Forum

Hjælp til nyetableret bøgehæk

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: E. Møller, 22. maj 2018 kl. 13.29

Hej

Har plantet en bøgehæk i slutningen af april (den er dermed lidt over tre uger gammel) og den sprang flot ud.

Problemet er nu, at mange af de planter der var sprunget ud, er begyndt at krølle sammen og blive mørkegrønne, tørre og triste. Er det vandmangel?
Der har jo været en periode med voldsom meget tørke, men har vandet dem stort set i hvert fald hver anden dag og med meget vand (ikke bare sjat-vanding). Men mangler de mere vand?

Det er et nybygger område og jeg har gravet huller ned foran hækken for at se at der ikke lå for meget vand dernede, så det skyldes overvanding og mangel på at komme af med vand, men der ser fint ud dernede. Mørkt, køligt og ikke mudderbad..
Skal jeg blot fortsætte med at vande planterne alt hvad der er muligt? Eller er der nogen der ved om de mangler noget eller andet?
Jeg har ikke givet dem nogen form for gødning, men plantede dem i muld med en portion bøgeplade i bunden…

Håber meget nogen kan se på billedet om det er vandmangel, så jeg kan redde min hæk.

1 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Holger Pedersen, 22. maj 2018 kl. 18.48

Hej E. Møller.

Når du skriver, at planterne står i et "nybyggerområde", så siger det mig, at de nødvendige rodsvampe ikke er i din jord.
De nødvendige rodsvampe hedder: Mykorrhiza.
De kan købes / bestilles hos næsten enhver planteskole.
Prøv evt. at søge efter Mykorrhizasvamp på internettet, og køb hos en af dem der står der. (De står nederst på siden).

Hvis du er heldig, at have et godt forhold til en der har et stort bøgetræ stående i sin have, så kan du skrabe noget af den jord sammen, som er lige under bøgetræet, for dér vokser rodsvampen, ellers ville bøgetræet ikke kunne vokse.
Myceliet ligner nogle tynde hvide tråde der er i jorden under bl.a. bøgetræer.
Bøgetræet har ikke et effektiv rodnet, der selv kan hente den nødvendige næring fra jorden

De fleste trævækster her i verden, lever i symbiose med en rodsvamp, det har de gjort siden de første planter begyndte at gro på landjorden, efter at alle planter voksede nede i vandet for 450 mill. år siden.
Rodsvamp - Mykorrhiza: De er uundværlige i den natur vi gerne vil have omkring os, de er vigtige komponenter i jordbundens liv og dens kemiske forhold.
De fleste planter lever i symbiose (noget der ligner) med rodsvampe.
Mellem 90 - 95 % af alle de højere planter har normalt glæde af mykorriza svampenes virke.
Svampen kan godt have kontakt med flere planter, så der skabes forbindelse mellem forskellige planter.
Som det er tilfældet hos andre symbioser, har begge parter fordele af samlivet.
I dette tilfælde modtager planten hovedsageligt mineralsk næring og vand, mens svampen modtager kulhydrater og vitaminer fra planten.
I den uberørte natur opstår denne symbiose spontant.
Mykorrizasvampens mycelium er enormt, og kan ved sit virke hente næring fra et meget større område end plantens eget rodnet kan, så svampen er en stor fordel for planten.
Mykorrizasvampen skaffer planten næringssalte og vand og modtager på sin side en del af de stoffer, der er dannet ved plantens fotosyntese og dens videre stofskifte. Andelen af plantens primærproduktion, som bliver afleveret til svampen, kan komme op på 25 %.
I modsætning til andre jordsvampe mangler mykorrizasvampe de enzymer, som er nødvendige for at opbygge komplekse kulhydrater, og derfor er de afhængige af forsyning fra planterne.
Mykorrizasvampene har i sammenligning med planterne en betydelig stærkere evne til at hente mineralske stoffer og vand fra jorden, og ofte bliver plantens forsyning med vand, kvælstofforbindelser og fosfater forbedret efter at symbiosen er skabt.
Desuden opnår planten en vis beskyttelse mod parasitiske svampe i jorden gennem samlivet med mykorrizasvampen, og det styrker almindeligvis plantens tørketålsomhed, hvad der især kan være en fordel på vanskelige voksesteder.
Landplanternes symbiose med svampene opstod for mere end 450 millioner år siden.
Blandt landplanterne er ca. 90% i stand til at indgå i mykorrizasamliv, mens ca. 6.000 svampearter kan leve sammen med planter.
Se / læs evt. her: da.wikipedia.org/wiki/Mykorrhiza

Venlig hilsen
Holger Pedersen, 3600 Frederikssund
Mail: hope@post.tele.dk

2 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tom Andersen, 22. maj 2018 kl. 19.01

Gælder stort set alle træer og de fleste planter i det hele taget. Skide spændende-læs om det alle der ikke har hørt om dette.

Illustrerer også et af problemerne ved landbrugets brug af svampemidler.

3 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 22. maj 2018 kl. 19.12

Spændende, men det nu næppe derfor hækken hænger sådan med næbet.
Når hækken er så nyetableret har rodsystemet slet ikke nået at få fat. Derfor kan det dårligt følge med den fordampning som sker fra bladene i dette usædvanligt varme og tørre vejr. Selvom du vander flittigt er de manglende rødder simpelthen en flaskehals mellem jorden og bladene.

Du kan prøve at supplere vandingen med en daglig overbrusning af hækken med en forstøvet vandståle. Alternativt kan skære planterne et godt stykke tilbage så top og rod passer bedre sammen, men det er selvfølgelig træls når det er en hæk...

Nyt svar til emnet »Hjælp til nyetableret bøgehæk«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Hjælp til nyetableret bøgehæk

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider