Skrevet af: Klaus K., 21. juni 2016 kl. 21.40
Hej.
Jeg har et hjørne af haven, der ligger lidt indeklemt mellem huset og skel. Her vil jeg gerne plante en busk, der bliver høj og smal ~6m høj og ~2m bred.
Jeg har søgt efter noget, men kan kun finde syrener. Dem har jeg rigeligt af bagerst i haven og vil derfor gerne have noget andet. Har I forslag?
Skrevet af: Boi Jensen, 21. juni 2016 kl. 22.01
Hej Klaus
Dronningebusk, hassel i alle afskygninger, også med røde blade, Kejserbusk. Så har du lidt at vælge imellem.
Skrevet af: Klaus K., 22. juni 2016 kl. 6.29
Når jeg slår dronningebusk og kejserbusk op står de beskrevet som blivende op til 3m høje. Jeg vil helst have en busk, der bliver ca dobbelt så høj. Måske er det ikke korrekt, det der skrives og de faktisk bliver højere?
Skrevet af: Mogens Madsen -Den Gamle Gartner, 22. juni 2016 kl. 7.43
så er det ikke en busk du søger men et træ - men hassel opfylder dine ønsker
Skrevet af: ’Trine Petersen, 22. juni 2016 kl. 8.21
Dronningebusken bliver snildt mere end 3 meter høj, men den bliver også meget bred, så det er nok ikke et godt valg.
Hvad med bærmispel? Eller måske et hjertetræ.
Skrevet af: Anonym bruger, 22. juni 2016 kl. 8.43
Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.
Skrevet af: Boi Jensen, 22. juni 2016 kl. 16.13
Hej Klaus
Du skal altid passe på med at læse beskrivelsen af planterne, for der hvor du har læst, står der nok også at et egetræ bliver 5 eller 10 meter - og det ved du godt, ikke passer.
Der burde altid stå efter hvor mange år sammen med højden, så kunne vi finde ud af det.
Men jeg har set både dronningebusk og kejserbusk på 5 meter i højden og jeg har valgt de 2 fordi de er flotte og kejserbusken nok den flotteste fordi den har duftende blomster på et utraditionelt tidspunkt - hen over vinteren.
Hjertetræet bliver snildt 10 meter i højden.
Skrevet af: Mette Lund, 22. juni 2016 kl. 18.35
Hvad med hyld eller tjørn?
Skrevet af: Anne Demant, 22. juni 2016 kl. 19.02
eller sæt et gitter og plant en blåregn eller en klatrerose, New Dawn f.eks.
Skrevet af: Klaus K., 22. juni 2016 kl. 21.19
Tak for gode forslag :-)
Eg står nu de fleste steder beskrevet som min 25m. ;-)
Folk, der sælger planter bør generelt være bedre til at beskrive deres produkter, hvis buske, der beskrives som 3m buske reelt bliver 6m.
De kejserbuske jeg har set har nu været lidt fedme i blomstersætningen, men måske jeg har været uheldig og/eller der er kommet nye sorter.
Dronningebusken ser ud til at den bliver for bred til mit behov.
Hyld er et godt bud (beskrevet som 6-8m, det lyder ok realistisk). Jeg er blevet lidt forelsket i den røde fligede. Den står så som ca 3m, ved I om den reelt bliver seks?
En har foreslået et træ, her løber jeg ind i det omvendte problem, nemlig at finde noget der maks bliver 8-10m.
Skrevet af: Klaus K., 22. juni 2016 kl. 21.20
Fesne, ikke fedme.
Skrevet af: Kristian Olsen/ Vejs Havecenter, 22. juni 2016 kl. 23.18
Desværre bliver den røde fligede hyld nok ikke så høj som ønsket. Jeg ville kalde det en tæt bred busk.
-kig evt efter den hyld der hedder 'Purple Tower'
eller prøv at kigge på Prunus serrulata 'Amanogawa'.
Kejserbusken kan nu også komme deropad efter en 20-30 år.
ps. det kan være svært at angive en højde, da der ikke rigtig er nogen regler for om det er over en 10 årig periode eller 30-50 år. Men spørgsmålet er om en højdeangivelse efter 30-50 år giver megen mening til havebrug.
Skrevet af: Mette Lund, 23. juni 2016 kl. 6.35
Ellers er der kristtjørn- så er hjørnet ihvertfald lukket af :). Eller guldregn.
Skrevet af: Boi Jensen, 23. juni 2016 kl. 7.39
Hej Kristian
Når man i Rhododendron verdenen kan blive enige om at skrive højde i forhold til antal vækstår, burde det samme være muligt ved alle mulige andre planter. Køberne har ikke en chance, hvis de ikke "har læst videre" når træerne beskrives med højden efter 10 år.
Skrevet af: Klaus K., 23. juni 2016 kl. 11.19
ang. højde.
Jeg synes ikke det er helt tilfredsstillende når jeg læser på en større planteskole om kejserbusken "Kejserbusk kan blive 2-3 meter høj." At der så menes, at det er højden efter 10 år og at den fortsætter væksten de næste 5-10 år og rammer 6m. og derfor ikke bliver 2-3m høj som beskrevet. Som almindelig forbruger er det svært at gennemskue.
En alm. hyld, en alm. syren eller et egetræ ved de fleste nogenlunde hvor højt bliver, men der er rigtig mange nye planter og rigtig mange undersorter, som det kan være rigtig svært at vide noget om hvor høje bliver. I min optik kan det da sagtens være, at lige præcis den kejserbusk bliver 2-3m høj.
Jeg er enig i at det ikke giver mening KUN at angive højde efter 50 år. Det giver derimod mening at angive en højde efter 5 år OG en højde efter 20 år. Den første højde angiver hvad jeg kan forvente indenfor rimelig kort tid, og den næste noget der ligner plantens fuldvoksne højde.
Et andet problem er: Hvor gamle er de planter jeg køber? Hvis jeg får opgivet en højde på 3m efter 10 år, gør det en stor forskel om den plante på 1m jeg køber er 2 eller 7 år gammel.
Skrevet af: Kristian Olsen/ Vejs Havecenter, 23. juni 2016 kl. 23.16
Jeg er sådan set enig i at man sagtens kan blive bedre til at informere om de forskellige planter. Højde er vel bare en af de parametre. Men der ikke rigtig fælles fodslag hos leverandøre i danmark og især udlandet, hvor en del af planterne kommer fra. Så teksterne kan ende op ret forskellige. Det kan nok tilskrives en del uvidenhed men også rent tekniske begrænsninger, at man simpelthen ikke har plads på de små skilte der sidder på træerne og buskene.
At man på Rhododendron kan finde ekstra gode tekster i Danmark skyldes vist ene og alene siden www.rhodospecialisten.dk/ hvor Niels har været gennemført i sine beskrivelser. Men måske er Rhododendron også en plante man bedre kan måle på end et f.eks et træ. -Og der er tilpas mange Rhodo-nørder i denne verden til at den information er tilgængelig.
Det bedste ville være en information om cirka årlig tilvækst og en cirka højde efter 10 år. Det må så være under "normale" forhold. Men der er jo også flere ting der kan spille ind som kan ændre lidt på det hele. Placering, beskæring, jordforhold og genetisk variation. Så nemt er det ikke men det ville være rart med lidt fælles fodslag.
Skrevet af: Tine Horsum, 26. juni 2016 kl. 11.25
Hvad med et "Hjortetakstræ"? De kan beskæres, har fine løvfarver, og er generelt ikke generende med torne. De har tværtimod søde lådne skud.
Minus er: De kan lave rodskud, men disse er nemme at slå ihjel.
Ellers er der også Laurbærkirsebær, der er stedsegrøn, kan beskæres. I gode år sætter de bær (omend ikke spiselige), så de kan frøformere sig.
Minus: De er ikke vinterhårdføre - alle mine døde i snevintrene 2009-2011.
Mvh
Tine
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.