Forum

Korsknap i græsplæne

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Hanne Østergaard, 16. oktober 2018 kl. 20.15

Efter denne meget tørre sommer, hvor græsplænen tørrede ud, har korsknap, der var i plænen, haft frit spil til at selvså sig og de dække nu meget store dele af plænen.

Jeg har forsøgt med vertikalskæring, topdressing, eftersåning og gødning, lige meget hjælper det. Der er stort set ikke andet end korsknapper og de kvæler det nyspirrede græs.

Er der nogen, der har en god ide til at komme af med korsknappene.

1 af 1 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 16. oktober 2018 kl. 21.47

Hej Hanne Østergaard

Korsknap har ikke helt forudsætninger for at frøsprede voldsomt indenfor én vækstsæson - men den kan have levet i flere år mellem græsserne i din plæne.
Ved hyppig slåning vil den ikke have held med at sende ret mange af sine blomsterbærende skud lodret op til 50 cm. Derimod vil fortsat på trods af hyppig slåning kunne danne udløbere, som under de rette betingelser (fx ikke meget konkurrence fra græs som i denne sommer) vil kunne brede sig radiært ca 120 cm fra hver enkelt plante. Fra disse skud med mange trevlerødder sender den så talrige blomsterbærende skud op, når forholdene er til det (fx når græsserne dør / svækkes i vækst).

Korsknap foretrækker skygge, fugt og næringsrig jord - så hvis du kan skabe mere sol til dit plæneområde og du undlader at gøde (især undlade kvælstof) har du måske en mulighed for at den viger ganske langsomt igen.

En mere radikal fremgangsmåde er at braklægge plænearealet gennem en eller to vækstsæsoner. DVS jorden skal holdes helt fri for alt der er grønt. Det kan på små arealer ske ved gravning og efterfølgende rivning med grovtandet rive (såkaldt kultivatorrive) med en - to ugers mellemrum hele væstsæsonen - på lidt større arealer kan en havefræser være det rette redskab.
For hver vækstsæson hvor jorden holdes helt fri for plantevækst reduceres frøbanken i jorden med ca 50% og på blot én vækstsæson dør langt de fleste urteagtige planter og deres rødder går til grunde.

Korsknap er en OK krydderurt - anvendes som man ville bruge mynte, rosmarin. Men du kan nok ikke spise hele bestanden af korsknap i din have - det vil blot være en måde at leve med planten på...

Venlig hilsen
Lone

Nyt svar til emnet »Korsknap i græsplæne«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Korsknap i græsplæne

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider