svagere stamme, desto mindre bliver træet – men de begynder tilgengæld hurtigere at bære) + en gren fra det gamle træ. Det skal være et skud fra i år. Tag nogle stykker, pak dem ind i fugtigt avispapir og læg dem køligt (gerne i køleskab) Det er i princippet bedst at tage podekviste senere på året.

Podningen skal foretages i marts–april (ca.). Med en superskarp kniv skæres et skråt snit på den tykke ene af podekvisten + vildstammens top. De sættes flade mod flade – de skal helst være nogenlunde lige store. Hvis de ikke er det, sættes de sammen ude i siden, så det lille lysegrønne vækstlag der sidder som en smal ring lige under barken mødes i hvert fald i den ene side. Man har et stykke malertape klar, som vikles stramt rundt om de sammenlagte grene. Man kan købe en dåse podevoks som ikke behøver at blive varmet på – der skal smøres på, så man lukker tapen rundt om samlingen (der skal ikke kunne komme regnvand o.l. ind til snitfladerne). Put træet i jorden (der skal ikke rage ret meget af vildstammen op over jorden – så begynder den bare at skyde. Hvis den gør det så pild skuddet af). Jeg lavede i foråret (for første gang) 16 træer på denne måde – de 15 lykkedes!

Mange hilsner og held og lykke – Annemarie

Nyt svar til emnet »Stiklinger af et æbletræ…?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Stiklinger af et æbletræ…?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider