Forum

Beplantning mod støj fra vej

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Jens Jensen, 17. juni 2020 kl. 9.27

Kan 9 rækker læhegns beplantning, som står lige op ad en vej hjælpe imod støjen fra vejen?

Eller har beplantning næsten ingen betydning for støj?

1 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lars Holt, 17. juni 2020 kl. 9.53

Jo, det har da betydning. Det er løvet, der dæmper støjen, så hvis nogle af rækkerne bliver stedsegrønne, virker de også om vinteren.
Men vil hegnet ikke blive bart i bunden, når det vokser til? Hvis der bliver bart i bunden, vil støjdæmpningen aftage.
Hvis du er meget plaget af vejstøj, bør du sætte et fast hegn op mellem 1. og 2. trærække, set fra vejen.

2 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ingeborg Hansen, 17. juni 2020 kl. 21.13

Du kan plante nok så mange rækker. Jeg bor et sted, hvor vi har en ca. 6 m høj skrænt ned til motorvejen. Skrænten er beplantet med 12 -15 m høje træer og vi har selv 20 med høj og lav beplantning På egen grund, heraf 1 hæk med rhododendron og en fjeldribeshæk. Sidste år satte Vejdirektoratet en støjskærm op i 5 m højde NEDE ved vejen og skrænten. Det har ikke hjulpet en disse og de 14 mio er smidt ud af vinduet. Rent skrivebordsarbejde! Tænk at sætte en støjskærm så der dannes en tunnel og mange flere beboere er nu ramt af støjen. Vi har klaget, desværre i samme uge, hvor coronaen lammede alt andet. Men.... nu kommer der skred i det!
Så nej, beplantning hjælper ikke nok. Det troede vi også det ville gøre, da vi selv plantede.
Ingeborg
Ps. En tidligere wwm redegørelse fra 2010 havde sat støjskærmen på toppen af skrænten .... og det ville have hjulpet!

3 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 18. juni 2020 kl. 9.04

Hej Jens Jensen

Du kan finde nyttig information i Havenyt's arkiv. Søg på "Hvordan planter vi mod støj fra motorvej?". Niels Ljunggren Have er i sit ekspertsvar på linje med Ingeborg Hansen, selv om deres udgangsproblemstillinger er lidt forskellige.

Hvis du vælger beplantning som løsningen er det forhold, at beplantning over tid kan blive "bar i bunden" (som Lars Holt nævner det), let at modvirke. Niels Ljunggren Have har en fyldig planteliste som fra starten af er designet til at opbygge en godt bundlæ / bunddække. En fordel mere ved at vælge planter ud fra Have's liste er at alle planterne er hjemmehørende i Danmark og dermed har et samspil med insekter, mikroliv og mindre pattedyr, som også er hjemmehørende her - og som taget under et har meget brug for at nogen sætter plads af til og skaber rammer for biodiversitet af høj værdi.

Biodiversitet kan man naturligvis også argumentere for er til stede, hvis en jordvold bliver løsningen - der er jo i det mindste betydelig forskel på soleksponering og vindudsathed på voldens forskellige sider. Der vil over tid indfinde sig en vegetation som (afhængigt af jorden volden er bygget af) starter med græs, tidsler, "staudeukrudt" ( som fx gråbynke, rejnfan, burresnerre.)
Det tager en del år (5 - 10 eller mere) før trævæksten dukker op - og da i form af tjørn, hyld, pil eller hvad nu vind og fugle måtte bære med sig.

Hvis du vil overhale processen indenom og opnå et godt plantedække på 4 - 6 år kræver plantevalget lidt mere dybtgående viden.
Måske har du allerede et godt plantekendskab og kan vælge ud fra jordbund, læ- og lyskrav osv.
Hvis du mangler lidt supplerende, kan en start være, at du får fat i: "Hvilke plante hvor" af Jane Schul (biblioteket har den).
Rådgivning fra fx Danmarks Jægerforbund's vildtplantningskyndige / en landskabsarkitekt vil være nyttig på den måde, at det rigtige plantevalg fra starten betyder bedre muligheder for hurtig tilvækst og dermed også færre udgifter til efterplantning.

Venlig hilsen
Lone

4 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tom Andersen, 18. juni 2020 kl. 9.39

Man kan ikke støjdæmpe effektivt med træer buske eller andre planter - punktum!

Det skal dog ikke afholde nogen fra at plante levende hegn som har mange andre værdier....

5 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: K. Bilde, 6. februar 2021 kl. 19.27

Vil en beplantning med blanding af buske og træer herunder en stor del taks (måske 40- 50 % taks) kunne dæmpe støj væsentligt, hvis der plantes i en bredde på fx 20 - 40 meter?

6 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tom Andersen, 6. februar 2021 kl. 21.01

@K Bilde

Du vil kunne mærke et 20 meter bredt hegn det om 15-20 år, når hegnet er vokset op - men en effektiv støjskærm er og bliver en fysisk skærm ;) Et 20 meter bredt levende hegn vil være rigtig dejligt og så en fysisk skærm ud mod støjkilden/ vejen :-D

Nyt svar til emnet »Beplantning mod støj fra vej«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Beplantning mod støj fra vej

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider