Skrevet af: Valdus Jensen, 27. januar 2020 kl. 21.53
Hej: Da vi skal have anlagt ny skråning, har vi overvejet at lægge en fiberdug med granit på for at mindske ukrudt.
Men vi er meget i tvivl om, hvilken størrelse granit (ikke skærver) vi skal bruge, og hvor tykt et lag der skal på. Er der nogen som kan hjælpe os med et par gode råd.
På forhånd tak.
Skrevet af: James F., 28. januar 2020 kl. 7.20
Har du overvejet, hvordan du vil holde granit fri for ukrudt og alger? Granit er kun vedligeholdelsesfri i få år, derefter får de vind bårne frø langsomt fat.
Specielt økologisk er denne trend heller ikke. Flis kan holde i mange år og skal ikke sejles fra Norge :)
Ved at plante tæt kan meget ukrudt i øvrigt undgås.
Skrevet af: Lone Brems, 28. januar 2020 kl. 9.03
Hej Valdus Jensen
Selv om det kan forekomme som en let løsning at udrulle fiberdug er der ganske store problemer forbundet med at komme af med det igen....
Fiberdug er fremstillet af plastmaterialet polypropylen og er meget langsomt nedbrydeligt i naturen - det tager flere hundrede år....
Det mekaniske slid fra fx granit ovenpå fiberdugen medfører indenfor 5 - 15 år revner i fiberdugen så den ikke længere er en velfungerende barriere imod gennembrud fra tidsel- og græsrødder.
Når den situation opstår kan man overveje at udskifte fiberdugen - men så er problemet, at det er vanskeligt at opsamle granitten, fordi den underliggende fiberdug er revnet og hullet.
Undervejs i den mekaniske nedbrydning sker der en spredning af mikroplast til jordlaget under fiberdugen - og endnu ved ingen helt præcist, hvad det betyder for de organismer, der lever i de øverste jordlag. Bl. a ved Århus Universitet forskes der i mikroplasts kemiske og fysiske belastninger for levende organismer - men der er endnu ikke nogen klar forskningsbaseret viden på feltet.
Bekymringen er, at der med spredning af plastprodukter i vores omgivelser sker en forurening (som kan være hormonforstyrrende for langt flere organismer -også mennesker) - og at forureningen meget vanskeligt kan fjernes engang i fremtiden.
Så mit råd til dig er, at du leder efter alternativer til den løsning, du har kig på.
Vil du have gode fif til hvad alternativerne kunne være, kan du her i tråden fortælle lidt mere om skråningen (højde, hældning, længde orientering ift solindfald) og de omgivende forhold (fortov, husmur, græsareal, store træer mm). Derudfra kan en økologisk forsvarlig løsning nok skitseres :-)
Venlig hilsen
Lone
Skrevet af: Valdus Jensen, 28. januar 2020 kl. 14.59
Hej:
Tak for dit svar.
Vedr. mål, kan jeg oplyse følgende:
Længde ca.20 meter
Skråning fald ca 45 grader.
Hældning mod sol: Syd/sydvest det meste af dagen
Græsplæne ca. 1. meter nedenfor en lodret mur, der danner skellet mellem skråning og plæne.
Ingen store træer - ligger helt frit.
Håber det kan hjælpe lidt.
Mvh. Valdus Jensen
Skrevet af: Lars Holt, 28. januar 2020 kl. 15.01
Fiberdugen bliver inficeret med ukrudt efter ganske få år, fordi ukrudt, der spirer sætter rødderne ned gennem dugen.
Skrevet af: Claus K Madsen, 28. januar 2020 kl. 15.40
Det lyder umiddelbart som et ideelt sted at dyrke alt muligt.
Krydderurter, jordbær, lavendel osv. Altså lave vækster som kan lide at solbade. Specielt de spiselige ting synes jeg i skal overveje for det er jo ideelt at plukke fra sådan en hævet skrænt. I hvert fald den yderste meter af den.
I kan selvfølgelig ikke helt slippe for at luge hvis i indretter den sådan, men man kan nu gøre mere meget ved at plante så det lukker tæt, lægge træflis ud osv.
Skrevet af: Lone Brems, 28. januar 2020 kl. 16.25
Hej Valdus Jensen
Lyder som om der kunne blive ret tørt - så lavendel er bestemt en mulighed. Mit forslag er en anden flerårig som har bladvækst helt fra jordoverfladen og som også tåler solen:
Løvefod (Alchemilla mollis) (6 pr m2 - ca 35 cm høj). Kan klippes hårdt ned omkring midsommer, hvis den kommer til at fylde for meget. Den sætter så et nyt hold blade og leverer en ekstra blomstringsperiode - holder faconen langt ind i vinteren uanset om det er en mild vinter som nu eller der kommer frost. Gule blomsterstande over løvet. God nektar- og pollenkilde for mange forskellige insekter.
Den formerer sig villigt ved sideskud og frø, så den dækker jorden godt allerede et par år efter plantning.
Der vil være lugning især de første år - men det lyder som om arbejdshøjden gør det til en let tjans ;-).
Hvis du har lidt havekontakter i dit lokalområde vil det nok være muligt at skaffe nogle sideskud fra andre havedyrkere, som synes at løvefod breder sig for meget.
Venlig hilsen
Lone
Skrevet af: Marie Lauritsen, 1. februar 2020 kl. 17.49
Vi har selv haft granit i haven anlagt af en tidligere ejer og jeg kan kun sige ligesom de andre der har svaret at det er klart at foretrække med tæt bunddække. Guldjordbær døde i den tørre sommer forrige år men vedbend eller vintergrøn er flot grønt hele året og meget hårdføre. Lavendel lyder også som en fantastisk ide, så dejlig duft og dækker hurtigt hvis der plantes tæt.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.